26 aprilie 2024
ActualitateDesteptarea in scoala ta

Desteptarea in scoala ta

Colegiul aV. Alecsandri”, o scoala europeana

Fostul aLiceu de fete”, cunoscut astazi sub numele de Colegiul National aVasile Alecsandri”, e o scoala incarcata de istorie. aActul de infiintare a fost semnat in 1921, dar aripa de est, in care ne aflam, a fost construita in 1929, iar restul, in 1938″, explica prof. Vasile Cautis, directorul colegiului. Sediul actual a fost construit atunci, dar aradacinile” institutiei vin din 1880. In urma cu trei zile, Colegiul aV. Alecsandri” a primit certificatul de aScoala europeana”. aE o competitie si trebuie sa acumulezi un punctaj in ierarhia calitatii invatamamantului ca sa obtii acest certificat. Un criteriu important sunt proiectele europene cu care te prezinti. La nivelul judetului, suntem pe locul II, dupa Colegiul Karpen”, declara prof. Cautis. El sustine ca abatalia este grea”, in conditiile in care, azi, accentul cade pe meserii. Asadar, obtinerea certificatului de scoala europeana este aun castig enorm”. De altfel, Colegiul aV. Alecsandri” arata ca o institutie europeana, chiar daca are o vechime considerabila. aDin banii primiti de la ISJ si cu forte proprii, la finele semestrului I am facut investitii de 18,8 miliarde de lei vechi”, spune directorul. Colegiul a cumparat 15 calculatoare noi, in valoarea de 215 milioane, si un server pentru reteaua de internet, care a costat 37 de milioane. Pe statia de amplicare pentru postul de radio s-au dat 90 de milioane, 57 din bugetul unitatii, iar restul din contributia comitetului de parinti. S-au cumparat, de asemenea, materiale sportive, mobilier pentru laboratoarele de biologie, chimie si fizica, banci noi, carti si mobilier modern pentru biblioteca. Laboratorul de informatica are 25 de calculatoare si e conectat la internet, iar anul acesta va fi infiintat al doilea. Recent, s-a facut fatada de la strada si s-au pus termopane. O alta investitie e terenul de sport. aVa avea reflectoare, va fi ingradit si acoperit, spune Vasile Cautis. Am discutat cu o firma din Bucuresti, care isi va face reclama pe un balon cu hidrogen si, in schimb, ne va acoperi terenul”.

Liceul a fost construit prin acheta publica”



aProblema noastra e spatiul, de aceea extinderea este o urgenta”, subliniaza directorul. Exista proiectul pentru un corp nou, care nu va afecta infatisarea acestei cladiri de patrimoniu. S-au primit 2,5 de miliarde lei vechi, dar costul total e estimat la 85 de miliarde. Sunt necesare si lucrari de reparatii: aMai avem nevoie de 4 miliarde pentru reabilitarea cladirii vechi. Ca o institutie sa fie functionala la standardele de performanta prevazute in strategia MECT, ne-ar mai trebui 16 miliarde. Instalatia electrica e de la inceputuri, trebuie refacuta neaparat. Am o suta de calculatoare in sistem, daca se intampla ceva se prajesc toate”. Usile interioare nu au fost inlocuite, iar o tamplarie noua, de PVC, ar costa cam 7 miliarde. Greu de crezut, imobilul nu a fost igienizat de doi ani, doar ape ici, pe colo” s-a mai facut cate ceva, iar acoperisul a fost schimbat pe bucatele, in urma cu 6-7 ani. aSunt necesare lucrari la fatada din curtea interioara. La strada s-a renovat cladirea in toamna, dar spre interior, nu! Avem probleme. Bordura e sub nivelul terenului si cand ploua suntem inundati”. Ca sa scoti bordura si sa izolezi cladirea ar trebui cam 500 de milioane. Un alt obiectiv e modernizarea internatului. Caminul cu 100 de locuri are televizor in fiecare camera, dar daca va fi construit corpul nou, cele 20 de clase vor fi scoase de acolo si vor fi realizate dormitoare cu 4 paturi si cu bai proprii, aasa cum am vazut la un liceu din Iasi”, marturiseste prof. Cautis. Tristetea lui e ca rezultatele bune nu deschid usi. aDaca esti scoala de meserii sau functionezi intr-o zona defavorizata primesti bani mai usor. La noi, indicele de performanta e mare, dar suntem blocati. sta-i paradoxul”. Speranta celor de la aAlecsandri” sta in sponsori. aAcest liceu a fost construit prin cheta publica. Nu trebuie sa uitam asta. 20 la suta din suma a venit de la Guvernul Cancicov, iar restul de la comunitate”, afirma directorul.

Sportivi si olimpici abonati la medalii

Colegiul aVasile Alecsandri” e o institutie cu traditie, ceea ce explica performantele scolare, dar si pe cele artistice sau sportive. De pe vremea prof. Vranceanu, liceul are o formatie corala, care anul trecut a obtinut locul II pe Moldova si care, pentru ca merge des la festivaluri si competitii, ar avea nevoie de un autocar. Si sportivii au rezultate de exceptie: aIl avem pe Doru Sechelariu, care e campion european la karting, pe Mara Aiacoboaie, la inot, calificata la europenele de la Minsk, pe Bogdan Godoci, campion national la karate. Noi ne mandrim cu Doru, e un copil foarte serios, care munceste foarte mult” spune prof. Vasile Cautis. Dupa ce a fost campion al Europei de Sud-Est la karting, Doru Sechelariu ataca acum marea performanta si la Formula BMW Europa. Colegiul aAlecsandri” se mandreste cu elevii, dar si cu profesorii sai de elita. aEmanuel Bondalici participa pentru al IV-lea an consecutiv la Olimpiada Nationala, iar Alexandru Guta e la al II-lea”, declara prof. Viorel Cruceanu, care are in fiecare an doi elevi la Nationala de istorie. Olimpici nationali sunt la multe discipline: engleza, latina, romana, sociologie, astronomie, informatica, fizica, chimie. Daca in 2007, scoala avea 11 olimpici care mergeau la Nationala, anul acesta are 17. aLa engleza, din 6 elevi care trebuie sa mearga din judet la faza nationala, 3 sunt de la aAlecsandria”, declara prof. Florenta Popa. Raluca Toma, locul I anul trecut, pe tara, la engleza, studiaza acum in SUA, avand o bursa pe patru ani, iar Alexandra Ciucu, a XII-a B, e admisa deja la o facultate americana, cu o bursa de 45.000 dolari/an.

aTu, ce urme lasi in viata?”

In 2007 si 2008, liceeni de la aV. Alecsandri” au fost implicati in zeci de proiecte, o parte in colaborare cu alte institutii locale sau nationale: aCharacter First”, aLiga Campionilor Bacauani”, aBataia nu e rupta din rai”, aFumatul nu merge la scoala” si aZiua nationala Fara Tutun”, implementate de Agentia Nationala Antidrog (ANA), aCetatean al lumii”, aViata – o responsabilitate”, aMiss Boboc” si multe actiuni de solidaritate sociala. aPe 28 februarie am organizat activitatea aCat mai costa democratia astazia si sunt foarte mandra ca am reusit sa-l aduc pe Cristian Parvulescu, dezbaterea fiind primita cu mare entuziasm de elevi”, a declarat prof. Oana Cucu, consilier educativ. In luna mai, elevii bacauani se vor intalni cu colegii lor de la Colegiile aV. Alecsandria din Iasi si Galati. Alte doua proiecte derulate in februarie-mai 2008 se bucura de interesul copiilor: curatarea albiei Bistritei, cu Asociatia aTasuleasa Social”, si aTu, ce urme lasi in viata?”, cu ANA. De altfel, Marta Butnaru, inspector de educatie la ANA, va fi invitata la o intalnire cu parintii. Peste 50 de elevi fac voluntariat in mod constant la FSC si Crucea Rosie, muncind in timpul liber pentru a face mai usoara viata varstnicilor si a copiilor defavorizati. aSigur ca e greu, e vorba de timp, dar le place foarte mult sa ajute si sa fie bine informati, declara Oana Cucu. Vin apoi si imi povestesc ce cazuri au intalnit, cat de impresionati au fost si ce solutii au gasit. Avem fete care au terminat a XII-a, dar inca tin legatura cu niste batrane”. Fiind invitati sa cumpere felicitari, elevii au ajuns sa se inscrie ca voluntari la Crucea Rosie si au venit cu idei, iar acum isi pun tot sufletul in actiunea care se va finaliza de Paste.

Va deveni, intr-o zi,
scriitoare!

Lui Alexandru Guta, de la a X-a D, i-a placut dintotdeauna istoria, dar de cand invata la aAlecsandri”, cu prof. Cruceanu, interesul lui a devenit pasiune. aNu stiu la facultate voi da, dar nu cred ca va fi la Istorie. Ma gandesc la faptul ca trebuie sa-mi placa profesia, dar si la faptul ca vreau sa castig destul ca sa duc o viata linistita”, marturiseste el. Ii plac calculatorul, sportul, chitara clasica. Ar putea sa ajunga compozitor, dar nu, el e un ins mai practic si crede ca, azi, de viitor sunt informatica, ingineria, medicina. aTrebuie sa ma mai gandesc inainte de a lua o decizie”, spune el, resemnat. Larisa Cobuz, in schimb, stie ce vrea: si-a propus sa faca doua facultati simultan, limbi moderne si drept, in Anglia si isi pregateste dosarul. Pasiunea ei e literatura. Cu recenzia cartii aApararea lui Galilei” a lui O. Paler, Larisa a luat mentiunea I la aFestival de la Lecture Jeune”, coordonat de Liceul Clasic aCagnazzi” din Bari, la care participa elevi din opt tari. aImi place sa citesc si sa scriu, marturiseste Larisa Cobuz. Am depasit faza in care scriam versuri, acum sunt interesata de nuvele si poate ca, intr-o zi, voi scrie un roman”.Scris de Silvia Patrascanu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri