27 aprilie 2024
ActualitateCriza acuta de medici anestezisti

Criza acuta de medici anestezisti

Sectia Chirurgie Pediatrica nu se poate muta in noile spatii

Pentru a functiona in noile spatii amenajate conform normelor Uniunii Europene, sectia Chirurgie Pediatrica are nevoie de patru anestezisti. La numeroasele concursuri organizate pentru ocuparea posturilor nu s-a prezentat nimeni. Si Spitalul Judetean de Urgenta are un deficit mare de anestezisti. Conducerile spitalelor merg prin universitatile de medicina pentru a-i atrage pe medici.

De mai multa vreme, majoritatea spitalelor din judet se confrunta cu o acuta criza de medici specializati in anestezie si terapie intensiva. Si cele care au acum numarul complet de anestezisti, prevazut de normele sanitare, au reusit cu greu acest lucru. In prezent, Spitalul de Pediatrie se afla intr-o situatie fara iesire, din aceasta cauza. La aceasta unitate medicala amenajarea corespunzatoare a sectiei Chirurgie si Ortopedie Pediatrica a fost finalizata de mai bine de o luna, dar ea nu poate fi mutata din Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) in noile spatii, deoarece Spitalul de Pediatrie nu are niciun medic anestezist. aAm dat nenumarate anunturi in revista Viata Medicala, dar nu s-a prezentat nimeni, ne-a spus doctorita Aurelia Taga, directorul medical al Spitalului de Pediatrie. Cat timp nu vom avea anestezisti nu vom putea muta sectia”. Pentru sectia de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica, in Spitalul de Pediatrie au fost reabilitate spatiile din aripa dreapta si dotate cu aparatura medicala, conform normelor Uniunii Europene. La fel este si Blocul Operator, cu cele trei sali de operatie. Dar aceasta nu este suficient. Pentru a-si desfasura activitatea in noua locatie, sectia are nevoie de patru medici specialisti in anestezie si terapie intensiva. Deocamdata, echipa de chirurgi pediatri este completata cu medici anestezisti din SJU.



Medicii lucreaza pana la epuizare

Dar si Spitalul Judetean de Urgenta duce lipsa de medici anestezisti. In prezent, unitatea are sase anestezisti, care se impart intre sectiile chirurgicale din cladirea mare, Maternitate si sala de operatie a sectiei de Chirurgie Pediatrica. Din cei sase, doi asigura asistenta medicala de specialitate in Maternitate. Aceasta inseamna ca intr-o luna fiecare face 15 garzi, adica la doua zile o data, ceea ce este foarte mult, de-a dreptul epuizant. aAstfel, doi medici anestezisti, sot si sotie, practic nu se mai intalneau niciodata acasa, ne-a spus Dan Stoica, managerul SJU. Din aceasta cauza, pana la urma, sotia a renuntat. A plecat definitiv din spitalul nostru. Un anestezist si-a luat concediu fara plata iar altul este in concediu de crestere a copilului. Acum ne trebuie neaparat inca macar trei medici. Este necesar pentru ca medicii trebuie sa fie tot timpul in forma, odihniti”. Pentru ca, in general, in tara, este un deficit mare de medici anestezisti, acestia sunt foarte avanati”. Insasi conducerea SJU a recurs la o stratagema pentru a-i atrage pe cei care termina rezidentiatul, imediat ce ei si-au luat diploma. aS-a luat legatura cu Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi pentru a discuta cu medicii care termina rezidentiatul, afirma Dan Stoica, managerul spitalului. Incercam sa-i atragem sa vina la Bacau. In februarie vom merge la Iasi, la un raport de garda, si ii vom aborda direct”.

Politica de succes la Moinesti

Singurul spital din judetul Bacau in care s-a rezolvat criza medicilor anestezisti este cel din Moinesti. Dr. Adrian Cotarlet, managerul Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti, spune ca a fost nevoie de demersuri repetate, insistente si chiar de o anumita politica de atragere a medicilor pentru completarea echipei de anestezisti. aAvem acum 3 medici cu norma intreaga si unul cu contract de colaborare. De la 1 ianuarie, cu aprobarea ministerului, am infiintat linie de garda. De trei saptamani s-a alaturat echipei un medic anestezist tanar, care avea post la spitalul din Piatra Neamt. A venit la noi cu sotia, medic ginecolog. Le-am asigurat, impreuna cu Consiliul Local Moinesti, o locuinta de serviciu, pe care am amenajat-o, pe cheltuiala spitalului, in conditii bune. Ne place sa credem ca l-a atras faptul ca spitalul din Moinesti este cunoscut ca un loc in care este apreciat profesionalismul”. Dr. Cotarlet crede ca indelungata criza a medicilor anestezisti poate fi explicata si prin aprecierea de care se bucura specialistii romani aafara”. aCei pregatiti de dr. Oana Grigoras, sefa Catedrei de anestezie si terapie intensiva de la Facultatea de Medicina si Farmacie Iasi sunt foarte bine vazuti in Belgia. Si dr. Catalin Denciu, proaspatul nostru angajat, a facut doi ani de rezidentiat la Bruxelles.” Ministerul Sanatatii Publice a luat abia acum masuri pentru reducerea deficitului de anestezisti. aIn toamna au fost mult mai multe locuri la rezidentiat, ne-a declarat dr. Mihaela Popescu, directorul Autoritatii de Sanatate Publica. Dureaza insa 5 ani pana cand se formeaza acestia”.
Elena TintaruScris de Doina Mincu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri