27 aprilie 2024
ActualitateCondamnat pe baza unor mărturii mincinoase, i se refuză despăgubirile

Dosar de eroare judiciară: Statul român nu răspunde pentru drepturile salariale pierdute

Condamnat pe baza unor mărturii mincinoase, i se refuză despăgubirile

– un fost ofițer de jandarmi a descoperit după nouă ani de procese că, deși a fost dat afară pe baza unei sentințe nedrepte, nu are dreptul la despăgubiri

Iniţial, Tribunalul Bacău a obligat statul român să-i plătească băcăuanului despăgubiri morale de 10.000 euro. Prima instanţă a respins, însă, cererea privind daunele materiale (“sumele cheltuite cu deplasarea la instanţe, onorariile de avocat, deplasarea martorilor, pierderea locului de muncă şi a gradului militar).

Vasile S. cerea despăgubiri de peste 1 milion de euro. Recent, Curtea de Apel Bacău a respins şi apelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, dar şi pe cel al lui Vasile S.. A fost admis doar apelul formulat de statul român prin Ministerul Finanţelor Publice şi a fost schimbată soluţia.



Practic, s-a apreciat că statul român nu are calitate procesuală în legătură cu cererea reprezentând drepturi salariale. Prin urmare, a fost respinsă această solicitare care viza drepturile salariale aferente perioadei 2008-2014, dar au fost menţinute celelalte dispoziţii din sentinţa civilă, respectiv despăgubirile dispuse de prima instanţă. Decizia poate fi atacată cu recurs.

9 ani de procese

Vasile S., din Podu Turcului, a reuşit să-şi dovedească nevinovăţia după 9 ani de procese. Bărbatul avea grad de căpitan în cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bacău în momentul în care a fost acuzat de purtare abuzivă (în 2005), împreună cu un coleg, ambii trimişi în judecată, un an mai târziu, de către Parchetul Militar Iaşi.

Cei doi au intervenit într-o altercaţie, la discoteca din comuna Podu Turcului, unde un tânăr se pare că fusese bătut de patronul discotecii. Însă, tocmai băiatul pe care încercau să-l salveze a ajuns să facă plângere împotriva jandarmilor, acuzând că a fost bătut de aceştia. Procesul în care au fost judecaţi cei doi jandarmi nu a reuşit să facă lumină în acest caz, declaraţiile martorilor fiind contradictorii.

Cu toate acestea, cei acuzaţi au fost condamnaţi, în 2008, la Curtea Militară de Apel Bucureşti, la plata unei amenzi penale de câte 2.000 lei. Vasile S. a reclamat constant că a fost condamnat pe nedrept şi a început un lung şir de acţiuni în instanţă. A făcut plângere penală împotriva a patru martori pentru infracţiunea de mărturie mincinoasă, dar procurorii de la Parchetul Judecătoriei Iaşi nu l-au luat în seamă şi au dispus scoaterea de sub urmărirea penală.

Au urmat plângeri la prim-procurorul Parchetului, respinse de asemenea, apoi la Judecătoria Iaşi unde, în sfârşit, magistratul a dat atenţie acuzaţiilor sale. Plângerea lui s-a judecat aproape doi ani, iar în 2010, martorii mincinoşi, dar şi tânărul agresat în discotecă au fost condamnaţi, ceea ce dovedea că sentinţa de condamnare a jandarmilor a fost nedreaptă.

Lucrurile ar fi trebuit să fie simple şi achitarea să fie dispusă imediat. Însă, magistraţii au judecat cu măsuri diferite, iar procesul s-a întins pe încă patru ani!

În cererea de revizuire a condamnării a primit de trei ori achitări pe motiv că fapta nu există, dar deciziile erau ulterior anulate la instanţele superioare. În cadrul celui de-al treilea recurs formulat de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, a treia sentinţă de achitare a fost menţinută şi s-a dispus respingerea recursului.

Mai precis, pe 8 mai 2014, a rămas definitivă hotărârea de achitare. Pentru toate aceste abuzuri, bărbatul a făcut plângere la CEDO, dar a deschis şi o acţiune la Tribunalul Bacău, împotriva statului român, prin care a cerut daune morale de 1.080.000 euro şi daune materiale de 50.000 lei, ca urmare a pierderii locului de muncă şi a gradului militar.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri