Cu o întârziere de o săptămână, s-au deschis și muzeele din județul Bacău

    După o săptămână de la declararea strării de alertă, când și muzeele ar fi trebuit deschise, abia de pe 27 mai, Ministerul Culturii și Ministerul Sănătății au elaborat normele comune în vederea accesului publicului în aceste instituții. Drept urmare Muzeul de Ştiinţele Naturii, Observatorul Astronomic „Victor Anestin” Bacău, Vivariul şi Casa Memorială „Ion Borcea” îşi vor relua programul obişnuit pentru public (cu pauze necesare pentru dezinfectarea suprafeţelor).

    Vizitele efectuate de grupurile de vizitatori, tururile ghidate, evenimentele publice sunt deocamdată restricţionate.



    Din grijă pentru sănătatea și siguranța vizitatorilor, toate expozițiile au fost adaptate pentru a asigura respectarea noilor reglementări şi condiţii pe care va trebui să le respecte atât publicul cât și personalul tehnic și de specialitate. Principalele măsuri implementate, care privesc accesul și contactul cu publicul vizitator sunt: accesul în muzeu se face cu respectarea de către vizitatori a distanțării fizice de minimum 2 m, dar fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului (s-a stabilit un număr maxim de vizitatori care vor avea acces într-o sală de expoziţie, diferit în funcţie de mărimea acesteia).

    Astfel, la Muzeul de Ştiinţele Naturii numărul maxim de vizitatori într-o singură sală este de 5, la Observatorul Astronomic şi Vivariu numărul maxim de vizitatori într-o singură sală este de 3, iar la Casa Memorială „Ion Borcea” numărul maxim de vizitatori într-o singură sală este de 2, cu respectarea regulilor de distanţare fizică. S-au stabilit fluxuri de vizitare unidirecționale semnalizate cu săgeţi colorate, pentru facilitarea menținerii distanței fizice; accesul publicului va fi permis numai în condițiile purtării de mască (medicală/non-medicală) pe toată durata vizitei în muzeu; limitarea vizitei la un interval de timp de 2 ore în muzeu; vizitatorii își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziție la intrarea în muzeu și vor utiliza covoarele cu dezinfectant pentru încălțăminte aflate la intrarea în muzeu.

    Foarte important, la intrarea în muzeu se va efectua un triaj observațional și nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree). De asemenea, se va realiza termometrizarea noncontact a vizitatorilor. Persoanele care refuză să le fie verificată temperatura nu vor avea acces în muzeu. Nu este permis accesul la suprafeţele modulelor interactive şi ale touchscreen-urilor.

    În aceleași condiții, se pot vizita și spațiile muzeale din cadrul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”.

    Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"