26 aprilie 2024
ActualitateCu ochii pe bolnavii operati / Sute de cutii cu ata chirurgicala...

Cu ochii pe bolnavii operati / Sute de cutii cu ata chirurgicala chinezeasca in spitale

Timp de o saptamana, inspectorii sanitari au puricat spitalele, clinicile si cabinetele medicale in cautarea atei chirurgicale de tip Cutgut Plain Steril 3. Produsul, importat din China, a fost adat in urmarire generala” la sfarsitul lunii septembrie, dupa decesul unei paciente din judetul Arges.

Viata unei femei din Arges s-a sfarsit ca urmare a unei infectii post-operatorii. Analizele de laborator au demonstrat ca ata chirurgicala utilizata in sala de operatii era contaminata. Initial, ministrul Sanatatii Publice a interzis folosirea unui anumit lot, insa dupa cateva zile a extins interdictia la toate loturile produse de firma respectiva. Potrivit informatiilor primite de la Autoritatea de Sanatate Publica, in Bacau inspectorii sanitari au gasit cu ocazia controlului doar doua cutii din lotul incriminat, la Clinica aPaladea. Acestea se aflau in stoc, neincepute. La al doilea control, s-a gasit ata Cutgut Plain Steril 3 la trei spitale publice din judet. “Conform deciziei de blocare a tuturor loturilor cu aceasta provenienta, am retras de la Spitalul Municipal Onesti 341 de cutii, de la Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti, 100 de cutii, iar de la Spitalul Buhusi, 70 de cutii, ne-a declarat dr. Marin Bustuc, director adjunct al ASP. Din registre rezulta ca la spitalul din Moinesti s-a utilizat acest tip de ata la 96 de pacienti, iar la spitalele din Onesti si Buhusi, la cate 70 de bolnavi. Prin adresa trimisa fiecarei unitati cerem monitorizarea tuturor bolnavilor operati din noiembrie 2007 pana acum”.

Spitalele merg pe mana MSP



Pe buna dreptate, medicii si managerii spitalelor se intreaba de ce trebuie sa traga ponoasele unor gafe ale Ministerului Sanatatii Publice. Ata care a declansat alerta in spitale si a creat panica printre bolnavi nu a intrat pe usa din dos in salile de operatii. Produsul avea avizul MSP si a fost achizitionat cu acte in regula. aProducatorul imi vine cu atestat de la minister, ne-a declarat dr. Adrian Cotirlet, managerul Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti. De altfel, nu am avut nicio problema de cand utilizam acest tip de ata chirurgicala. Noi folosim foarte mult dezinfectant. Betadina este o minune. Chiar zilele acestea, la o intalnire cu medici din sectiile de ginecologie si ortopedie, remarcam o scadere simtitoare a supuratiilor post-operatorii.” Managerul spitalului moinestean spune ca renuntarea la stocul de ata chinezeasca nu afecteaza activitatea sectiilor cu activitate chirurgicala. “Avem multe tipuri de ata. Nu este o problema. Urmarim in continuare pacientii, dar pana acum nu am sesizat nicio problema”.

aO intamplare nefericita”

Si spitalul din Onesti a avut in depozit ata din lotul incriminat initial. “Cum am aflat de avertizare am predat cutiile firmei care ni le-a furnizat, ne-a declarat dr. Iuliu Ionas, director adjunct medical al spitalului. Ne-au dat altele in loc. La inceputul saptamanii a trebuit sa retragem toate loturile. Acum folosim ata chirurgicala din Cipru si Germania. Nu am avut niciodata probleme din cauza acelui tip de ata. Din 2007 o utilizam. A fost achizitionata legal. La licitatie, firma a prezentat toate avizele cerute de lege.” Dr. Ionas nu crede ca la mijloc ar fi o greseala a autoritatilor romanesti, ci o “intamplare nefericita”. Si pacientii operati la spitalul onestean se afla sub observatie.Scris de Doina Mincu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri