17 mai 2024
EvenimentConfruntări mortale în Kosovo: Polițist ucis și tensiuni crescânde între etnii

Confruntări mortale în Kosovo: Polițist ucis și tensiuni crescânde între etnii

Provincia Kosovo a fost zguduită de un schimb de focuri mortal la intrarea în satul Banska, lângă Leposavic. Evenimentul tragic a avut loc în contextul unor creșteri ale tensiunilor etnice dintre comunitatea sârbă și autoritățile kosovare, lăsând în urmă un polițist ucis și mai mulți răniți.

Conform relatărilor, incidentul a început atunci când poliția din Kosovo a încercat să oprească două camioane sârbe, presupuse a transporta contrabandă. A urmat un schimb de focuri intens, care a avut loc în jurul orei 02:34, iar autoritățile kosovare susțin că au fost atacați de “profesioniști puternic înarmați”. Polițistul ucis a fost identificat, iar alți doi au fost răniți în incident.

La fața locului, tensionările au escaladat, iar punctele de trecere a frontierei Jarinje și Brnjak au fost închise. Potrivit unor surse, în apropierea frontierei administrative au avut loc manevre ample ale Armatei Sârbe, alimentând și mai mult temerile și suspiciunile din ambele părți.



În plus, se raportează că un grup de bărbați înarmați mascați a pătruns în mănăstirea Banjska, iar biserica a fost închisă pentru a asigura siguranța fraților mănăstirii și a pelerinilor prezenți. Imaginile din zonă arată o situație tensionată, cu focuri de armă care nu se pot opri în orașul Banska.

Pe fondul acestor evenimente, autoritățile kosovare au acuzat “structuri criminale sârbe” de escaladare a situației. În schimb, sârbii nu confirmă incidentul și au dat vina pe autoritățile kosovare pentru deteriorarea situației.

Comunitatea internațională a reacționat rapid la aceste evenimente, cu Ambasada SUA condamnând extrem de rapid agresiunea împotriva poliției din Kosovo și cerând pedepsirea vinovaților. În plus, forțele de menținere a păcii KFOR și EULEX au fost mobilizate în zonă, încercând să calmeze tensiunile în creștere.

Unități KFOR au fost reperate în apropierea satului Banska. Șeful misiunii EULEX a sosit în Kosovo Mitrovica.

Reprezentantul Special pentru dialogul dintre Belgrad și Pristina, Miroslav Lajcak, a sosit în Kosovo și Metohija, relatează site-ul albanez Dukagjini. Nu există încă o confirmare oficială a acestei informații de la Bruxelles.

În timp ce oficialitățile kosovare și sârbe se acuză reciproc, situația rămâne fluidă și tensionată.

Episcopia Rasko-Prizren relatează despre ceea ce se întâmplă în mănăstirea Banjska:

«Episcopia își exprimă sincere condoleanțe familiei polițistului decedat și speră sincer ca cei doi răniți să se însănătoșească cât mai curând posibil. Eparhia este extrem de îngrijorată de informațiile conform cărora un grup de bărbați înarmați mascați în vehicule blindate a pătruns în mănăstire, rupând porțile închise ale mănăstirii. Acum in manastire se afla un grup de pelerini din Novi Sad cu un preot, staretul Danila si fratii manastirii. Din motive de siguranță, frații mănăstirii și pelerinii s-au închis în clădirea chiliilor, iar biserica mănăstirii a fost și ea închisă. Oameni înarmați se mișcă prin curte, se aud împușcături».

Sârbii se tem că albanezii vor declanșa o Operațione Contra-terorista pe modelul din Nagorno Karabah

Pe lângă escaladarea tensiunilor între comunitatea sârbă și autoritățile kosovare, există și temeri intense în rândul sârbilor că autoritățile kosovare ar putea să utilizeze acest incident tragic pentru a impune un regim de contraterorism în nordul regiunii. Această perspectivă este privită cu îngrijorare de comunitatea sârbă, deoarece ar putea duce la restricții semnificative asupra mișcării și libertăților lor civile.

Zilele trecute, în regiunea Nagorno-Karabah, trupele azere au declanșat o operațiune contrateroristă care a avut un impact profund asupra situației din zonă. Pe fondul neimplicării trupelor armene, operațiunea militară a avut un succes notabil, determinând retragerea și înfrângerea formațiunilor locale de autoapărare armeană.

Această dezvoltare tragică a dus la anunțul că aproximativ 120.000 de armeni vor fi nevoiți să părăsească zona în căutarea siguranței. Situația din Nagorno-Karabah a fost, de-a lungul timpului, un punct fierbinte al conflictului dintre Armenia și Azerbaidjan, iar această ultimă escaladare reprezintă o schimbare semnificativă în ecuația regională, având implicații considerabile asupra populației civile și a stabilității în regiune

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri