21 mai 2024
ActualitateContoarele inteligente pentru energie electrică, obligatorii

Costuri în plus pentru consumatori

Contoarele inteligente pentru energie electrică, obligatorii

În următorii doi ani, băcăuanii care consumă lunar energie de cel puțin 200 de kilowatt-oră, trebuie să-și monteze contoare smart. În județ, circa 190.000 de clienți au deja astfel de dispozitive. Noua legislație prevede că instalarea de contoare inteligente va trebui suportată, parțial, și de consumator.

Guvernanții au stabilit că toți consumatorii de energie electrică, atât cei casnici, cât și cei industriali, vor fi obligați să-și instaleze contoare inteligente, în următorii șase ani. Măsura este prevăzută într-un normativ, adoptat săptămâna trecută de Guvern, prin care, practic, este transpusă o directivă a Uniunii Europene, privind piața de energie electrică. Astfel, până la data de 1 ianuarie 2024, aceste dispozitive inteligente de măsurat vor trebui montate clienților care au consum anual între minimum 2.400 kWh pe an (200 kWh pe lună) și maximum de 3.500 kWh pe an (circa 292 kWh pe lună), în funcție de distribuitor. Termenul este valabil și în cazul celor care dețin surse de producere a energiei electrice, cu putere instalată mai mică de 10 kW. Restul consumatorilor au termen pentru montarea contoarelor inteligente data de 31 decembrie 2028.

O parte din costurile instalării, suportată de client



Normativul recent adoptat stabilește, la articolul 66, că toți clienţii finali „au obligaţia să contribuie, în mod transparent şi nediscriminatoriu, la costurile asociate introducerii sistemelor de măsurare inteligentă”. Ceea ce înseamnă că aceștia vor trebui să suporte din buzunar cel puțin o parte din costurile presupuse de instalarea dispozitivelor smart de măsurare. În prezent, consumatorii cărora le-au fost instalate deja astfel de contoare nu achită nimic, distribuitorii recuperându-și investiția prin includerea acestor cheltuieli în tarifele reglementate de distribuție (care se regăsesc, ulterior, în prețurile finale din facturi). De reținut că un contor inteligent costă, în prezent, între 100 și 200 de euro, iar 3 – 4% din costul aparatului vor trebui plătite de către fiecare consumator (20 până la aproape 100 de lei).

Bacăul, cel mai „smart” din Moldova

Potrivit celei mai recente situații întocmite de Delgaz Grid, principalul furnizor de energie electrică din zona Moldovei, în total, aveau contoare inteligente aproape 331.700 de clienți, cei mai mulți fiind consumatori casnici – 315.947. În județul Bacău, la acea dată, figurau 189.246 de contoare smart, reprezentând circa 64% din totalul consumatorilor. De altfel, județul nostru este cel mai dotat cu astfel de dispozitive, din toată regiunea de nord-est. Cei mai mulți clienți sunt din Onești – 23.210 și din municipiul Bacău – 17.162, urmați fiind de la consumatorii din  Comănești – 9.250, Moinești – 9.198, Buhuși – 7.180 și Dărmănești – 4.431. În mediul rural, topul este ocupat de comunele din jurul Bacăului, respectiv Nicolae Bălcescu – 1.967, Măgura – 1.823 și Mărgineni – 1.733. „Pentru perioada 2019-2028, ţinta este montarea a altor  397.000 de contoare, valoarea investiţiilor fiind de circa 127,3 milioane de lei. Ca urmare, la sfârșitul anului 2028, peste 700.000 de clienți, reprezentând 45% din totalul clienților companiei din România, vor avea instalate contoare inteligente”, spun reprezentanții companiei.

Plusuri și minusuri

De reținut că aceste aparate pot fi coordonate de la distanță, ceea ce înseamnă că angajații companiilor vor putea citi indexul de la sediu, fără să se mai deplaseze la domiciliul consumatorului. În plus, și consumatorii sunt avntajați, întrucât pot trimite indexul în mod automat și securizat, permițând astfel facturarea consumului real, nu a celui estimat. Un detaliu important, mai ales în actuala criză energetică, este că un contor inteligent poate recunoaște câtă energie este utilizată de către un grup de dispozitive și, astfel, poate identifica potențialul de economisire. Pe de altă parte, contorul smart are și avantajul de a proteja instalația din locuința clientului față de supratensiuni, ușurând, totodată, realimentarea rapidă, în caz de avarie, unele intervenții putându-se face de la distanță. Există voci care susțin că aceste contoare aduc facturi mai mari pentru consumatori, expunând utilizatorii la atacurile hackerilor, dar și la radiații electromagnetice.

 

Ordonanța de urgență din domeniul regenerabilelor, care, încă, nu a fost publicată în Monitorul Oficial, vine cu o nouă taxă pentru prosumatori (proprietarii care produc energie electrică și o „varsă” în sistemul național energetic). Astfel, normativul, pe alocuri ambiguu, îi va permite statului să-i taxeze chiar și pe cei care nu livrează în rețea energia electrică produsă, ci o folosesc pentru autoconsum. Practic, textul lasă la îndemâna autorității interpretarea situației în care va impune sau nu o taxă. Este cazul prosumatorilor care beneficiază de o schemă de sprijin din partea statului, dar și de cei care dețin o instalație cu o putere de  peste 30 kW.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri