Dreptul la recreere nu e respectat!

Petrecerea timpului liber – in vacante si pe parcursul anului scolar – a constituit tema unei dezbateri gazduite de Centrul “Mozaic”. Au participat reprezentanti ai ONG-urilor si institutiilor din sectorul social, ai asociatiilor de parinti si colegiilor bacauane. Intâlnirea e parte a proiectului “Monitorizarea dreptului la educatie si timp liber”, derulat de Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copii (FONPC) si Asociatia SOS Satele Copiilor România, in cadrul unui parteneriat gestionat de SOS Satele Copiilor Danermarca si finantat de Fundatiile Velux. In judetul Bacau, implementare a fost asigurata de FSC. Echipa de lucru a creat un instrument de culegere a datelor pentru monitorizarea implementarii prevederilor “Conventiei internationale cu privire la drepturile copilului” in practica educationala din România. Respondentii considera ca legislatia asigura accesul egal la educatie pentru toti copiii: 46 la suta in mare masura, 43 la suta in mica masura. Cu toate acestea, majoritatea (83 la suta) cred ca in scoli nu exista suficiente resurse umane si materiale necesare desfasurarii optime a activitatilor educationale si de recreere. Singurul item care a inregistrat un raspuns unanim a fost intrebarea daca sistemul educational are instrumente eficiente pentru prevenirea abandonului scolar, 100 la suta afirmând ca “NU”. In ce priveste volumul de incarcare cu sarcini scolare a copiilor, 63 la suta dintre respondenti au considerat ca acesta nu incalca dreptul copiilor la timp liber. Nu e de mirare având in vedere faptul ca multi dintre respondenti (73 la suta) au fost profesori. Accesul la educatia non-formala ar putea fi restrictionat din cauza lipsei programelor si a costurilor mari pe care acestea le presupun. Foarte apreciata a fost implicarea copiilor si tinerilor in actiuni de voluntariat. Domeniul in care elevii sunt cel mai putin implicati e procesul consultativ de elaborare a legilor, a actelor normative si a strategiilor din domeniul educatiei.

 

PUBLICITATE

“Exista o foarte mare discrepanta intre copiii din mediul urban si cei din mediul rural, atât in privinta activitatilor de recreere cât si a alternativelor educationale. Nici copiii cu handicap nu beneficiaza de sanse egale. Teoretic, stam bine, legislatia e in regula, dar aplicarea acesteia e deficitara.”

Lavinia Porubiu, coordonator Centrul “Daniel”


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ