19 mai 2024
ActualitateCriticul literar Constantin Călin, Cetățean de Onoare al municipiului Bacău

Criticul literar Constantin Călin, Cetățean de Onoare al municipiului Bacău

Este o recunoaștere binemeritată a unei remarcabile activități literare și pedagogice de aproape șase decenii, încununată de Premiul Academiei Române, care i s-a decernat în 2019. Constantin Călin nu este doar cel mai avizat exeget al operei bacoviene, ci și unul dintre profesorii luminoși ai Filologiei băcăuane.

„Titlul de «Cetățean de onoare al municipiului Bacău» pe care l-am acordat profesorului și criticului literar Constantin Călin este o recunoaștere a întregii sale activități, a pasiunii cu care a modelat caractere. Avem nevoie de modele autentice, mai ales în această perioadă când prea mult non valori țin prima pagină, ne sunt prezentate ca exemple. Oameni ca profesorul Constantin Călin trebuie valorizați și respectați. Le mulțumesc colegilor pentru votul acordat în unanimitate”, a menționat Liviu Miroșeanu, viceprimarul municipiului Bacău.

Constantin Călin s-a născut în comuna Udești, județul Suceava.Urmează școala gimnazială din sat, după care se înscrie la Liceul Militar ” Ștefan cel Mare” din Iași. Între 1958 și 1963 este student al Facultății de Litere, la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”.După absolvire, va fi repartizat preparator universitar la Institutul Pedagogic din Bacău, colaborând simultan, la noua serie a revistei ”Ateneu”, coordonată de Radu Cârneci.



În perioada 1971-1973 activează ca președinte al Comitetului Județean de Cultură. După 1990, revine în activitatea universitară, unde se impune drept unul dintre cei mai competenți și apreciați profesori, dovadă stând atât recunoașterea națională, cât și respectul de care se bucură din partea zecilor de promoții. Absolvent de filologie ieşeană, profesor de literatură, universitar, redactor şi șef de revistă (”ATENEU”), publicist de elită al Bacăului (și nu numai) Constantin Călin s- a consacrat doctoral punerii în valoare a operei lui George Bacovia.

Astfel a dedicat poetului Plumbului câteva cărți de referinţă: Dosarul Bacovia (eseuri despre om şi epocă); Dosarul Bacovia II (o descriere a operei); În jurul lui Bacovia. De o aparte sunt volumele adunând eseuri, articole, opinii diverse despre istoria noastră de toate zilele şi epocile: Despre şapcă şi alte lucruri demodate (Două drumuri la Malmo); Gustul vieţii; Provinciale; Cărţile din ziar (Interviurile). A alcătuit antologii și ediții din Delavrancea, Hogaș, Bacovia.

Activitate profesională:

Preparator la Institulul Pedagogic din Bacău (1963).
Redactor (1964-1969), redactor-şef adjunct (1969-1971), redactor-şef (1973-1974), redactor de rubrică (1974-1989) la revista „Ateneu” din Bacău.
Preşedinte al Comitetului Judeţean de Cultură Bacău (1972).
Şef secţie „Cultură-învăţământ” la ziarul „Deşteptarea”, coordonator al suplimentului săptămânal „Sinteze literare-critice-sociale” (1990-1995, 1997-iulie 1999).
Redactor al paginii „Opinii” din „Monitorul de Bacău” (1995-1996).
Lector universitar asociat (1990), lector universitar (1996) la Universitatea din Bacău, Facultatea de Litere (unde a predat Literatura română veche, premodernă şi modernă, Istoria criticii literare şi Ziaristică).

Cotidianul Deșteptarea a propus atribuirea acestui titlu, în luna iunie a anului 2020. “Acum, la această frumoasă aniversare, lansez instituțiilor de decizie propunerea de a se analiza posibilitatea acordării titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Bacău profesorului, scriitorului, omului de cultură Constantin Călin, titlu pe care îl merită cu prisosință pentru întreaga operă și activitate, pentru promovarea și valorificarea critică a Operei și Poetului Bacovia, în ultimă instanță, a culturii băcăuane”, scria Gheorghe Bălțătescu, la finalului interviului acordat de Cosntantin Călin, care împlinise, atunci, 80 de ani.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri