„Constantin Balaci – Ultimul tur de manivelă”, o carte despre pasionaţii „ochiului magic”

Poate cititorul se va întreba de ce prezentăm cartea „Constantin Balaci – Ultimul tur de manivelă”, apărută la Focşani, semnată de cineastul, regizorul şi publicistul, Constantin Balaci, editată din inițiativa fiului său Florin Gabriel Balaci, care „s-a trezit în brațe cu o moștenire fabuloasă, copleșitoare, în primă instanță. Coautorul s-a străduit să aștearnă pe hârtie, apelând la memoria textului scris, dar și a imaginilor și fotografiilor epocii prezentate, mărturii cu și despre omul de film Constantin Balaci, mânat nu de dorința de a face din tatăl său un erou al zilelor noastre, ci de a nu lăsa să se aștearnă praful peste memoriile necesare ale unui Om-Eveniment, dar și din nevoia de a prezenta intersectările destinului tatălui său cu ale unor personalități naționale și nu numai ale domeniului artistico-cinematografic”, scrie în Prefaţa cărţii Gheorghe A. Stroia, membru al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe.

Activitatea fondatoare a cluburilor vrâncene, în frunte cu cineclubul focșănean de excelență „Zboina”, participarea cineastului vrâncean la filmări, emisiuni, scrierea scenariului sau regizarea unor filme, toate acestea dovedesc versatilitatea profesională a lui Constantin Balaci. Minuțiozitatea artistică, atenția la fiecare detaliu, fac din fiecare peliculă, ce-i poartă emblema olografică, un veritabil epos, în spatele căruia se ascund ore de muncă, răbdare, perseverență, curaj. Despre aceste minunate lucruri dau mărturie și interviurile cu maeștrii cinematografiei perioadei evocate, fiecare întrebare şi, apoi, fiecare răspuns adăugând valențe și nuanțe noi portretului său profesional.

Şi acum vine răspunsul la întrebarea de început: printre subiecţii interviurilor maestrului Constantin Balaci se află şi un băcăuan, Vladimir Lucavețchi (1936 – 2017), cineast amator, coordonatorul cineclubului „Unirea” al Casei de Cultură a Sindicatelor din Bacău. În amplul interviu inserat în carte, sunt rememorate momentele principale ale activităţii cunoscutului şi îndrăgitului cineast băcăuan, activitatea lui ca fondator al cineclubului „Unirea”, cea de iniţiator al multor proiecte inedite, care au avut darul de a coagula în jurul lui, al cineclubului, mulţi tineri pasionaţi de film, începând din anii ’70 şi până în zilele noastre. Figura emblematică a lui Vladimir Lucaveschi, altruismul, profesionalismul şi dăruirea până la sacrificiu a acestuia pentru a lăsa peste timp mărturii pe peliculă din oraşul în care a trăit sunt elogios surprinse în discuţia dintre doi maeştri ai peliculei. La fel ca şi cinestul vrâncean Constantin Balaci, Lucavețchi și-a folosit meseria pentru a ajuta și promova oamenii, pentru a-și spori zestrea spirituală, în încercarea firească de a închega prietenii care să reziste timpului.



O carte minunată: „Constantin Balaci – Ultimul tur de manivelă”, despre oameni minunaţi, pasionaţi de „ochiul magic”, a cărei lansare va avea loc pe 27 martie, la Teatrul Municipal „Mr.Gheorghe Pastia” Focșani, de Ziua Mondială a Teatrului, în colaborare cu Asociația Județeană a Cineaștilor Amatori Vrancea, organizatorii evenimentului invitând la lansare cineaşti amatori din toată ţara, inclusiv din Bacău.

„Tributul pe care i-l datorăm maestrului este sărac în cuvinte, dacă ar fi să inventariem activitatea sa meritorie în slujba culturii audio-vizuale. Constantin Balaci a fost și este un luptător, demn de toată stima și admirația noastră. Pentru mine, ca editor, întâlnirea cu secvențe din destinul maestrului Balaci este un fapt îmbucurător și onorant, deopotrivă, omagiul nostru făcând parte dintr-un Restitutio in integrum.”
Gheorghe A. Stroia, editor

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"