16 mai 2024
ActualitateDeputatul Paul Cristian Ichim: ”Reformele coaliției de la guvernare adâncesc inegalitățile sociale...

Deputatul Paul Cristian Ichim: ”Reformele coaliției de la guvernare adâncesc inegalitățile sociale și economice”

Traversăm o perioadă foarte dificilă din punct de vedere economic, iar pe zi ce trece românii au tot mai multe dificultăți în a-și administra resursele financiare pentru un trai decent. Suntem în această situație pentru că reprezentanții coaliției de la guvernare nu au știut sau nu au vrut să gestioneze corespunzător toate provocările, dar au ales în schimb, să prioritizeze clientela de partid, să premieze cu funcții importante în stat oamenii fideli și să transforme în masă de manevră electorală foarte multe categorii profesionale prin promisiuni.

În anii 90 Statul funcționa cu mai puțin de un milion de bugetari, acum, în era digitalizării cât cele mai multe servicii publice ar trebui să fie la un click distanță sunt aproape 2 milioane de oameni care lucrează la stat. La nivelul administrației centrale activează peste 200 de secretari de stat, plus cabinetele lor, iar la nivelul administrației locale sunt zeci de primării care sunt deja în faliment, dar în aparatul lor toate posturile sunt ocupate.

Deși au promis că vor restructura multe dintre instituțiile administrației centrale, vor evalua performanțele angajaților publici și vor reconfigura grila de salarizare, reprezentanții coaliției nu au făcut nimic. Pe de o parte au crescut taxele și impozitele pentru sectorul privat, eliminând astfel și cele mai mici șanse ca acesta să prospere. Pe de altă parte au crescut și chiar consolidat numărul instituțiilor publice și implicit al lucrătorilor la stat. Astfel am ajuns în situația unor inegalități profesionale și financiare foarte mari, care vor conduce sigur la dezechilibrul economiei și chiar la proteste publice. România este statul din UE care a înregistrat cea mai mare pondere a cheltuielilor din bugetul național pentru salariile angajaților la stat. Media europeană privind ponderea cheltuielilor din bugetul național pentru salariile angajaților la stat este în scădere. Dacă în 2020, aceasta era de 23,6%, în 2021, ponderea a scăzut la 22,4%. Prin contrast, în România, cheltuielile cu salariile bugetarilor au fost de aproape 118 miliarde lei, în 2022, potrivit execuției bugetare. Asta înseamnă că s-au cheltuit 25 % din totalul veniturilor.



Este evident, că aparatul bugetar din România este sufocant pentru bugetul statului și se pune sistematic presiune pe umerii mediului privat care contribuie la susținerea acestor cheltuieli uriașe. Nu aș vrea să fiu înțeles greșit. Admir decizia oricărui cetățean care vrea să servească statul prin instituțiile sale. Este o profesie onorabilă, pentru care eu am tot respectul. Problema apare atunci când ne uităm la numărul bugetarilor raportat la cel al contribuabililor, cei care plătesc taxe și impozite.

Satisfacerea intereselor de partid, bifarea unor obiective doar pentru a lua ochii celor de la Bruxelles, lipsa unui dialog deschis și transparent cu toți actorii importanți, toate acestea s-au dovedit trăsături definitorii pentru modul de lucru al coaliției de la guvernare. Au eșuat sistematic în cele mai importante demersuri din ultimul timp: reforma pensiilor publice, legile educației, absorbția de fonduri și multe altele. Trebuie să punem punct acestui dezmăț al banilor publici, pentru că avem nevoie de reforme serioase, structurate și eficiente. Mă tem însă pentru reușita unui asemenea demers, atâta timp cât actuala coaliție continuă să conducă destinele țării.

Deputat Paul Cristian Ichim

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri