29 aprilie 2024
ActualitateConferință Internațională „Antisemitism și antisionism – practici și realitate în România”, cu...

Conferință Internațională „Antisemitism și antisionism – practici și realitate în România”, cu participare băcăuană

MCA România – Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului în România, Asociația Sionistă din România – Romania Zionist Association, în parteneriat de Asociația de Prietenie România – Israel, au organizat Conferința Internațională „Antisemitism și antisionism – practici și realitate în România”, care face parte din seria „Cafeneaua Sionistă”. Aceasta a fost prilejuită de marcarea în România a Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie 1945). Principala temă a întâlnirii a fost combaterea antisemitismului și memoria Holocaustului românesc, prin educație.

Au susținut documentate prezentări: Collette Avital, diplomat și politician israelian, secretarul general al Organizației Mondiale pentru Restituirea Proprietăților Evreiești (World Jewish Restitution Organization) și președintele Centrului Organizațiilor Supraviețuitorilor Holocaustului din Israel, Viorel Maier, ziarist israelian, Gabriel Stan, membru al Comitetului pentru programe educaţionale şi parteneriate cu instituţii academice al INSHR-EW, profesor la Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău și Mircea Radu Iacoban, dramaturg și scriitor.

Conferința a fost organizată și moderată de Maximilian Marco Katz, directorul Centrului pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului în România (MCA România). Principalele subiecte au făcut referire la: eforturile autorităților române pentru combaterea antisemitismului și pentru cunoașterea și studierea Holocaustului românesc, la stadiul realizării obiectivelor propuse în „Strategia națională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării” (2021 – 2023) ), care se află în primele etape de implementare și la starea comunității evreiești din România, prezent și viitor. Vorbitorii au remarcat că, din păcate în ciuda tuturor eforturilor și a resurselor investite, de la un an la altul, raportările naționale și internaționale indică o creștere continua a antisemitismului și a negaționismului.



Participanții au făcut aprecieri pozitive, care au remarcat că țara noastră este un model regional în ceea ce privește asumarea Holocaustului și încurajarea cercetării și educației despre Holocaust, iar Collette Avital și-a exprimat aprecierea pentru eforturile României în direcția prezervării memoriei Holocaustului, combaterii antisemitismului și onorării memoriei victimelor Holocaustului, remarcând totodată, și activitatea susținută a Comitetului interministerial însărcinat cu monitorizarea implementării Strategiei.

De asemenea, în cadrul conferinței, profesorul Gabriel Stan a prezentat, în premieră, lucrarea „Auxiliar curricular #LecțiadeistorieALTFEL povești de viață din perioada Holocaustului”, parte integrantă a auxiliarului curricular „Optimizarea procesului educațional a lecțiilor de istorie online, cu ajutorul noilor tehnologii – auxiliar curricular”, care a apărut sub egida Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România –  „Elie Wiesel”. În acest cadru au fost dezbătute și principalele evoluții referitoare la implementarea în România a unui nou obiect de studiu, „Istoria evreilor. Holocaustul”, începând cu anul școlar 2023 – 2024, în conformitate cu legea promulgată de președintele României, în noiembrie 2021.

Cu toate acestea s-a menționat și faptul că disciplina nu a fost inclusă, deocamdată, în proiectul Legii învățământului preuniversitar. Totuși, profesorul Gabriel Stan a apreciat că Ministerul Educației va continua să pună în practică prevederile „Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură” și să susțină educarea în spiritul demnității, al toleranței şi al respectării drepturilor fundamentale ale omului.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri