6 mai 2024

De la Vasile Pârvan la Viorel Căpitanu

HomeCulturăDe la Vasile Pârvan la Viorel Căpitanu

641 de atestare documentară a Bacăului. 65 de ani de la înfiinţarea muzeului Regional Bacău

De la Vasile Pârvan la Viorel Căpitanu

La sărbătoarea Bacăului, împlinirea, pe 6 octombrie, a 614 ani de la prima atestare documentară, o contribuţie substaţială, cu suport ştiinţific, a adus Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, prin organizarea Simpozionului Naţional „Vasile Pârvan”. Nume de rezonanţă în cercetarea arheologică din România, fiind considerat „părintele arheologiei româneşti”, Vasile Pârvan, arheolog, profesor, academician, s-a născut în satul Perchiu, comuna Huruieşti, de la a cărui naştere s-au împlinit 140 de ani şi 95 de ani de la moarte. De asemenea, cu această ocazie s-au marcat şi cei 65 de ani de la înfiinţarea Muzeului Regional Bacău, aprilie 1957, eveniment despre care a vorbit Dionis Puşcuţă, director al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”. La lucrări a fost prezent şi Constantin Gherasim, purtător de cuvânt al Primăriei Bacău.

Trei au fost momentele care au definit ediţia din acest an a simpozionului: Vernisajul expoziţiei de arheologie „Patrimoniul băcăuan între vechi şi nou”, prezentată publicului de dr. Lăcrămioara-Elena Istina, şef Secţie Arheologie-Istorie. Cele peste 250 de exponate provin din cercetările şi descoperirile de pe şantierul de la Fulgeriş-Pînceştişi, şi de pe şantierul Centurii Ocolitoare a municipiului Bacău, proiecte coordonate de dr. Lăcărmioara Istina. În urma cercetărilor, patrimoniul muzeului băcăuan s-a îmbogăţit cu alte mii de obiecte, unele foarte valoroase, care atestă existenţa şi viaţa populaţiilor autohtone pe Văile Bistriţei şi Siretului, din cele mai vechi timpuri, puse în valoare de muzeografii şi restauratorii băcăuani.

Al doilea moment, cu o mare încărcătură emoţională a fost sărbătorirea, In honorem, la împlinirea vârstei de 90 de ani, a profesorului, arheologului, cercetătorului, fostului director al Muzeului de Istorie al Bacăului, Viorel Căpitanu, prezent la eveniment. Despre personalitatea şi activitatea ştiinţifică a primului arheolog al noului muzeu regional din Bacău, înfiinţat în aprilie 1957 (Viorel Căpitanu vine ca muzeograf la 1 septembrie 1957), au vorbit Dionis Puşcuţă, director al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, dr. Lăcărmioara Istina, arheolog, şi dr. Cristinel Plantos, cel care îi continuă activitatea de cercetare.



Însă cel mai frumos omagiu i-a fost adus de fosta colegă, arheolog şi muzeograf, Eugenia Antonescu, soţia celui care a înfiinţat muzeul regional Bacău, Iulian Antonescu, care se apropie şi dumneaei de 90 de ani. Evocări, amintiri, viaţă, realizări care rezistă peste timp, pilde şi exemple pentru cei mai tineri.

Distinsului arheolog Viorel Căpitanu i-a fost acordată Diploma de Excelenţă pentru întreaga activitate din cei peste 40 de ani pe numeroase şantiere de cercetare arheologică, cel mai important fiind cel de la dava Tamasidava (Cetăţuia – Răcătău), cât şi a miilor de lucrări publicate. A fost înconjurat cu respect şi dragoste de foşti colegi şi mai tinerii muzeografi, fotografiile rămânând mărturie a acestui frumos moment din viaţa instituţiei muzeistice din Bacău.

Un al treilea punct din programul simpozionului a fost lansarea numărului 51 al Revistei Carpica, primul număr al acestei prestigioase publicaţii ştiinţifice fiind tipărit în 1968, din iniţiativa istoricului Iulian Antonescu. În acelaşi cadru fiind prezent şi anuarul Acta Bacoviensia, nr. XVII, 2022, a Arhivelor Statului Bacău, prezentat de prof. Vilică Munteanu. Tot în plenul lucrărilor simpozionului a fost lansat şi volumul „Arheologie industrială cu ajutorul jetoanelor”, autor ing. Dorel Bălăiţă. În holul mare al muzeului a fost amenajată o interesantă expoziţie foto-documentare, realizată de etnograful Iulian Bucur, cu instantanee din viaţa comunităţilor băcăuane, de la sfârşitul sec. XIX şi începutul secolului trecut, intitulată: „La început este demultul”.

Invitaţii la simpozion, arheologi, istorici, etnografi, cercetători ai istoriei acestei părţi de ţară, din judeţele Neamţ, Iaşi, Vaslui, Buzău etc. şi-au prezentat comunicările (peste 60) pe cele patru secţiuni: Arheologie, Istorie, Personalităţi, muzeografie, monumente şi Istorie şi arhivistică.

Alte titluri
Alte titluri

Incendiu în pădurea de la Agăș

Incendiu de proporții în fondul forestier Pârâul Seaca din...

Incendiu în comuna Asău, din cauza unui scurtcircuit

În cursul serii trecute, 04 mai a.c., pompierii militari...

Accident tragic în noaptea de Înviere la Buhuși

În jurul orei 23:15 din seara zilei de 4...

Ultimele știri