26 aprilie 2024
ActualitateDeputatul băcăuan Ionel Palăr, demersuri pentru ca cetățile dacice să nu piardă...

Deputatul băcăuan Ionel Palăr, demersuri pentru ca cetățile dacice să nu piardă statutul de obiectiv UNESCO

Deputatul PNL de Bacău Ionel Palăr, în calitate de președinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru Relația cu UNESCO, a organizat la Deva, pe 18 aprilie, dată la care se sărbătorește și Ziua Internațională a Siturilor și Monumentelor, o ședință a comisiei, sub forma unei dezbateri. Au fost invitați la masa dialogului toți actorii responsabili de starea avansată de degradare a celor șase cetăți dacice și care, de-a lungul a mai multor decenii, nu au putut armoniza deciziile și legislația.

”De 20 de ani de la înscrierea lor în Patrimoniul mondial UNESCO, cetățile dacice din Munții Orăștiei, recunoscute pentru unicitatea lor în lume, par abandonate de statul român, cu excepția Sarmizegetusa Regia, care are un administrator. Statutul juridic al terenurilor, desemnarea unor administratori, lipsa căilor de acces, suprapunere pe aceeași suprafață, a statutului de sit arheologic cu cel de arie naturală protejată, lipsa pazei, ceea ce duce la braconajul artefactelor, sunt probleme acute, nerezolvate de zeci de ani.

Doar la Sarmisegetusa Regia, unde Consiliul Județean Hunedoara a devenit administratorul sitului și a făcut investiții, lucrurile stau un pic mai bine, dar restul cetăților rămân ca o invitație pentru căutătorii de comori, cât timp nimeni nu le are în administrare și nu se ocupă de ele”, a declarat deputatul băcăuan Ionel Palăr.



Parlamentarul liberal a luat decizia unor pași concreți, de a forța autoritățile să colaboreze pentru salvarea cetăților, mai ales că Centrul patrimoniului mondial UNESCO a trimis de curând o avertizare prin care își exprimă îngrijorarea pentru starea în care se află obiectivul și pune problema unei noi examinări tehnice. Întâlnirea de la Deva s-a finalizat cu încheierea unui acord între reprezentanții instituțiilor naționale și locale care au competență pentru rezolvarea situației. Acordul de la Deva presupune constituirea unui grup de lucru, din care fac parte factori de decizie executivă și legislativă și care are obiective concrete.

”După ultimele semnale primite de la de la Centrul patrimoniului mondial UNESCO, dacă nu ne conformăm, riscăm să pierdem statutul oferit de forul internațional, iar pentru asta ne-am face vinovați toți cei care nu am reușit să oferim reglementări clare”, a mai avertizat deputatul Ionel Palăr.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri