7 mai 2024
ActualitateConcert Mozart - Schubert

Concert Mozart – Schubert

Joi, 11 noiembrie 2021, la Sala Ateneu a Filarmonicii Mihail Jora, un simfonic cu un program de capodopere clasice: Wolfgang Amadeus Mozart – Uvertura operei Nunta lui Figaro, urmată de Concertul pentru fagot și orchestră în Si bemol Major, K 191 și Franz Schubert – Simfonia nr. 5 în Si bemol Major, D. 485. Interpretul Concertului compus de Mozart în anul 1774 este Mihai Timofti, solist fagotist la Filarmonica băcăuană. Unul dintre cei mai buni, talentați și apreciați fagotiști, Mihai Timofti a cântat ca solist majoritatea concertelor din repertoriul pentru fagot cu orchestrele din Bacău, Rm.Vâlcea, în România și Italia. El a început studiul fagotului la Liceul de artă din Iași la clasa prof. Valentin Petrescu. După terminarea liceului din Iași a continuat perfecționarea la Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din București la clasa prof. Gheorghe Cuciureanu.

S-a remarcat încă din timpul facultății susținând recitaluri și concerte ca solist și cu diferite formații de muzică de cameră. A concurat la concursul internațional de fagot de la Praga. A participat cu orchestra din Bacău la turnee în SUA, Italia, Franța, Spania, Elveția, Germania, Austria, Malta, Gibraltar, Grecia, Ucraina susținând cu aceasta peste 2000 de concerte. A colaborat cu trioul Mozart cu care a susținut numeroase recitaluri în Italia și România. Din 1999 face parte din cvartetul “Fagotissimo” cu care are o activitate concertistică deosebită. Concertele cu această formație în Italia, Germania, Franța, Grecia, Bulgaria, Ucraina, Moldova și România în săli și festivaluri importante au adus în prim plan o formație inedită cu un repertoriu foarte divers și atractiv. Pentru foarte mulți ani a făcut parte și din Clasic Cvintet Bacău.



La pupitrul dirijoral se află Florin Luchian lector la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, unde a studiat dirijatul cu profesorii Cristian Oroșanu, Dumitru Goia și Bogdan Chiroșcă. A finalizat studiile de masterat în muzicologie, iar în anul 2014 a obținut titlul de doctor beneficiind de două burse internaționale la Universitatea de Muzică și Arte Performante din Viena și în cadrul Manchester International Festival, Marea Britanie.

Cu o bogată expriență artistică de mai bine de douăzeci de ani în cadrul Filarmonicii de Stat „Moldova” din Iași, Florin Luchian a avut prilejul de a interpreta numeroase lucrări de referință din repertoriul vocal-simfonic alături de maeștri ai baghetei din întrega lume. În calitate de artist liric a susținut concerte pe scene importante din țară, dar și din importante centre culturale ale lumii ca Amsterdam, Haga, Madrid, Toledo, Valladolid.

Participă la Masterclass-ul Internaţional de Dirijat „Tehnica de dirijat a Maestrului Sergiu Celibidache”, organizat în 2013 de Fundaţia Sergiu Celibidache din Bucureşti, în parteneriat cu ICR şi cu UNAGE din Iaşi, unde lucrează cu profesorul Enrique Garcia Asensio (Spania), cel mai bun elev a lui Sergiu Celibidache, și de a descoperi noţiunile de fenomenologie muzicală şi tehnica dirijorală specifică marelui maestru.

Ozana Kalmuski Zarea

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri