26 aprilie 2024
EvenimentConstructia cartierului ANL Gheraiesti, cercetata de Avocatul Poporului

Constructia cartierului ANL Gheraiesti, cercetata de Avocatul Poporului

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a declanșat o anchetă, la Bacău, cu privire la “riscul de explozie și posibila poluare a mediului” în zona ansamblului de locuințe Gherăiești, în urma unei petiții formulate de o localnică.

Aceasta a semnalat că lucrările de construcție a cartierului rezidențial nu au fost sistate, deși în timpul edificării vilelor s-au constatat în subsolul unor case “emanații spontane de gaze din sursă necunoscută”, dar și că “furnizorul de combustibil a refuzat punerea în funcțiune a rețelelor publice”. De asemenea, petenta a informat Avocatul Poporului că derularea preluărilor de contracte de către titularii imobilelor s-a făcut fără a le fi învederate situația de fapt și riscurile la care se expun.

“Sesizarea din oficiu și ancheta vizează posibila nerespectare a art. 22, art. 34, art.35 și art. 47 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică, dreptul la ocrotirea sănătății, dreptul la mediu sănătos și nivelul de trai”, a menționat, printr-un comunicat remis luni AGERPRES, purtătorul de cuvânt al instituției Avocatul Poporului, Matei Vîrtosu.



Potrivit acestuia, petenta a semnalat că, în anul 2000, Agenția Națională a Locuinței (ANL) a început edificarea unui ansamblu de locuințe, iar în anul 2003, când lucrările erau aproape finalizate, ANL a informat beneficiarii acestora că în subsolul unor case există emanații spontane de gaze din sursă necunoscută.

“Între anii 2004 și 2009 a existat o hotărâre a Consiliului de Administrație al ANL prin care s-a decis amânarea plății ratelor și înghețarea dobânzilor la creditele acordate, până la predarea locuințelor către beneficiari. În anul 2009, Consiliul de Administrație al ANL decide reluarea plății ratelor de credit și dobânda de către toți beneficiarii amplasamentului ‘Gherăiești’ Bacău. Conform afirmațiilor petentei, la momentul deciziei ANL nu era întreprinsă nicio măsură care să elimine punga de gaz metan, din surse necunoscute, mai mult decât atât, în gurile de aerisire săpate în interiorul perimetrului existau flăcări puternice. Toate aceste aspecte, susține petenta, au fost comunicate antreprenorului, care a înțeles să nu întreprindă nicio măsură în acest sens, interesat fiind mai degrabă de finalizarea contractelor și reluarea plăților către instituția al cărei reprezentant era”, se mai menționează în comunicatul Avocatului Poporului.

În anul 2012, conform documentului, Ministerul Administrației și Internelor a întocmit o notă de constatare din care reiese că s-a reevaluat “riscul de producere a unei explozii” din cauza acumulării de gaze naturale în subteranul cartierului Gherăiești și s-a ajuns la concluzia că la multe dintre gurile de aerisire concentrația de gaz metan era în creștere, atingând un maximum de 88,69%. Ulterior, ANL și-a asumat “efectuarea demersurilor la ministerele de resort pentru continuarea depistării sursei emanațiilor de gaze și captarea acestora în vederea eliminării producerii unei explozii”.

Avocatul Poporului a precizat că petenta susține că, până în prezent, ANL nu a întreprins niciun demers din cele asumate în anul 2012.

Prezența unei “lentile” subterane de gaze naturale, situată sub zona rezidențială și Parcul natural Gherăiești, a fost semnalată la puțin timp după ce s-au dat în folosință, în urmă cu 15 ani, primele vile din zonă. Specialiștii au precizat atunci că acest depozit este format artificial, presupunându-se că ar fi alimentat continuu, printr-un strat de pietriș aflat la 80 de metri adâncime, cu un gaz provenind de la o sondă de mare adâncime, de la aproximativ 2.200 de metri, prin care se realiza exploatarea combustibilului gazos în anii 1960 — 1970, dar care ulterior a fost închisă prin montarea unui “dop”. Această supoziție a fost reatestată, printr-un raport prezentat Prefecturii Bacău la începutul anului 2016, de specialiștii care investighează cazul.

“Pentru ca această emanație să nu mai prezinte un pericol public major pentru oamenii ce locuiesc în cele aproape o sută de locuințe din zonă, se impune de urgență montarea unui sistem automat de monitorizare a degajărilor de gaze în cartier, cu ramificații în curți, case și subsoluri”, a declarat, pentru AGERPRES, subprefectul județului Bacău, Constantin Toma.

Potrivit acestuia, se impune, de asemenea, în regim de urgență, indentificarea exactă și găsirea soluțiilor tehnice și a finanțărilor pentru eliminarea sursei primare de gaz natural care alimentează necontrolat acumularea de sub case.

“Pentru aceasta, în regim de urgență, trebuie verificate traseele sondelor săpate în anii 1960 (…) verificat, în special, modul de conservare după oprirea exploatării. Ambele măsuri sunt complementare și au un caracter de urgență, urmând a fi completate cu altele ce vor fi identificate de specialiștii ce lucrează, în prezent, în zonă “, a concluzionat subprefectul băcăuan.

AGERPRES/

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri