29 aprilie 2024
EconomieCreste acciza pe alambic

Creste acciza pe alambic

De la 1 ianuarie, acciza impusa micilor distilerii de alcool etilic (care produc pâna la 10 hectolitri de alcool pur) va fi majorata de la 475 euro/hl la 500 euro/hl. Masura intervine odata cu aparitia unei ordonante de urgenta de modificare a Codului Fiscal.

Acciza se achita la momentul la care tuica a fost ridicata din antrepozit si predata beneficiarului. Deja, in acest an, nivelul accizei a crescut cu 33 la suta, majorarea fiind pusa pe seama nevoii de a compensa scaderea TVA la pâine la 9 la suta, in aceasta toamna.

Un calcul simplu releva ca un taran care produce 50 de litri de tuica cu 25 la suta alcool ar avea de achitat statului (pentru echivalentul celor 12,5 litri de alcool pur) o acciza de 62,5 euro (aproximativ 278 de lei, calcul facut la un curs de 4,45 lei/euro). Palinca de 60 la suta concentratie de alcool (echivalentul a 30 de litri de alcool pur) presupune o acciza de 150 de euro (circa 667 de lei).



Acciza sare si mai mult daca productia gospodarului va depasi 80 de litri – în cazul palincii, respectiv de 200 de litri – în cazul tuicii de 25 de grade alcoolice. In aceste situatii, obligatia fiscala a taranului va fi de 1.000 de euro/hl de alcool pur. Chiar si la aproape zece ani de când a fost introdusa obligativitatea inregistrarii cazanelor de tuica din gospodarii, taranii nu se inghesuie sa-si inregistreze alambicurile la Fisc. Si asta in ciuda amenzilor destul de consistente prevazute de legea in domeniu, de 20.000 lei pâna la 100.000 lei.

“Situatia nu este, deocamdata, clara. Pentru moment, activitatea de control la cazanele de tuica din gospodariile taranilor a fost preluata de Directia Regionala Vamala Iasi. Acolo, s-au constituit cinci echipe care pot face aceste controale pe la cazanele din intreaga regiune a Moldovei. Eventual, noi mai putem executa astfel de verificari doar daca Directia Regionala dispune acest lucru”, a declarat Valentin Grosu, seful vamesilor bacauani.

Potrivit Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Iasi, institutie careia ii sunt subordonati vamesii bacauani, in prima parte a anului, inspectorii vamali din cadrul Biroului vamal de interior Bacau (fosta Directie Judeteana pentru Accize si Operatiuni Vamale) au desfasurat un numar de sase verificari la antrepozitele fiscale. Au fost verificate un antrepozit fiscal de bere, trei antrepozite de vinuri, un antrepozit de bauturi spirtoase si un antrepozit de produse energetice.

“La producatorii individuali de tuica, s-au efectuat 102 verificari, accizele stabilite fiind de 50.529 lei (peste 500 de milioane de lei vechi n.r.) aferente cantitatii de 11.400 de litri”
Liana Vasiliu, purtator de cuvânt la Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Iasi

Din 2007 si pâna in prezent, lucratorii vamali aveau obligatia de a verifica, pe la sate, cazanele de tuica, in vederea inregistrarii lor la Fisc. Cert este ca cele mai multe cazane sunt inregistrate in localitati unde exista plantatii de pomi fructiferi, cum ar fi Berzunti, Glavanesti, Oituz, Parava, Manastirea Casin, Racaciuni si Sascut.

Oficial, sunt inregistrate circa 130 de cazane de tuica in tot judetul. Potrivit unor statistici, în România sunt peste 40.000 de cazane de tuica, din care circa 10.000 sunt cazane de dimensiuni mari, care produc de la 5.000 de litri în sus.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri