6 mai 2024
SportCS Știința Bacău devine CS Incertitudinea Bacău

CS Știința Bacău devine CS Incertitudinea Bacău

Echipa antrenată de Florin Grapă nu și-a reluat încă pregătirile din cauza problemelor de ordin financiar care au făcut ca în lot să rămână doar patru jucătoare: Marina Cojocaru, Ana Maria Lupa, Carmen Dițu și Carmina Bordea. „Mai așteptăm până pe 15 august după care vom decide ce și cum” a anunțat tehnicianul băcăuan. Campionatul va porni la drum pe 29 octombrie, cu Universitatea Cluj și CSM București în locul celor două grupări retrase: CS Hygienium Galați și CS Medgidia

Timpul trece, dar prim-divizionara de volei feminin Știința Bacău continuă să bată pasul pe loc. Ba chiar să bată în retragere! Cea mai galonată echipă băcăuană de după 1989 nu și-a reluat încă pregătirile și nici nu a stabilit o dată la care va suna goarna. Motivul este legat de incertitudinile financiare ce au decimat lotul, și așa subțire, cu care Știința se salvase in-extremis de la retrogradare în ediția trecută a Diviziei A1. Pe fondul numeroaselor plecări (de la Georgiana Faleș la Mădălina Airoaie, de la Marija Skoric la Alexandra Ciucu), băcăuancele au rămas cu numai patru voleibaliste sub contract: ridicătoarea Marina Cojocaru, trăgătoarea secundă Ana Maria Lupa, centrul Carmina Bordea și, recuperată după accidentarea care a ținut-o pe bară aproape întreg sezonul trecut, Carmen Dițu. „Situația este una foarte dificilă. E drept, și în ultimii doi ani ne-am mai confruntat cu veri pline de incertitudini, dar acum se pare că am atins limita de jos. Din acest motiv nici nu am reluat antrenamentele. De altfel, nici nu aș avea cu cine pentru că, pe fondul plecărilor, lotul este descompletat, iar din cauză că nu avem un buget corespunzător nu am putut efectua nicio achiziție”, a explicat antrenorul Științei, Florin Grapă. Tehnicianul a admis că a purtat discuții cu mai multe jucătoare, și din țară, și din străinătate, în vederea unor posibile transferuri:

„Sigur că am demarat  mai multe tratative și, în unele cazuri, ele s-ar putea concretiza imediat ce am avea banii necesari. Numai că nu știm când și, mai ales, dacă vom avea acești bani”. Viitorul Științei este încețoșat și pentru că bugetul alocat clubului băcăuan de Ministerul Educației și Cercetării este unul diminuat, dar și pentru că vehiculatul parteneriat între echipa de volei feminin a Științei și CSM Bacău, gruparea tutelată de Consiliul Local nu s-a concretizat. În plus, sau mai degrabă în minus, suma alocată anul acesta de municipalitatea băcăuană pentru proiectele de finanțare nerambursabilă pe Legea 69 a fost mai mult o glumă: sub 100.000 euro. De altfel, echipa de volei feminin nici nu a depus proiect pentru a accesa o sumă care, și în cazul în care i-ar fi revenit integral, nu ar fi ajutat-o prea mult. În aceste circumstanțe, singurul colac de salvare ar putea veni de la un sponsor privat. „Sunt foarte mâhnit și, în egală măsură, foarte deznădăjduit. Timpul trece și nu se întrezărește nicio speranță. Sigur, ținând cont că anul acesta campionatul Diviziei A1 începe tocmai la finalul lunii octombrie, ne-am putea reuni și la începutul lui septembrie. Totuși, nu aș vrea să ne trezim că a trecut vara și noi încă nu știm ce avem de făcut. Prin urmare, mai aștept încă vreo două săptămâni, iar în jurul lui 15 august voi lua o hotârâre”, a declarat Florin Grapă care, deși nu a spus-o explicit, a lăsat să se înțeleagă că nu exclude retragerea echipei din campionat.



De altfel, în vara aceasta am avut deja două retrageri la nivelul Diviziei A1, anticipate încă din iunie de ziarul „Deșteptarea”. Ambele forfaituri au avut același numitor comun: lipsa banilor. Prima care a aruncat prosopul a fost nou promovata CS Hygienium Galați, al cărei loc a fost luat de Universitatea Cluj, echipă ce retrogradase stagiunea precedentă. A doua retragere este cea a revelației ultimelor sezoane, CS Medgidia. Ocupantă a locului 4 anul trecut, cu un lot alcătuit exclusiv din românce, gruparea dobrogeană părăsește astfel Divizia A1, cedând locul unei foste nobile, CSM București, care revine pe prima scenă a voleiului feminin românesc după o absență de trei ani. Deși în sezonul trecut nu a prins barajul de promovare în A1, CSM București a fost chemată de FR Volei să ia locul Medgidiei pentru că ocupantele locurile 3 și 4 de la „baraj” au declinat invitația Federației. Cele două retrageri vor duce la refacerea tragerii la sorți a Cupei României.

Nu același lucru se va întâmpla și cu țintarul campionatului. Ediția 2022-2023 va porni la drum pe 29 octombrie în formatul stabilit încă din iunie, singurele modificării fiind apariția Universității Cluj și a CSM-ului București în locul lui Hygienium și a Medgidiei. Interesant este că prima etapă, cea din ultimul weekend al lunii octombrie, va prilejui o confruntare între cele două „new-entries” CSM București și Universitatea Cluj. În ceea ce o privește pe Știința, studentele vor începe campionatul acasă, cu FC Argeș Pitești. Se știe data, se știe locația, se știe și adversara. Singurul lucru care rămâne incert este modul în care se va prezenta formația băcăuană la startul noului sezon.

Programul turului de campionat al Diviziei A1 la volei feminin

Etapa 1: CSM București- Universitatea Cluj, Volei Alba Blaj- CSO Voluntari, CSM Lugoj – Rapid București, SCMU Craiova- CSM Târgoviște, Știința Bacău- FC Argeș Pitești, Dacia Mioveni- Dinamo București.

Etapa 2: Universitatea Cluj- Dinamo, FC Argeș- Dacia Mioveni, CSM Târgoviște- Știința Bacău, Rapid- SCMU Craiova, CSO Voluntari- CSM Lugoj, CSM București- Alba Blaj.

Etapa 3: Alba Blaj- Universitatea Cluj, CSM Lugoj- CSM București, SCMU Craiova- CSO Voluntari, Știința – Rapid, Dacia mioveni- CSM Târgoviște, Dinamo- FC Argeș.

Etapa 4:  Universitatea Cluj- FC Argeș, CSM Târgoviște- Dinamo, Rapid- Dacia Mioveni, CSO Voluntari- Știința, CSM București- SCMU Craiova, Alba Blaj- CSM Lugoj.

Etapa 5: CSM Lugoj- – Universitatea Cluj, SCMU Craiova- Alba Blaj, Știința- CSM București, Dacia Mioveni- CSO Voluntari, Dinamo- Rapid, FC Argeș- CSM Târgoviște.

Etapa 6: Universitatea Cluj- CSM Târgoviște, Rapid- FC Argeș, CSO Voluntari- Dinamo, CSM București- Dacia Mioveni, Alba Blaj- Știința, CSM Lugoj- SCMU Craiova.

Etapa 7: SCMU Craiova- Universitatea Cluj, Știința- CSM Lugoj, Dacia Mioveni- Alba Blaj, Dinamo- CSM București, FC Argeș- CSO Voluntari, CSM Târgoviște- Rapid.

Etapa 8: Universitatea Cluj- Rapid, CSO Voluntari- CSM Târgoviște, CSM București- FC Argeș, Alba Blaj- Dinamo, CSM Lugoj- Dacia Mioveni, SCMU Craiova- Știința.

Etapa 9: Știința- Universitatea Cluj, Dacia Mioveni- SCMU Craiova, Dinamo- CSM Lugoj, FC Argeș- Alba Blaj, CSM Tâgoviște- CSM București Rapid- CSO Voluntari.

Etapa 10: Universitatea Cluj- CSO Voluntari, CSM București- Rapid, Alba Blaj- CSM Târgoviște, CSM Lugoj- FC Argeș, SCMU Craiova- Dinamo, Știința- Dacia Mioveni.

Etapa 11: Dacia Mioveni- Universitatea Cluj, Dinamo- Știința, FC Argeș- SCMU Craiova, CSM Târgoviște- CSM Lugoj, Rapid- Alba Blaj, CSO Voluntari- CSM București.

 

4

titluri de campioană a României a cucerit Știința Bacău

15

titluri de vice-campioană națională se află în palmaresul echipei băcăuane

5

Cupe ale României strălucesc în vitrina studentelor

27

De sezoane la rând (record național) a bifat Știința Bacău în cupele europene de volei feminin, cele mai bune performanțe fiind calificarea în Final Four-ul Cupei Challenge în 2007-2008 și semifinala de Cupă CEV jucată în ediția 2018-2019

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri