26 aprilie 2024
OpiniiUzul și abuzul de dreptCu botniță în padoc

Cu botniță în padoc

Un început de școală trist. Rumoarea din careu a dispărut și evident careul și caracterul festiv al unui nou început de an școlar. Cei mici, bobocii, nu știu cine e Doamna. Vor vedea în clasă un personaj cu vocea distorsionată de masca purtată pe față. Iar ei purtând aceeași mască, abandonați de părinți la poarta școlii, vor avea șocul vieții când vor fi conduși în padocurile de „pepsiglas”. Păstrând distanța legală, Doamna va încerca să le explice boboceilor, având în vedere interdicția apropierii, doar la tablă „tainele abecedarului” …care vor rămâne la fel de tainice, dacă învățământul românesc va continua să mimeze actul educațional…. Predarea mixtă în clasă și online simultan, simulează de fapt luarea unor măsuri. Este în fond o spălare pe mâini a autorităților. Pe catedră se află un laptop cu o cameră încorporată. Educatorul/profesorul va trebui să predea și la tablă, va trebui să discute și cu elevii prezenți, dar în egală măsură nu poate să-i neglijeze pe cei din online.

Orice gest firesc în sala de clasă, pare nefiresc înregistrat secvențial – imagine, vocea de fundal neinteligibilă a elevilor din clasă, care intervin și ei tot cu masca pe față. Dascălul de la catedră nu este operator TV, ori inginer de sunet. El nu plimbă camera laptopului …are altă treabă de făcut. Cursul online poate fi perturbat oricând de un părinte irascibil ori alt elev străin de clasă ce s-a logat cu parola prietenului, așa… de amuzament. Încercați să vorbiți o oră cu masca pe față. Să vedeți ce presupune această experiență. Elevii din clasele V-VIII trebuie să stea 6 ore cu mască, să se concentreze și să răspundă la ore. Încercați, apoi ne împărtășiți părerile. Abandonați în fața școlii, până vor intra în clase, elevii vor fi împreună. Joacă fotbal în curtea blocului împreună. Au fost la mare, la munte. Sunt teferi, voioși și sănătoși. Ei bine la școală e altceva. E locul unde vor putea contacta virusul mortal, e locul contaminării.

Asta lipsea școlii românești… Conform Ordinului Nr. 5487/1494/2020 din 31 august 2020, art. 16, la apariţia într-o clasă din unitatea de învăţământ a unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă;… la apariţia a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în clase diferite ale aceleiaşi unităţi de învăţământ, se suspendă cursurile şcolare ale întregii unităţii de învăţământ, pe o perioadă de 14 zile de la data confirmării ultimului caz;” după art. 17 al aceluiași ordin: „pe perioada celor 14 zile de suspendare toţi contacţii direcţi din cadrul unităţii/instituţiei de învăţământ ai cazurilor confirmate vor fi izolaţi/carantinaţi la domiciliu.” Și ca să vedem că nu e de glumă, probabil prin sus amintitul ordin, în anexa 1 în preambul se stipulează: „… Purtarea obligatorie a măştii pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal, precum şi pentru întregul personal al unităţii de învăţământ, atât în timpul orelor de curs, cât şi în timpul recreaţiei,… Întâlnirile dintre elevi vor fi limitate în perimetrul clasei, spre exemplu prin stabilirea unui sens de circulaţie în interiorul clasei, care poate să fie indicat prin marcaje aplicate pe podea;… Va fi gestionat fluxul de elevi care merg la toaletă (plecarea şi întoarcerea de la/la clasă, evitarea aglomerării în interiorul grupului sanitar);



Elevii vor fi instruiţi să nu interacţioneze fizic (nu se vor îmbrăţişa, nu îşi vor atinge reciproc mâinile şi nu vor sta aproape unul de celălalt); Cadrele didactice au obligaţia să anunţe cadrul medical şcolar sau responsabilul desemnat de conducerea unităţii în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs simptomatologie de tip respirator (de exemplu, tuse, febră, probleme respiratorii), sau alte simptome de boală infecţioasă (vărsături, diaree, mialgii, stare general modificată), însoţite sau nu de creşteri de temperatură, în vederea aplicării protocolului de izolare…. : în prima zi de şcoală şi cel puţin odată pe săptămână elevii vor fi instruiţi de către cadrele didactice în vederea respectării măsurilor de protecţie şi prevenţie a infecţiei cu SARS-CoV-2: Organizarea spaţiilor (sălilor de clasă), cu aşezarea băncilor astfel încât să se asigure distanţarea fizică de 1 metru între elevi sau dotarea băncilor cu separator în situaţia în care distanţarea fizică nu poate fi asigurată.”

Având în vedere obligațiile ce le incumbă cadrelor didactice activitatea specifică, începând de la verificarea simptomatologiei specifice, poziția fixă a elevului in clasă, păstrarea distanței la budă și în clasă, dar și obligarea dascălului să devină om orchestră în ceea ce privește predarea dublă, online și direct, propunerea ca actul de educație școlară să se desfășoare la restaurant pare sustenabilă. Pot fi patru persoane la masă, fără „pepsiglas” ori mască în baza propriilor declarații, pot schimba tacâmurile între ei, (pixuri creioane, manuale etc.) fără instruire prealabilă și fără supravegherea unor acte ce presupun intimitatea. Mai mult de atât, restaurantul nu se închide 14 zile în caz de infectare covid a participanților.

Jr. Adrian M. Ionescu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri