26 aprilie 2024
SportCorneliu Costinescu povesteste din culisele fotbalului bacauan dinainte de 1989 / Fotbal...

Corneliu Costinescu povesteste din culisele fotbalului bacauan dinainte de 1989 / Fotbal pe blat

A slujit fotbalul timp de 40 de ani. A fost mai intai antrenor al Stiintei Bacau in perioada &#821665-&#821774. Dupa ce a abandonat meseria de antrenor a fost instalat presedinte la Sport Club Bacau, din 1974 si pana in &#821690. Din &#821690 si pana in aceasta toamna a ocupat diferite functii. In paralel cu functia de presedinte al Asociatiei Judetene de Fotbal Bacau a fost membru in Comitetul Executiv al FRF, vicepresedinte al FRF si presedinte al Comsiei Fair-Play din cadrul FRF. S-a retras in aceasta toamna din fotbal dupa ce si-a sacrificat mai toata viata pentru fotbal. E vorba de Corneliu Costinescu, omul care a acceptat sa vorbeasca despre bogata sa cariera fotbalistica. Imbracat la patru ace, ca intotdeauna, Corneliu Costinescu s-a hotarat sa povesteasca despre fotbalul bacauan, dar si cel romanesc. In minte ii vin foarte multe amintiri, care mai de care mai deocheate, insa se opreste doar la cele care crede ca sunt cele mai interesante. Pe cand antrena Stiinta Bacau, echipa aflandu-se in Divizia C, Costinescu isi aminteste de un episod petrecut la Ciurea (Iasi): &#8222Eram in lupta pentru promovare cu Foresta Falticeni si am mers sa jucam un meci la Ciurea. Inainte de joc l-am zarit in preajma arbitrilor pe unul de la Falticeni care avea in mana o geanta cu bani pentru arbitri. Vroiau sa ne contreze pe noi. N-am stat prea mult pe ganduri si l-am aruncat pe respectivul in lanul porumb”. Si in campionatul regional, inainte ca Stiinta sa promoveze in C, &#8222Profesorul” a avut parte de &#8222evenimente” care i-au surprins pe adversari. &#8222In primul an dupa ce am promovat, am jucat acasa cu Celuloza P. Neamt si am facut meci egal. A urmat apoi un joc la Darmanesti, echipa cotata foarte bine in acea perioada. Pe drum, ni s-a stricat microbuzul si i-am rugat pe cei de la Darmanesti sa ne astepte. Crezandu-ne victime sigure, stiuta fiind valoarea celor de la Darmanesti, acestia ne-au asteptat cu bratele deschise. Noi am ajuns la stadion cu doua masini si i-am batut cu 1-0 cu un gol marcat de Margasoiu de la 30 metri. Dupa meci am aflat ca oficialii si antrenorii s-au certat intre ei din pricina faptului ca ne-au asteptat”, a povestit Costinescu. Primul meci cu iz de blat pentru antrenorul Corneliu Costinescu s-a consumat la barajul de promovare in Divizia B. Alaturi de Stiinta Bacau, la acest baraj participau echipe care au retrogradat din B in C. &#8222Meciurile le-am jucat in Bucuresti, in Regie. Nimeni nu ne dadea nici o sansa. In primul meci am invins Medgidia cu 1-0, in timp ce Tirgoviste si Plopeniul au terminat la egalitate. In al doilea joc, am trecut si de Plopeni cu 1-0 si eram deja promovati in Divizia B. Jucam ultimul meci cu cei din Tirgoviste, care aveau nevoie de victorie pentru a ramane in B. Baietii au chefuit serios cu o seara inainte de meci si au pierdut jocul cu Tirgoviste. Cred ca au vrut sa piarda acel meci”, spune Costinescu.

Chitaru o tragea la masea

Cand a fost &#8222uns” presedinte la SC Bacau, in octombrie &#821674, lui Corneliu Costinescu i s-a fixat drept obiectiv promovarea in Divizia A. Antrenor era regretatul Mircea Nedelcu. In acel an s-a intinerit lotul. Printre tinerii fotbalisti se afla si Chitaru. &#8222In &#821677 trebuia sa plecam la un turneu in RDG. Plecarea spre Bucuresti era prevazuta intr-o duminica, iar in ziua urmatoare urma sa decolam spre Berlin. In dimineata zilei de duminica, Chitaru a venit la stadion rau. Cand l-a vazut, antrenorul de pe atunci, Nicu Vatafu i-a tras acestuia un sut in fund si l-a trimis acasa. Echipa a plecat spre Capitala fara Chitaru, care a ramas acasa. Imediat dupa ce a plecat echipa, am trimis sa-l caute pe Chitaru. Intr-un tarziu l-am gasit intr-o bodega de prin oras si l-am trimis cu primul tren la Bucuresti. Seara ar fi trebuit sa ajunga in Capitala, dar n-a mai ajuns. L-am sunat pe Nicu Vatafu care mi-a spus ca n-a ajuns. Am intrat in panica, am mai stat o zi dupa care m-am dus la Militie. Nu era de gasit. Dupa vreo trei zile l-am sunat pe Aristica Ghita la Focsani. , a spus Ghita. Trei zile a tot chefuit Chitaru al meu si n-a mai mers in turneu in RDG. La fel am patit-o si cu portarul Narcis Coman, atunci cand trebuia sa plecam la Belgrad sa jucam cu OFK. Cum ii placeau restaurantele, Narcis a uitat sa mai vina la gara desi vorbisem cu el in acea dimineata. S-a oprit la o bodega si nu s-a mai das dus. Am plecat la Belgrad cu un singur portar, Stoica, care a facut meciul vietii atunci”, isi aminteste Corneliu Costinescu.



A mutat Stiinta la Onesti

Putini sunt aceia care au cunoscut cu adevarat rivalitatea dintre Stiinta si Dinamo Bacau. Corneliu Costinescu s-a aflat in miezul problemei si a stiut mai tot timpul ce rivalitate exista intre cele doua formatii bacauane. &#8222Erau oameni din conducerea Stiintei Bacau care se ocupau doar de meciurile lui Dinamo. Cautau fel de fel de solutii ca Dinamo sa piarda meciurile. Lumea din Bacau nu stia despre acest lucru, dar nici cei din tabara lui Dinamo. Oamenii de la partid si directorii de intreprinderi din Bacau se ocupau sa-i lucreze pe Dinamo. Cand am fost investit presedinte la Dinamo (viitoarea SC Bacau), am cerut ca Stiinta, echipa la care fusesem antrenor, sa fie mutata in Onesti. Imi amintesc cum mai toti au ramas stupefiati de dorinta mea, pe care mi-au respectat-o. Nu le-am spus motivul. Cred ca acelasi lucru se intampla si azi la Cluj, Craiova si Ploiesti, orase cu mai multe echipe”, a spus Costinescu.

3-0 cu Dinamo

– Cat ati fost conducator ati facut blaturi?

– Blaturi au fost, sunt si vor mai fi. Ca si conducator n-am iesit niciodata in fata jucatorilor sa le spun sa stea . Cand au fost, am chemat la mine antrenorul care le-a comunicat mai departe jucatorilor. Cu Dinamo am facut marea majoritate a blaturilor. Mai tirziu am facut-o si cu Victoria Bucuresti, insa niciodata n-am stat in fata Stelei. Dinamo ne ajuta foarte mult cu jucatori tineri si eram nevoiti sa-i ajutam.

– Tot timpul am stat &#8222drepti” in fata lui Dinamo?

– Nu. In &#821685, cand ne aflam la retrogradare, iar Dinamo se batea pentru titlu, le-am tras-o rau de tot. Ne-au tratat de sus, au venit si cu arbitrul lor, buzoianul Cristi Teodorescu, insa au avut parte de o surpriza la final. Chiar i-am spus arbitrului, &#8222fa ce stii, numai sa nu-ti pui tribunele in cap”. I-am batut cu 3-0 si au pierdut titlul de campioni in acel an. Costel Solomon a jucat senzational. Dupa meci, unul din sefii lor m-au acuzat ca am umblat la unii jucatori. Ori eu nu eram nebun sa fac acest lucru tocmai la echipa Militiei. In nici un caz. Asa a fost sa fie.

– Conducerea de partid la acea vreme nu va impus sa trucati vreun joc?

– Ba da. M-au chemat la partid inaintea unui joc cu Corvinul, echipa care era antrenata pe atunci de Mircea Lucescu si mi s-a cerut sa le dam jocul. Eu am facut exact pe dos. M-am dus la echipa, in cantonament la Hemeiusi si le-am spus jucatorilor sa joace pe viata si moarte acest meci. I-am batut cu 2-1 si i-am retrogradat. Stiu ca au fost si ceva jucatori de la noi care au jucat mai slab, insa au jucat ceilalti si pentru ei.

Salam de Sibiu si curcani pentru arbitri

– Bani la arbitri ati dat?

– Bani, niciodata. In schimb le-am dat &#8222valuta”, adica salam de Sibiu, care se gasea in acea perioada doar la Bacau si Sibiu. Mai apoi am trecut la vestitii curcani de Bacau. Niciodata n-am cerut la vreun arbitru sa ma ajute pe fata contracost. Am avut relatii de prietenie cu toti arbitrii. Am si fost ajutat. Au fost si meciuri, in special in deplasare, cand unii dintre arbitrii imi spuneau ca &#8222azi am o obligatie fata de gazde”. Si-i intelegeam pentru faptul ca aveau curajul sa mi-o spuna in fata.

– Fotbalul romanesc este in cadere?

– Fotbalului romanesc ii lipsesc valorile. Sunt prea putine valori acum in comparatie cu alte generatii. Erau mai multi jucatori tehnici inainte, jocul era parca mai simplu. Cred insa ca aceasta perioada mai putin fasta a fotbalului romanesc isi are originile la meciul de baraj cu Slovenia. Daca i-am fi batut atunci si ne-am fi calificat, alta ar fi fost soarta fotbalului romanesc. E ca si cum am retrograda din A in B si ne-ar fi greu sa revenim in prima divizie.

&#8222Mircea Sandu ramane presedinte”

– Mai sunt doar cateva zile pana la legerile FRF. Cine credeti ca va iesi presedinte?

– Va iesi cu siguranta Mircea Sandu. Este foarte bine ca Ionut Lupescu a acceptat sa vina in tabara lui. Sunt sigur ca Ionut va fi viitorul presedinte dupa ce Mircea isi va incheia activitatea.

– Gica Popescu?

– Gica este inca prea crud. Ar fi trebuit sa stea pe langa Mircea Sandu sa invete si apoi sa aspire la aceasta functie. Apoi, toata lumea stie ca este sub influenta fratilor Becali.

– Sunteti un om care ati calatorit mult. Ce tara v-a impresionat?

– Mi-a placut foarte mult Finlanda, in mod special ca nivel de civilizatie. Apoi, Portugalia, o tara frumoasa cu niste oameni prietenosi.

– Ce veti face in continuare?

– Pentru editia 2006-2007, am inca in responsabilitate nationala de amatori a Romaniei, pe care am reusit in acest an sa o calific la turneul final ce a avut loc in Polonia. Apoi, voi preda pesedintia Comsiei de Fair-Play din cadrul FRF si pe cea a Comisiei RElatii Statutare cu AJF-urile. Daca voi fi solocitat de vreun club voi raspunde cu placere. Insa, vreau sa aloc mai mult timp familiei, pe care am neglijat-o in ultimii 15 ani.Scris de Cristi SAVA

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri