8 mai 2024
ActualitateDe Bobotează, când crucile de gheață nu se sparg!

De Bobotează, când crucile de gheață nu se sparg!

Se pare că în lupta cu răul, anul acesta, de Bobotează, îngerul cu aripi albe, nevăzut în ceruri, mai că s-a predat. Poate că suntem noi de vină, că nu-l vedem. Diabolică  vreme, dacă nici aghiazmă nu mai ajungi să iei. Ioc buluc gramadă la peturi. Liniștește-i Doamne pe cei doritori să uite de păcate. Vor da șpagă ca să aibă!  Vor fi cruci aruncate în apă, jignire pentru înotătorii căliți pentru astfel de provocări, pregătiț pentru scufundări la minus… grade.  Sunt și ouă de corb necrăpate. Parcă-i și văd, înțelepți, stând la plajă pe o rămurea, privind cum se clocesc singure. Boboteaza are o semnificație aparte pentru lumea creștină.

Pe scut sau sub scut, viața își vede de drumul ei. Greu să ții pasul. Așa gândeau romanii. Nu te obligă nimeni să crezi sau să simți, atâta timp cât faci bine, indiferent de ce religie ești. Egiptenii îl aveau pe „Ra” al lor, la care se închinau. Soarele! Înainte de Hristos. Boboteaza ca ritual, și Ioan care urmează să fie sărbătorit ca sfânt, pe 7 ianuarie, ce mesaj au vrut să ne transmită? Pace! Înțelegere! Iubire! Logică în decizii. Zece porunci! Toate cu înțelepciunea lor și îndemn de spălare a păcatelor. Iertarea rămâne în conștiința celui care a greșit. Așa că a recunoaște ca ai greșit, este primul pas spre pioșenie. Greu cuvânt. Botezul spală păcatele care urmează să vină. Cu, sau fară vină. Praeter intenția, catalogau romanii fapta, făcută fără intenție. O uitai, spălată cu bani, chiar dacă erau consecințe tragice. Undeva, conștiința… striga nu! Și nu! Arătarea Domnului și botezul în râul Iordan nu înseamnă doar izbăvire și o încheiere a sărbătorilor creștinești. Greșeala care nu trebuie să se repete, dată ca exemplu. Cine nu greșește, să nu arunce cu piatra!

Apa stropită pe creștet, ritualic, se vrea a spăla răul din noi. Boboteaza! Sunt două silabe care se repetă. Cuvântul  poate fi interpretat ca și cum ar fi… un bob de grâu. Care germinează iarna, apoi încolțește și dă speranță de viață. Și religia are rolul ei. Cu credința e altceva! Fiecare, cum o are. Ca și purtatul măștii și vaccinul. Un lucru este sigur. Anul acesta, la slujba de Bobotează, nu vor fi cruci de gheață. Creștinii vor sărbători iarăși Învierea, la date diferite. De ce? Dumnezeu să ne fie cu mila, și să ne ierte de păcatele neștiute, că de taxe și impozite nu scăpăm.



 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri