29 aprilie 2024
Magazin„C(us)todians” câştigă cea de a cincea ediție a Premiului de film dedicat...

„C(us)todians” câştigă cea de a cincea ediție a Premiului de film dedicat locurilor de muncă sigure şi sănătoase, organizat la Leipzig

Filmul „C(us)todians”, realizat de Aly Muritiba, a fost desemnat câştigătorul Premiului de film dedicat locurilor de muncă sigure şi sănătoase 2013, în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar şi de Animație de la Leipzig (DOK Leipzig). Este pentru a cincea oară când Agenția Europeană pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA) acordă un premiu pentru cel mai bun film documentar în domeniul muncii.

„C(us)todians”, filmul cineastului brazilian Aly Muritiba, descrie viața de zi cu zi într-o închisoare din Brazilia din punctul de vedere al gardienilor, ilustrând un mediu de lucru dificil şi încurajând discuțiile pe marginea riscurilor psihosociale la locul de muncă, acestea reprezentând tema următoarei campanii EU-OSHA „Locuri de muncă sigure şi sănătoase” 2014-2015.

La premierea filmului, juriul declara următoarele: „Periculos, impredictibil, stresant şi incert, cineastul este atât de apropiat de personaje încât transmite un real sentiment de apartenență, o perspectivă internă asupra efortului de a gestiona un mediu de lucru provocator şi potențial explozibil. Cu fonduri şi resurse insuficiente, suprasolicitați, îngrijitorii şi gardienii se află într-o luptă permanentă. Pe măsură ce filmul se derulează, prin simțul său puternic de observație, accesul unic la personaje, sunetele alarmante şi o paletă de culori care redă nuanțele de gri din interiorul închisorii, protagonistul principal devine «Îngerul păzitor» care ne ghidează.”



Premiul a fost acordat pentru prima dată în anul 2009, pentru a promova importanța sănătății şi securității la locul de muncă în Europa, provocând şi încurajând cineaştii să creeze şi să prezinte filme documentare care se concentrează pe ființa umană surprinsă într-un mediu de lucru în continuă schimbare.

Cele opt filme nominalizate, primite din partea cineaştilor din întreaga lume, acoperă o varietate de subiecte legate de muncă, vizând să sublinieze importanța securității şi sănătății la locul de muncă. Aceste filme, din țări diverse precum Italia, Suedia, Israel şi Nepal, tratează subiecte referitoare, de exemplu, la lucrătorii imigranți, condițiile de muncă din supermarketuri, un raport intern privind activitatea bancară de investiții şi lucrătorii din fabrici.

Filmele nominalizate au fost selectate din peste 2 240 de filme documentare din 114 țări, înscrise la Festivalul DOK Leipzig din acest an, câştigătorul fiind ales de un juriu internațional care a inclus experți de film şi în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri