27 aprilie 2024
Zona zeroNew PressDespre niște titluri faimoase sau despre o descoperire a unui devorator de...

Despre niște titluri faimoase sau despre o descoperire a unui devorator de cărți

Aparent, în zilele noastre, lectura cărților este o preocupare cam absentă, în favoarea tehnologiei, căreia îi lăsăm loc să se strecoare în timpul nostru liber, din ce în ce mai mult. Important este să nu uităm, însă, că şi cărţile au suflet şi, probabil, acum zac pe un raft prăfuit aşteptând să ne amintim de ele. Poate nici nu sunt desfăcute şi răsfoite, încă, şi vă provoc să-mi daţi un exemplu de ceva mai satisfăcător decât despachetarea unei cărţi noi, o copertă fină şi ispititoare sau mirosul paginilor care așteaptă să fie citite!

Primele cărţi pe care le citim sunt banale sau ni se par așa, dar sensurile lor evoluează pe măsură ce creştem. Acum, în ciuda faptului că generaţiile noi au o relaţie mai specială cu tehnologia, sunt desigur şi multe titluri de cărți renumite şi apreciate de micii şi marii cititori, titluri care te atrag de la prima privire şi te ispitesc precum o piatră preţioasă, cele care au ajuns la inimile multor oameni şi au lăsat în urma lor ideea şi confirmarea că merită cu adevărat explorate.

Dacă eşti şi tu unul dintre ”devoratorii” de cărți din generaţia mea, atunci ai auzit negreşit de următoarele titluri :
”Însemnările unei puştoaice”, de Rachel Renee Russel – 11 volume care urmăresc aventurile unei puştoaice de 14 ani, numită Nikki Maxwell, care se străduieşte să se facă observată în arena de luptă ce se dovedeşte a fi liceul;



”Jurnalul unui puşti”, de Jeff Kinney – cele 13 volume ale seriei – asemănătoare celei de mai sus – înşiruie problemele prin care trece Greg, un elev de gimnaziu, încercând să fie cât mai în trend.

”Pisicile Războinice”, de Erin Hunter – o foarte cunoscută serie de cărţi, ce spun povestea uimitoare a unui pisoi de casă care dă piept cu sălbăticia pentru prima oară şi se alătură unui clan neînfricat, în încercarea de a supravieţui.

Cărţile din seria ”Spirite-Animale”, realizate excelent, de mai mulţi autori, urmăresc alianţa a patru copii extraordinari cu animale legendare de sub comanda unor eroi, în încercarea de a-şi salva lumea de un inamic din trecut.

Alte titluri faimoase, pe care vi le recomand fără ezitare, în caz că nu le—ați ”devorat” încă, sunt  ”Harry Potter” (J.R.Rowling), ”Jane Eyre” (Charlotte Bronte), ”La Răscruce de Vânturi” (Emily Bronte), ”Jocurile Foamei” (Suzanne Collins), ”Hoțul de cărți” (Markus Zusak), ”Marile speranțe” (Charles Dickens), ”Stăpânul Inelelor” (J.R.R. Tolkien), ”Romanul adolescentului miop” (Mircea Eliade), ”Jurnalul unui adolescent timid” (Stephen Chbosky) sau ”De veghe in lanul de secară” (J.D. Salinger).

Dar ceea ce recomand, de fapt, nu este un titlu sau altul, ci o stare de bucurie, de satisfacție sau de visare, uneori, pe care lectura unei cărți ți-o oferă, odată cu descoperirea că lumea este mai mult decât ți-ai imaginat, până la acea ultimă pagină citită, dintr-un nou volum.
Autoare: Daria Apalane, elevă, în clasa a VI-a, la Școala Gimnazială „Miron Costin” și la Cercul de jurnalism al Palatului Copiilor Bacău
Profesor coordonator: Laura Huiban

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri