29 aprilie 2024
CulturăCONTEXT, revista ziariştilor băcăuani

CONTEXT, revista ziariştilor băcăuani

O idee mai veche, care a dospit mai bine de 20 de ani, a încolţit şi prinde rădăcini în Bacău. După Revoluţie, presa, poate singura instituţie care a devenit cu adevărat liberă, şi-a dorit să se organizeze, să-şi creeze un organism care să o apere de ingerinţele politicului, a patronatelor şi, de ce nu, de propriile derapaje, de la normele deontologice, morale şi juridice. Au fost, la nivel naţional, câteva încercări, unele reuşite, altele adevărate tunuri care scoteau doar fum, deoarece gloanţele fuseseră confiscate…

Abia, de trei ani, ziariştii din Bacău, din iniţiativa şi eforturile tenace ale unui gazetar cu state vechi în breaslă, atât în plan local cât şi naţional, numele lui este Cornel Cepariu, la care au aderat şi alţi confraţi, s-a înfiinţat o organizaţie a ziariştilor profesionişti, care, în scurt timp, a aderat ca filială la Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, singura, de altfel, care a rezistat în timp. A primit şi un nume: Filiala „Marius Mircu”.

Marius Mircu se naşte la 9 iunie 1909, în Bacău. Prozator şi reporter. Frate cu prozatorul Marcel Marcian şi cu matematicianul Solomon Marcus.



Şcoala generală şi liceul în Bacău. Absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, studii continuate la Paris.

Publică în numeroase reviste ale vremii, semnează broşuri-povestiri, adaptări, însemnări de călătorie.
Dar, în primul rând, este ziarist, „trimis special”, reporter prin excelenţă. Este martorul şi creatorul evenimentului.

„Ziaristul nu este un istoriograf, e cronicar subiectiv. Nu lasă istoriei răspunderea, şi-o ia el singur. Un ziarist, un reporter are vîrsta faptelor pe care le relatează, ia parte la evenimentele pe care le relatează (şi le însuşeşte). Mai mult decît atît, cel care relatează un eveniment – într-un sens foarte generos şi cuprinzător al termenului – capătă drept de proprietate nu doar asupra povestirii înseşi, ci şi asupra realităţtii pe care o comunică”, ne-a lăsat moştenire peste timp Marius Mircu.

El a fost ales să fie mentorul sprirtual al ziariştilor băcăuani, a cărui personalitate şi activitate publicistică şi literară va fi subiectul unui amplu material, care va fi publicat în Revista CONTEXT. După înfiinţare, filiala noastră a început cu paşi siguri consolidarea şi afirmarea pe plan local şi naţional. Şi cum o putea face mai bine decât prin ceea ce ştiu ziariştii să facă, prin scris. Aşa a apărut foarte repede Revista CONTEXT, publicaţie a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, Filiala „Marius Mircu”, după cum se identifică încă de pe prima copertă. Este deja la numărul 2. Redactor şef este Ştefan Radu, redactor şef adjunct, Cornel Cepariu (care a fost ales preşedinte al Filialei), secretar general de redacţie, Răzvan Pesa-Moza.

Din filială fac parte acum peste 40 de ziarişti din presa scrisă, radio şi televiziune, foto-reporteri, caricaturişti de presă.

Numărul 2 al revistei CONTEXT a fost lansat luni, 16 septembrie, la sediul filialei de la Casa Albastră.
Tematica generală stabilită a fost „Naţional, European, Global”. Semnează în acest număr Cornel Cepariu (Individul obişnuit şi civilizaţia elitistă în epoca mulţimii), Mihai Buznea (Albul pur maculat), colaboratorul revistei, istoricul Viorel Cruceanu (România, mediatorul păcii bilaterale dintre Egipt şi Israel), Constantin Boştină, doctor în economie (Ce facem cu economia României?), conf.univ.dr. Costel Ceocea (E un moment în care fiecare dintre noi trebuie să ne asumăm nişte roluri care să suţină schimbarea), Dănuţ Dudu (Bacăul între Europa şi un judeţ de tranzit), Gheorghe Bălţătescu (Un europarlamentar are în primul rând ca obiectiv interesul ţării sale), Romulus-Dan Busnea (Cultură şi identitate în Europa.

Programul „In Context Slănic-Moldova”), Ştefan Mitroi (Satul meu planetar), Ştefan Radu (Elitele, între jertfă şi păcat), Carmen Mihalache (Acel grăunte de idealism), Leonard Popa (Comunitatea românilor din Cipru), Eugen Verman (România din…Canada), Silvia Pătrăşcanu („Fundaţia Wanna Help este modul meu de a povesti în ţara natală”), Florin Crăciun (O comună din Moldova, vedetă în Europa), Constantin Gherasim (Spiritualitatea virtuală), Roxana Neagu (Doamna de fier a medicinii băcăuane), Liliana Adochiţei (Am ajuns pe Aconcagua!), Răzvan Bibire („Ce bine era pe timpuri”…Chiar aşa?), Ovidiu Pauliuc (Experienţe feroviare la nord şi la sud de Bacău), Petre Done (O carte pe care o aşteptăm cu interes), Cornel Galben (Ştefan cel Mare şi Sfânt, „Re de Dacia”). Dacă tot vorbeam de afirmare a organizaţiei noastre, în revistă, puteţi citi şi despre performanţele a cinci jurnalişti băcăuani, laureaţi la Gala Premiilor UZPR.

Copertele I şi IV sunt ilustrate cu lucrări de caricatură, semnate de Victor Eugen Mihai (VEM), iar la interior caricaturile sunt semnate de Florin Balaban. Să mai menţionăm că revista este tipărită la Smart Copy Print. La reuniunea de luni seara a avut loc o interesantă dezbatere pe sumarul numărului 2, observaţii, propuneri, stabilindu-se şi tema generală pentru viitoare ediţie.
Tot cu aceeaşi ocazie, a fost votată delegaţia Filialei Bacău a UZPR la Adunarea Omagială, prilejuită de împlinirea a 100 de de ani de la înfiinţarea UZPR.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri