18 mai 2024
ActualitateCurtea de Apel Bacău a decis demolarea crucilor ridicate pentru românii morți...

Curtea de Apel Bacău a decis demolarea crucilor ridicate pentru românii morți în Primul Război Mondial la Valea Uzului

“Curtea de Apel Bacău a aprobat/decis astăzi, 10.02.2023, dărâmarea Crucilor Eroilor Armatei Române ridicate în ANUL CENTENAR, în Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, în cadrul unui proiect depus de Primăria Dărmănești, care a fost aprobat și finanțat de MINISTERUL CULTURII”, scrie Mesagerul de Covasna.

Informația privind sentința definitivă a instanței din Bacău a fost făcută publică de primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, pe pagina sa de facebook.

“Adevărul a învins! Crucile de beton trebuie demolate! Astăzi a fost luată o decizie legală în procesul Valea Uzului, cu subiectul demolării crucilor. Deci, potrivit acestei decizii, crucile de beton ridicate ilegal trebuie demolate”, a scris primarul din Sfântu Gheorghe pe Facebook.



Ce a decis Curtea de Apel? Conform portalului just.ro, Curtea de Apel a decis, azi, respingerea recursul declarat de Primăria Dărmănești ca nefondat. Dărmăneștiul s-a judecat cu Primăria din Sânmărtin, un ONG pentru protecția minorităților cu CJ Harghita și cu Prefectura Bacău, în problema amplasării crucilor din cimitirul eroilor de la Valea Uzului. Documentele prin care a fost aprobată amplasarea crucilor au fost anulate si, de acum, acestea vor putea fi demolate de autoritătile din Sânmărtin, care au susținut că cimitirul Valea Uzului se află pe teritoriul lor.

Cimitirul a intrat în atenţia publică în anul 2019, când autorităţile din oraşul Dărmăneşti, judeţul Bacău, au ridicat în incintă mai multe cruci în memoria soldaţilor români căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial şi un monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, însă autorităţile din Sânmartin şi liderii UDMR au susţinut că demersul este ilegal, întrucât cimitirul se află în domeniul public al comunei harghitene iar crucile ar fi amplasate pe locul unor potenţiale morminte nedescoperite ale soldaţilor maghiari.

De asemenea, liderii maghiari au susţinut că soldaţii români nu sunt înmormântaţi acolo, ci în alt loc şi că merită să fie cinstiţi acolo unde îşi dorm somnul de veci.

În zonă au avut loc, atunci, mai multe incidente: crucile amplasate în memoria eroilor români şi monumentul din incintă au fost acoperite cu saci negri de plastic, iar mai mulţi activişti români au susţinut că au fost agresaţi de extremişti maghiari. Starea de tensiune a culminat în data de 6 iunie 2019, când membrii mai multor organizaţii româneşti, dar şi localnici din judeţul Bacău sau din alte zone ale ţării, au venit în număr mare la cimitir, pentru a participa la o manifestare comemorativă, cu ocazia Zilei Eroilor, iar mai mulţi membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna, alături de liderii lor politici, au format un lanţ viu la intrarea în cimitir.

Întrucât românilor nu li s-a permis accesul în zonă, câţiva dintre aceştia au forţat şi au rupt poarta închisă cu lacăt, au avut loc îmbrânceli cu jandarmii, dar şi cu jurnaliştii şi câţiva membri ai comunităţii maghiare, iar după ce maghiarii s-au retras, manifestarea de comemorare s-a desfăşurat în interiorul cimitirului.

În urma acelor incidente, premierul de atunci, Viorica Dăncilă, a anunţat că cimitirul ar putea fi preluat în administrare de Ministerul Apărării Naţionale, propunere respinsă de liderii maghiari, iar experţi din partea României şi Ungariei au avut mai multe întâlniri, pentru a găsi o soluţie de rezolvare a problemei, fiind subliniată, de ambele părţi, importanţa dialogului bilateral pe această temă.

Din 2019, în fiecare an, de Ziua Eroilor sau cu ocazia Zilei Armatei, reprezentanţi ai asociaţiilor româneşti din ţară organizează la Valea Uzului manifestări de comemorare a eroilor români. De asemenea, şi reprezentanţi ai comunităţii maghiare organizează, cu alte ocazii, evenimente de cinstire a soldaţilor maghiari.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri