9 mai 2024
ActualitateCopiii din Somușca (com. Cleja) își fac intrarea în lumea bună a...

Copiii din Somușca (com. Cleja) își fac intrarea în lumea bună a roboticii școlare

Șapte elevi de la Școala Gimnazială Cleja (structura Somușca) au participat în luna mai la Faza I a concursului național NextLab.Tech, destinat elevilor cu vârsta între 8-16 ani.

Inclus în calendarul național al MEN, acest concurs este organizat în două faze. Faza I, numită și Roboevaluare, a constat într-un test online prin care elevii și-au dovedit abilitățile în Scratch, Open Roberta și Tinkercad (grupa 8-12 ani) , sau în Tinkercad și Python (grupa 12-16 ani), la acestea adăugându-se și o probă de video-pitch. La nivelul județului Bacău, au participat la Faza I aprox 135 elevi, după afișarea rezultatelor (19 iulie) doar 45 dintre aceștia reușind să obțină punctajul minim (70 p) pentru calificarea în Faza a II-a a concursului.

La nivelul Școlii Gimnaziale Cleja – structura Somușca, la grupa de vârstă 8-12 ani au participat 2 elevi: Budău Denis, care a obținut scorul de 100 p, (singurul și cel mai mare punctaj pe județ la testul din acest an) și Grosu Matei – 90 puncte. La grupa de vârstă 12-16 ani, au participat 5 elevi: Antal Mario (80 p), Pal Mădălina (75 p), Benchea Alessandro (70 p), Roca Ionuț (70 p) și Grosu Lidia (60 p.). Cel mai mare punctaj obținut la testul din acest an, la nivel de județ, a fost 85 p. Așadar, din cei șapte elevi participanți la Faza I a concursului național NextLab.Tech, șase s-au calificat la Faza a II-a. ”Suntem încântați și mândri de rezultatele obținute de copiii participanți, cu atât mai mult cu cât au reușit să devanseze ca punctaj participanți de la colegii și școli renumite din județ. Sperăm să obținem kituri gratuite și să facem impresie bună și în Faza a II-a a concursului”(Oana Jianu, coordonatoarea elevilor participanți).
Faza a II-a, care se va desfășura în luna noiembrie, constă în construirea și programarea unui roboțel folosind un kit de construcție bazat pe Arduino. Deoarece această etapă se va desfășura în echipe, în perioada următoare vor fi desemnați căpitanii de echipă și vor fi distribuite aprox. 600 de kituri gratuite la nivel național.



Participarea și rezultatele obținute de copiii din Somușca la un astfel de concurs reprezintă o premieră, dar nu neapărat o surpriză. De un an de zile, elevii din Somușca beneficiază de activități de tip STEM, oferite prin intermediul Centrului ”American Corner Bacău”, cu susținerea Ambasadei SUA.

Aventura a început în iulie 2021 când, la Școala Gimnazială din Somușca, Centrul American Corner Bacău a organizat Școala de Vară a Micilor Inventatori. Ulterior, entuziasmul manifestat de participanți și implicarea deosebită a conducerii școlii de la acea vreme (prof. Irina Cucu-Chiriac) au făcut posibilă obținerea unui grant individual din partea Ambasadei SUA, pentru continuarea, în perioada octombrie 2021-aprilie 2022, a activităților STEM (susținute de Oana Jianu) și completarea acestora cu activități de învățare a limbii engleze (susținute de prof. Mariana Andone).

Și lucrurile nu s-au oprit aici: insistențele copiilor, solicitările părinților, sprijinul constant oferit de fosta conducere și deschiderea manifestată de noua conducere a școlii (prof. Minodora Drâmbă) au dus la semnarea unui nou acord de parteneriat:

”În prezent, continuăm activitățile de inițiere în robotică, folosind kiturile Lego WeDo și Lego Spike. Lucrez cu două grupe de elevi, primar și gimnaziu, cei de primar fiind toți new entry. Avem întâlniri de două ori pe săptămână profitând de vacanță, pentru că ne dorim să participăm la competiții de profil, o primă încercare în acest sens urmând să aibă loc în septembrie” .

Oana Jianu – coordonator American Corner

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri