27 aprilie 2024
ContrasensCum a pierdut România milioane de locuitori

Cum a pierdut România milioane de locuitori

Există o propagandă care ne explică faptul că toate relele din țara asta sunt cauzate de corupție. Sărăcia e determinată de corupție, nivelul cultural al elevilor e cauzat de corupție, până și părăsirea țării de către milioane de români ar fi determinată tot de corupția din țară.

Propaganda de acest tip acoperă cu grijă adevăratele cauze ale problemelor țării (ce țin, în principal, de decizia de a ține salariile cât mai jos pentru a atrage investitori și de asanarea mediului economic românesc prin eliminarea capitalului autohton în favoarea celui străin).

Corupția este legată politic dar cu mare atenție pentru că, în accepțiunea celor care împrăștie aceste idei, doar guvernele de după 2016 sunt corupte, înainte de acest an cinstea fiind elementul definitoriu care a caracterizat guvernarea. Ca urmare, ni se comunică faptul că, scârbiți de atâta corupție apărută din neant după 2016, românii fug din țară pe capete.

În realitate, cifrele spun altceva. Ca să nu fie discuții, o să utilizăm cifrele date de ONU, prin United Nations Department of Economic and Social Affairs, Population Division. Și care spune că, între 1990 și 2018, România a pierdut patru milioane de oameni. Între 1990 și 2000 pierderea a fost de circa 1,36 milioane de persoane iar între 2000 și 2010, s-au mai pierdut alți 1,68 milioane de oameni. În total, în două decenii, România a pierdut peste trei milioane de locuitori.

Între 2010 și 2015, pierderea s-a redus la 563.000 de persoane, pentru ca între 2016 și 2018 numărul să scadă la doar 197.000. Când vorbim de aceste pierderi de populație, vorbim atât despre sporul demografic negativ, cât și despre migrație.

Departe de a demonstra existența unei legături între corupție și exod, cifrele lasă să se întrevadă o altă poveste: pierderile cele mai mari de populație au fost în perioada cea mai dificilă din punct de vedere economic a anilor ’90 și, mai mult ca sigur, a fost vorba de creșterea mortalității, și nu de migrație.

Migrația avea să explodeze mai târziu, pe măsură ce se deschideau granițele și se potolește către zilele noastre, pe măsură ce Occidentul începe să importe imigranții musulmani.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri