29 mai 2024
ActualitateDebut în forță în prima zi a manifestărilor dedicate aniversării a 30...

Debut în forță în prima zi a manifestărilor dedicate aniversării a 30 de ani de activitate a Universității „George Bacovia” din Bacău

La Universitatea „George Bacovia” din Bacău au loc, în aceste zile, manifestările prilejuite de aniversarea a 30 de ani de la înființare, care cuprind ample evenimente la care și-au anunțat prezența un număr important de participanți.

Ieri, a avut loc conferința de lansare a Proiectului „Transformarea digitală – calea spre un viitor de succes”, aprobat prin Ordinul ministrului educației nr. 4168/30.06.2022, cod Proiect 375130608. Finanțarea proiectului este acordată de către Ministerul Educației, în calitate de coordonator reforme și investiții, în cadrul apelului Granturi pentru digitalizarea universităților din Componenta 15 – Educație, a Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), Reforma 5: Adaptarea cadrului legislativ pentru digitalizarea educației, Investiția 16: Digitalizarea universităților și pregătirea acestora pentru profesiile digitale ale viitorului.

„Transformarea digitală a schimbat societatea și economia, având un impact din ce în ce mai mare asupra vieții de zi cu zi. Cu toate acestea, înainte de pandemia de COVID-19, impactul său asupra educației și formării era mult mai limitat. Pandemia a demonstrat că este esențial să existe un sistem de educație și formare pregătit pentru era digitală, că este nevoie de capacități digitale mai dezvoltate în domeniul educației și formării. Pandemia a accelerat o tendință deja existentă de trecere de la învățarea clasică la învățarea online și hibridă. Această tranziție a dezvăluit metode noi și inovatoare prin care studenții și cadrele didactice își organizează activitățile de învățare și respectiv de predare și prin care aceștia interacționează într-o manieră mai personală și mai flexibilă. Universitatea „George Bacovia” din Bacău își propune o viziune pe termen lung privind calea de urmat pentru educația digitală. Suntem conștienți de importanța digitalizării în societate și mai ales în mediul academic. Universitatea „George Bacovia” din Bacău va deveni un spațiu al performanței educaționale, centrat pe relația cu studenții, în care tehnologia va simplifica și eficientiza toate activitățile din Universitate. Vom dezvolta împreună cu partenerii din zona de afaceri o specializare IT în concordanță cu necesitățile și dorințele lor. Vom înființa centre tehnologice inovatoare pentru dezvoltarea competențelor viitorului, prin inovarea continuă a programelor de studiu”, a declarat Lect. univ. Dr. Violeta Urban, Decanul Facultății de Științe Economice, Juridice și Administrative, Manager Proiect.



În continuare, s-a desfășurat un proces simulat în Clinica Juridică a Universității,  „Ședința de judecată într-un caz de tâlhărie”, organizat de studenții de la Specializarea Drept la care au participat elevi de la Colegiul „N. V. Karpen”, Bacău și Colegiul Economic „Ion Ghica”, Bacău. Activitatea s-a bucurat de un real succes și studenții organizatori au promis că vor repeta experiența și pentru alți elevi de liceu.

În același timp, au avut loc două concursuri de eseuri: „Îmi doresc performanța! Ce aș putea face pentru a întări integritatea?” și „Provocări ale organizațiilor în contextul actual”, la care s-au înscris studenți de la toate specializările de licență și master. „Ne-am bucurat de o prezență numeroasă din partea studenților, prezentările de eseuri au fost un bun prilej pentru aceștia de a împărtăși idei și opinii bine argumentate. Cele mai bune eseuri au fost premiate” a declarat Lect. univ. Dr. Gabriela Daniela Bordeianu, Director Departament Didactic și de Cercetare.

O activitate inedită a fost „Dialoguri fără gratii între studenți și tineri deținuți din Penitenciarul Bacău”, care este o continuare a activității „Biblioteca vie” în care tinerii participanți și-au prezintat viața ca pe o carte deschisă. Studenții au fost încântați de această experiență unică.

De asemenea, pe toată perioada manifestărilor, pe holurile Universității sunt expuse Manuscrisele lui Mihai Eminescu, colecțiile de reviste ale Universității: Economy Transdisciplinarity Cognition și Acta Universitatis George Bacovia. Juridica, indexate în baze de date internaționale și volumele conferinței DECRET.

Manifestările sunt organizate cu sprijinul Consiliului Județean Bacău, Primăriei și Consiliului Local Bacău.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri