3 mai 2024
ActualitateDelegaţii de profesori din Franţa, Spania şi Republica Moldova la Facultatea...

Delegaţii de profesori din Franţa, Spania şi Republica Moldova la Facultatea de Inginerie a Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău

Facultatea de Inginerie a Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău a avut oaspeţi de seamă de la Universitatea Catilla La Mancha – Campus Albacente, Spania, Universitatea Artois – Campus Bethune, Franţa, Universitatea de Stat a Moldovei şi Universitatea Tehnică de Stat a Moldovei, Republica Moldova. Mobilitatea efectuată, în perioada 4-8 decembrie 2017, în cadrul proiectului CNFIS/FDI- 0151 -2017, Internaționalizarea studiilor universitare de doctorat şi masterat – suport al performanţei şi formării tinerilor prin şi pentru cercetare, în cadrul Şcolii Doctorale, Facultatea de Inginerie şi, totodată, prin Agenţia Universitară a Francofoniei (AUF).

Profesorii Valentin Miguel Eguia (Spania), Raphael Romary şi Remus Pușcă (Franţa), Petru Lozovanu și Ilie Nucă (Republica Moldova) au avut întâlniri cu conducerea Universităţii şi a facultăţii reprezentate de prof.univ.dr.ing. Carol Schnakovszky – rector, prof.univ.dr.ing.Dr.h.c. Valentin Nedeff – preşedintele Senatului, prof.univ.dr.ing. Valentin Zichil – decanul Facultăţii de Inginerie, prof.univ.dr. Adriana Fînaru – directorul Şcolii de Studii Doctorale, directori de departament şi cadre didactice.

Ilie Nucă consideră că vizita la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, prin intermediul programului AUF, pe domeniul Surse regenerabile de energie, în colaborare cu prof.univ.dr.ing. Petru Livinți, este o continuare a activităţii de colaborare, fiind deja cel de-al doilea proiect AUF. „Am dori să extindem colaborarea în domeniul cercetării cu noi parteneriate care să includă schimb de studenţi, schimb de profesori, precum şi stagii de practică pentru studenţi”, a precizat Ilie Nucă.
Prof.univ.dr.ing. Raphael Romary, de la Universitatea Artois, Campus Bethune, Franţa a subliniat că lucrează deja alături de colegii din România şi Republica Moldova în domeniului Ingineriei electrice, s-a arătat impresionat de deschiderea colegilor de la Bacău, de dotările din cadrul laboratoarelor, exprimându-şi dorinţa de a extinde colaborarea în domeniul cercetării ştiinţifice.
Tot de la Universitatea Artois, Campus Bethune, Franţa a fost prezent la Bacău şi conf.univ.dr.ing. Remus Pușcă. Acesta a precizat că se află în Bacău în cadrul unui proiect de colaborare între Franţa-România-Republica Moldova, ocazie cu care a vizitat şi laboratoarele de specialitate ale Facultăţii de Inginerie, apreciind totodată lucrările care au fost realizate de către studenţi şi de standurile de încercări. „De asemenea, se conturează noi oportunităţi de colaborare şi în domeniul doctoratului, pe lângă mobiltăţile de studenţi care există deja între Universitatea Artois şi Universitatea «Vasile Alecsandri» din Bacău”, a mai spus acesta.



Prof. Valentin Miguel Eguia, din cadrul UCLA – Albacete a declarat: „Colaborarea cu Facultatea de Inginerie din cadrul Universității din Bacău a debutat încă din 2004 prin Programul Socrates. De atunci, numeroși studenți au beneficiat de mobilitate între cele două universități. Singura mea vizită în Bacău a avut loc în cadrul Conferinței Internaționale OPROTEH 2005. De atunci și până acum se înregistrează un salt calitativ major în universitate. Mă refer atât la baza materială (am rămas impresionat de noile clădiri din cele două campusuri ale universității), dar și la dotarea laboratoarelor de specialitate din domeniile inginerie industrială, ingineria mediului și inginerie mecanică. Sunt convins că putem extinde colaborarea noastră și în proiecte de cercetare comune, interdisciplinare, cu atât mai mult cu cât m-am întâlnit cu cadre didactice recunoscute din Franța și Republica Moldova”.
Aceste vizite confirmă trendul ascendent al Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău în ceea ce privește vizibilitatea internațională.

„În domeniul colaborării internaţionale, Universitatea este într-o continuă activitate cu universităţi din Europa. În urma discuţiilor cu invitaţii de la universităţi din Franţa, Spania şi Republica Moldova se vor pune bazele colaborării pentru cotutelă în doctorat, schimbul de studenţi prin programul Erasmus +. Ne dorim să mărim schimbul cu studenţi din Republica Moldova deoarece Universitatea noastră are peste 300 de studenţi care provin de acolo. De asemenea, căutăm să punem bazele unor parteneriate în cercetare, să implementăm proiecte comune, în special cu Republica Moldova, să putem valorifica experienţa colegilor din Franţa şi Spania pentru a putea accesa fonduri europene”.
Prof.univ.dr.ing.Dr.h.c. Valentin Nedeff, Preşedintele Senatului Universității „Vasile Alecsandri”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri