26 aprilie 2024
ActualitateDepartament de cercetare clinica in Spitalul Municipal Moinesti

Departament de cercetare clinica in Spitalul Municipal Moinesti

Spitalul Municipal de Urgenta din Moinesti este printre primele patru acreditate in România, singurul neuniversitar, care are Departament de cercetare, certificat de Academia Româna de Stiinte Medicale.

„Departamentul de cercetare stiintifica a fost inaugurat, de Ziua Mondiala a Sanatatii, de prof. Pierre Marquet, de la Universitatea de Medicina din Limoges, si prof. dr. Ostin Mungiu, de la Universitatea de Medicina si Farmacie «Gr.T Popa» Iasi, dupa ce a primit avizul favorabil de infiintare si din partea Consiliului Judetean Bacau.

Lucram deja din 2008 in acest departament, care intre timp s-a dezvoltat foarte bine”, a explicat dr. Adrian Cotirlet, managerul spitalului. Departamentul de cercetare al unitatii spitalicesti regrupeaza mai multe echipe pluridisciplinare – medici, doctoranzi, farmacisti, psihologi, specialisti IT, care lucreaza în specialitatile chirurgie, ATI, medicina interna, cardiologie, boli infectioase, medicina de laborator, obstetrica-ginecologie, gastroenterologie. Lucrarile echipei se concentreaza, în mod special, pe cardiologie, chirurgie laparoscopica, anestezie si terapie intensiva, boli infectioase, diabet, laborator. Responsabilul departamentului este fiziokinetoterapeutul Andrei Zala, alaturi de 15 membri din consiliul stiintific si alti 5 membri de onoare.



Parteneriate cu spitale din toata Europa

Membrii Departamentului de cercetare din spital sunt implicati in relatii si actiuni de colaborare cu mai multe organisme din Europa, atât in ceea ce priveste schimbul de experienta, formarea prin cursuri de specialitate, cât si prin participarea pe proiecte, realizarea de seminarii si conferinte în comun cu Spitalul Sfat, Israel (pe cardiologie, terapie intensiva, chirurgie laparoscopica, OG), Télécom SudParis Franta (telemedicina, infrastructuri IT), Télécom Ecole de Management Franta, ESIGETEL Franta (pe asistenta bolnavilor la domiciliu), IRCAD Strasbourg Franta (chirurgie laparoscopica), Spitalul din Versailles (chirurgie laparoscopica), Spitalul din Raionul Noua Sulita – Regiunea Cernauti Ucraina. Totodata, dezvolta parteneriate strategice si cu „Ziv Hospital” Israel (pe anestezie si terapie intensiva, cardiologie, chirurgie laparoscopica, ginecologie).

In acest sens, spitalul a dezvoltat si un compatiment de teleconferinte si prezinta cazurile de aici unor board-uri medicale de la spitalele din Lille, Grenoble sau Chartres. In tara, colaborarile sunt cu UMF „Gr.T.Popa” Iasi, UMF „Carol Davila” Bucuresti, Universitatea „Titu Maiorescu”, Institutul de Medicina Comparata, Institutul National de Medicina Aeronautica si Spatiala, Universitatea Politehnica Timisoara, SMURD.

Din echipa de cercetare fac parte doctorii Adrian Cotirlet (medic primar chirurgie), Eugen Tincu (medic primar ATI), Eduard Popa (chirurgie), Oana Acsinte, Valentin Ciuchi si Svetlana Rotaru (obstetrica – ginecologie), Iulian Pavel (boli infectioase), Corina Neacsu (gastroeterologie), Mirela Hriscu (psihiatrie), Nicoleta Nistor (medicina de urgenta), alaturi de asistentele Ioana Belciu, Mariana Bran si Adina Datcu, farmacist Paul Andreianu, psihologii Nicoleta Rosu si Ecaterina Mititelu, medicul Bogdan Grozescu, economistii Aurelia Popa si Oana Gaman, jurista Maura Botezatu.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri