26 aprilie 2024
ActualitateCrește datoria la salubrizare! Bogdan Seto: «Nu vin bani la ADIS»

Crește datoria la salubrizare! Bogdan Seto: «Nu vin bani la ADIS»

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate ( ADIS ) Bacău a fost anunțată de operatorul Romprest SA că are la dispoziție două săptămâni pentru a achita datoriile la nivelul lunii august. Cele două săptămâni au expirat vineri, 17 noiembrie.

Cetățenii plătesc către primării taxa de salubritate/persoană, primăriile virează banii către ADIS, iar ADIS plătește firmei Romprest facturile emise pentru cantitățile de deșeuri colectate și transportate la Celula I. Sistemul e simplu, dar nu funcționează din cauză că cetățenii nu achită taxa de salubritate.

După ce au fost notificate, o parte dintre primării s-au grăbit să plătească facturile din bugetul local, urmând să recupereze banii de la cetățeni. Prea puține, din păcate. Bogdan Seto, directorul ADIS, apreciază că valoarea maximă a încasărilor ar ajunge la maximum un milion de lei.

„Sincer să fiu, nu prea au venit bani. Datoria era de aproape 7 milioane de lei, dar au sosit și vor mai sosi noi facturi. În loc să ne concentrăm pe unitățile administrativ-teritoriale (UAT) care au dificultăți financiare, ne concentrăm pe cele care nu recunosc datoria”, a declarat Bogdan Seto, supărat.



El face trimitere la municipiul Moinești și orașul Dărmănești, două UAT-uri care au împreună o restanță de 3.131.674 lei (Moinești – 2.271.737 lei, Dărmănești – 859.937 lei) și care s-au adresat instanței.

Cu facturile din luna octombrie, datoria ADIS către firma Romprest este de 8.581.793 de lei.

Bogdan Seto afirmă că a încercat să găsească o soluție, dar alta decât plata datoriilor nu există. „Pentru mine, rezilierea contractului cu operatorul va însemna eșecul proiectului «Sistem integrat de management al deșeurilor solide în județul Bacău». Riscurile sunt foarte mari”, declară directorul ADIS.

Dacă Romprest SA va renunța să mai presteze acest serviciu (colectarea și transportarea deșeurilor din județ), ADIS Bacău va trebui să refacă documentația de atribuire și să organizeze o nouă licitație. Luând în calcul și apariția unor contestații, procedura ar putea dura peste doi ani.

Cine va strânge gunoaiele în această perioadă? Ce se va întâmpla în comunele județului? „Va fi un haos”, avertizează Bogdan Seto.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri