26 aprilie 2024
ActualitateDatornicii care ne conduc

Datornicii care ne conduc

Ultima saptamana a fost marcata de isteria recuperarii datoriilor cluburilor de fotbal la bugetul de stat. Seful ANAF a declansat, pe buna dreptate, o adevarata campanie de pus sechestre asiguratorii, ajungand pana si la cladirea Garii de Nord. Colectarea banilor la bugetul consolidat trebuie sa fie religia agentiei pe care o conduce Sebastian Bodu. Din cate se pare, Bodu a uitat sa se uite si pe saitul Ministerului de Finante, unde ar fi vazut o multime de colegi de alianta cu datorii comparabile cu cele ale cluburilor de fotbal. In ultima raportare a Fiscului bacauan se regasesc sute de firme cu datorii restante la stat. Printre acestea sunt si unele patronate de nume sonore in politica locala.

Doar cinci dintre politicienii bacauani au de platit statului aproape 60 de miliarde de lei, adica nu mai putin de 1,7 milioane de euro. Cel putin asa arata cea mai recenta raportare facuta de finantisti. Suma nu este deloc de neglijat daca tinem cont de ce s-ar putea face cu acesti bani. Bunaoara, cu aceste zeci de miliarde ar putea fi cumparati 375.000 saci de ciment pentru sinistratii judetului sau s-ar putea da copiilor institutionalizati ori batranilor de la azil cam 6 milioane de paini. Aceiasi bani ar putea fi folositI pentru a cumpara vreo 1.100 de vitei care ar asigura carnea zilnica a mii de familii timp de cativa ani.Exemple exista cu nemiluita si la nivel local, multi dintre oamenii politici, majoritatea membri ai partidelor aflate la putere, avand de achitat, prin firmele pe care le detin, direct sau indirect, zeci de miliarde de lei vechi. Despre controversatul om de afaceri liberal Ovidiu Budeanu se stie de multa vreme ca are multe datorii la bugetele publice. Nu mai mira pe nimeni asa ceva. Uimesc, insa, sumele pe care Ovidiu Budeanu le datoreaza statului, prin firmele sale. Numai patru dintre societatile despre care se stie ca ii apartin au de dat statului cam 35 de miliarde de lei. Cele mai mari sume sunt datorate de societatea Onsal, peste 25 miliarde de lei si Apa Canal, peste 8 miliarde de lei. Datorii considerabile are de achitat si firma Servsal, tot din Onesti, care depasesc 1,2 miliarde de lei, dar si societatea Promode Bacau, apartinand tot lui Ovidiu Budeanu. In total, liberalul Budeanu are de platit statului cam 35 de miliarde de lei, din care firmele din Onesti detin o pondere de peste 80 la suta.

Tot un liberal, la fel de cunoscut in Bacau, dar despre care se stie mai putin cat datoreaza statului, este Constantin Sosu. Trei dintre afacerile sale au de varsat bugetului consolidat al statului vreo sase miliarde de lei. Cele mai mari debite stau inscrise in dreptul firmei Soma, adica peste 2,6 miliarde de lei. Alte doua miliarde de lei sunt datorate de societatea Essox, apartinand aceluiasi Sosu, la care se mai adauga si cele 1,1 miliarde de lei care trebuie achitate de o a treia societate.



Lista cu &#8222datornicii care ne conduc” poate continua cu un alt nume notoriu in politica, anume Ioan Silviu Lefter (fruntas PNL), fost prefect al judetului in legislatura taranista, in prezent secretar de stat in actualul Guvern. Trei dintre firmele sale sunt datoare bugetului de stat cu aproape 16 miliarde de lei. Termoservice figureaza in tabelul rau-platnicilor cu suma de 12 miliarde de lei, Termoutilaj tot cam cu atatea miliarde, iar Agroterm cu peste 2,6 miliarde de lei. In total, aproape o jumatate de milion de euro. Nici Constantin Draganuta nu s-a aratat prea corect fata de stat, reusind sa adune obligatii restante fata de bugetul de stat in suma totala de peste 360 de milioane de lei. Banii sunt datorati de firma Vali &amp Lau, unde actionar este si secretarul de stat Vasile Nistor (presedinte al PD Bacau), cu o detinere de 50 la suta.

Patronii-politicieni neaga ca au datorii catre stat

“Ma surprinde aceasta afirmatie, eu nu am datorii la stat, ne-a declarat Constantin Sosu. Essox e firma piscicola, toamna recoltam si platim datoriile, dar nu are asemenea restante. Pot sa fie 160 de milioane, nu 16 miliarde. SOMA nu are datorii, chiar saptamana trecuta am scos un certificat fiscal pentru a participa la licitatie&#8221. Nicolae Sosu afirma ca SOMA se inscrie la 1-2 licitatii pe saptamana pentru achizitionarea de fier vechi, care e principala activitate a firmei, si la fiecare licitatie trebuie sa prezinte un certificat fiscal. “Cum scot cate o nava organizeaza licitatie. Concurentii sunt din Bucuresti, sunt foarte rai, nu poti sa faci asemenea greseli&#8221, declara el. Datoriile curente sunt in jur de trei miliarde, sustine Nicolae Sosu. Omul de afaceri a afirmat ca, in mod cert, firmele lui nu au restante in achitarea diverselor obligatii catre stat: asigurari de sanate si de pensii, somaj etc. Vasile Nistor sustine acelasi lucru si pe un ton la fel de categoric: “Eu nu am datorii catre statul roman. Pot sa existe datorii curente, despre care ar trebui sa ma intrebati pe data de 31 a lunii. Exista un termen legal in care acestea pot fi platite&#8221. Cele 360 de milioane lei intra, probabil, in aceasta categorie. “Eu nu stiu cat avem de platit lunar, nu ma ocup eu de asta, dar stiu ca nu avem datorii&#8221.

Datoriile intra

in faliment

Ovidiu Budeanu afirma ca are de luat de la stat, nu de dat. “Nu exista asa ceva, nu am datorii de 35 de miliarde lei. Eu am control de la finante in firma, pentru restituire de TVA, circa 3 miliarde. Daca as avea datorii nu mi-ar da nimic, mi-ar face compensare. Eu am totul la zi la Promode, iar la Onesti sunt ceva datorii pentru ca anul trecut a fost pretul prost la apa, dar am inceput sa ne revenim. Facem un efort mare sI, pana la sfarsitul anului, le vom plati&#8221. Daca e vorba de cauze, sustine Ovidiu Budeanu, trebuie sa le cautam in economia de tranzitie. “E usor, la stat, sa inmultesti cu pixul, dar n-a pus nimeni problema daca merge piata, merge economia, merge productia. Ei fac calculul pe hartie&#8221. In cele din urma, Ovidiu Budeanu si-a dat seama de unde provine datoria de 35 de miliarde. “Daca pe lista lor se afla Onsal, atunci e clar. Firma e bagata la Legea 64 pentru intrarea in faliment. Numai ea are 33 de miliarde. Alte 2-3 miliarde pot fi de la apa-canal&#8221.

Bancile duc politica de “casa de amanet&#8221

“Din nefericire, firma mea se ocupa si de agricultura, iar 2005 nu a fost un favorabil, declara Silviu Lefter. Am facut si o serie de investitii in acest domeniu, fabrica de lapte si moara de la Traian, si, ca in orice inceput, au aparut sincope&#8221. Silviu Lefter sustine ca nici bancile nu-i sprijina pe oamenii de afaceri care au curajul sa investeasca in agricultura. “Politica bancilor e o politica de casa de amanet, care nu e favorabila firmelor care incearca sa faca afaceri care nu sunt profitabile in scurt timp&#8221. Pentru a obtine niste credite foarte mici esti obligat, afirma Silviu Lefter , sa ipotechezi bunuri cu valoare foarte mare, care raman astfel blocate pentru multi ani. Fata de restantele cu care sunt inregistrate societatile comerciale la fisc, Gabriel Berca, prefectul judetului, a avut o foarte scurta declaratie: &#8222Toate firmele, indiferent de coloratura politica, trebuie sa respecte legea si sa-si plateasca datoriile catre stat”.Scris de Florentin RADU/Silvia PATRASCANU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri