3 mai 2024
ActualitateConsiliul Județean: Stimulente majorate pentru sportivii premiați la competițiile naționale sau internaționale

Consiliul Județean: Stimulente majorate pentru sportivii premiați la competițiile naționale sau internaționale

Consilierii județeni au fost convocați, ieri, 31 august, în ultima ședință ordinară din această lună. Aleșii județeni au avut la mapă nu mai puțin de 19 proiecte care vizează diferite zone de interes județean, de la infrastructură sanitară, transport public, până la cultură sau sport.

Astfel, pe lângă aprobarea sumelor actualizate în vederea continuării unor investiții la diverse obiective din județ (modernizarea blocului operator din cadrul Spitalului Județean, reabilitarea Centrului Școlar C11), dar și începerea altor investiții (reabilitarea DJ care leagă localitățile Faraoani, Cleja și Ciucani – comuna Răcăciuni), aleșii județeni au fost solicitați să se pronunțe și în privința finanțării centrului integrat comunitar de la Parava. Investiția se ridică la peste 1,9 milioane de lei, din care 500.000 de lei va fi contribuția CJ. Practic, beneficiarii centrului comunitar integrat vor primi servicii medicale comunitare indiferent de statutul de asigurat sau neasigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Astfel, în Centru, va urma să funcționeze un punct de lucru de medicină de familie sau un cabinet individual de medicină de familie, un cabinet de stomatologie, un punct de recolatare de analize medicale, precum și alte servicii din acest domeniu.

Bani pentru exproprieri, dar și pentru pregătirea sportivilor dansatori



Pe de altă parte, consilierii județeni au fost convocați să-și exprime votul și în privința declanșării procedurilor de expropriere din zona lucrărilor la drumul județean  252, Buhoci – Bibireşti. Aici, sunt aproape finalizate investițiile în reabilitarea acestui sector de drum, procedura impunând acordarea de despăgubiri proprietarilor, fiind aprobată lista celor afectați de coridorul de expropriere, precum și sumele individuale pe care ar urma să le primească, ținându-se cont că pe aceste terenuri se află vegetație forestieră. Prin urmare, cu ajutorul Direcției Silvice, s-a stabilit valoarea masei lemnoase pentru suprafeţele de teren afectate de exproprieri, respectiv 164,00 lei/m3. Sume de bani urmează să primească și Asociaţia Club Sportiv Adamas din Bacău pentru pregătirea sportivilor în vederea participării la cea de-a șaptea ediție a Cupei „Adamas” la dans sportiv, programată în această toamnă, unde invitați vor fi cei mai buni dansatori-sportivi ai României, dar şi sportivi din Moldova, Ucraina şi Bulgaria. Astfel, Consiliul județean va finanța cu 45.000 de lei, din valoarea totală de 88.700 lei a bugetului programului sportiv.

Premii speciale pentru sportivii merituoși

Totodată, consilierii județeni au aprobat și sumele care vor fi acordate, ca stimulent, sportivilor legitimaţi în judeţul Bacău (dar și antrenorilor acestora) care au obţinut locuri fruntașe în cadrul competiţiilor sportive internaţionale si naţionale oficiale. „În urmă cu ceva timp, s-a ridicat problema premierii unui execelent înotător din județ care a obținut medalia de aur. Or, pentru asta este nevoie de adoptarea unui regulament care să ducă la mărirea acestor premii pe care le poate acorda Consiliul Județean. La fel se întâmplă și în cazul elevilor care sunt premiați pentru rezultatele excelente obținute. Suntem consecvenți cu lucrul acesta. Anul trecut, am premiat sportivi, dar și elevi merituoși. Doar că nu vrem să facem o discriminare în a-i premia pe unii acum, și pe alții mai târziu. Trebuie să avem o inventariere, la nivel de județ, astfel încât să nu scăpăm un sportiv sau un elev care îndeplinesc condițiile premierii. Va fi aceeași procedură pe care am adoptat-o în cazul finanțării ONG-urilor, pe bază de regulament, apoi sesiune ș.a.m.d.”, a arătat preșdintele Valentin Ivancea. Astfel, sportivii cu rezultate execlente în competiții vor primi stimulente fînanciare, sub formă de premii speciale, în funcție de distincţia obţinută, care vor putea fi între 1.500 lei/sportiv/antrenor (pentru câstigătorii premiului I, locului 1 sau medalia de aur, la competiţii sportive naţionale fază/etapă finală) și 2.500 lei/sportiv/antrenor (pentru câştigătorii locului 1 la competiţiile internaţionale fază/etapă finală). Sumele scad la jumătate sau un sfert în cazul sportivilor care s-au plasat pe locurile 2 și 3. Sume ceva mai mari au fost aprobate în cazul sportivilor câștigători la competițiile paralimpice, respectiv 3.000 de lei pentru sportivul (sau antrenorul) pentru calificare la Jocurile Olimpice/Paralimpice, 7.000 lei/sportiv/antrenor pentru câştigătorii medaliei de aur la Jocurile Olimpice/Paralimpice, 6.000 lei/sportiv/antrenor pentru câştigătorii medaliei de argint la Jocurile Olimpice Paralimpice și 5.000 lei/sportiv/antrenor pentru câştigătorii medaliei de bronz. Sumele se înjumătățesc în cazul câștigătorilor de aur, argint sau bronz la Campionatul Mondial/European.

88,3 milioane de lei pentru modernizarea blocului operator din cadrul SJU

Deloc lipsit de importanță este și proiectul de modernizare a blocului operator situat la etajul II al corpului A din clădirea Ambulatoriului integrat de specialitate a Spitalului județean. „Este un proiect amplu, mai vechi, aprobat prin anul 2020, și actualizat, ca urmare a creșterii prețurilor la toate, de reparație capitală a tuturor sălilor de operație, din cadrul Spitalului Județean. O sumă considerabilă pentru care încercăm să obținem o finanțare. Este un proiect ambițios pe care săperăm să-l vedem finalizat în termen. Deocamdată, suntem în faza de proiectare”, a precizat Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău. Valoarea investiţiei este de peste 88,3 milioane de lei, lucrările urmând a fi finalizate în maximum 36 de luni. Importanța acestor lucrări va fi dată de calitatea și eficienţa actului medical, inclusiv reducerea costurilor cu energia și utilităţile. Astfel, pe lângă amenajarea şi dotarea celor 10 săli de operaţii existente și amenajarea și dotarea compartimentului de sterilizare, vor fi făcute consolidări structurale antiseismice la terasa peste etajul 2 până în subsol, dar și lucrări în vederea creșterii eficienţei energetice a pereţiłor exteriori. În plus, se va amenaja un cułoar medical neutru pe 3 laturi ale etajułui 2, precum și o scară metałică exterioară nouă, distinctă, cu spaţii tehnice necesare funcţionării blocułui operator.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri