1 mai 2024
ActualitateColegiul Național "Ferdinand I", o promisiune îndeplinită a superlativului și la 155...

Colegiul Național “Ferdinand I”, o promisiune îndeplinită a superlativului și la 155 de ani de existență

Valoarea unei instituții de învățământ se clădește, în timp, prin oameni, cu oameni, prin lumina cărții – identitate a educației de calitate, dar și prin pasiunea pe care susținătorii școlii o dăruiesc. Oamenii care contribuie la crearea și desfășurarea celui mai impresionant eveniment al comunității ferdinandiste, ReGala Ferdinand, cei care și-au asumat rolul de Mecena, sunt Alumni Ferdinand!

Sâmbată, 26 noiembrie, la Teatrul de Vară „Radu Beligan”, a avut loc ReGala Ferdinand, un eveniment festiv desfăşurat anual de Colegiul Naţional „Ferdinand I”. Aici s-au adunat, în lumina caldă a strălucirii recunoașterii cunoașterii, elevi talentaţi, motivaţi de visuri mari, cu rezultate excepționale la olimpiade internaționale, naționale, interjudețene, județene şi concursuri extraşcolare. Un număr de 228 de elevi s-a bucurat de premii în valoare de 20 000 de euro. Însă anul acesta, ReGala Ferdinand a însemnat mai mult de atât. A fost un prilej de sărbătorire a celor 155 de ani de la înfiinţarea Colegiului Național „Ferdinand I”, fostul liceu „George Bacovia”. În cadrul ReGalei s-au premiat și profesori remarcabili prin dăruire și profesionalism, dascăli cu vocația începutului în toate, profesori al căror Obiect(iv) este Cultura, înțeleasă ca unitate a omului de excepție, etichetă a omului universal.

Au avut loc momente artistice în care, cu maturitate interpretativă, elevi de clasa a VIII-a si a X-a au făcut buchet limbajele artelor – poezie, muzică, teatru. Nu pot fi uitate nici tinerele talente ce au încântat sala prin dans (latino, balet, streetdance) și muzică (chitară și soliști cu talent uimitor).



ReGala s-a bucurat și de invitaţi speciali, reprezentaţi de foşti elevi, absolvenţi de succes ai liceului, care au acceptat cu entuziasm să le fie alături tinerilor ferdinandişti în momentele lor de glorie. Primarul orașului Bacău, Lucian Stanciu-Viziteu, a participat la această festivitate ce a reușit să-i readucă la viață momentele absolvirii liceului: „Retrăiesc emoţiile absolvirii mele de liceu. Mi-e dor de acele vremuri şi sunt încântat că pot fi alături de voi la această aniversare.” Doamna Inspector Școlar General, Anca Egarmin, a fost alături, de asemenea, de momentele înălțătoare, declarând: „E de remarcat, aproape și de invidiat, în sens benefic, desigur, forța unui parteneriat cu certitudine constructiv: pe de o parte, conducerea, respectiv, profesorii din Colegiul National „Ferdinand I” Bacău, pe de altă parte, părinții elevilor de acolo sau/și foștii absolvenți ai liceului, a căror fericită ,,întâlnire” aduce, cu regularitate, doar beneficii (morale, profesionale, de mentorat, financiare etc). La mulți ani, la fel de trainici! Felicitări tuturor!”. Irina Popa, președinta Asociației Absolvenților de „Ferdinand” – Alumni, afirmă că interesele asociației sunt cele „de a reînvia tradiția premierii excelenței în educație, a VII-a ediție a ReGalei, unde am ajutat la achiziționarea de teste și laptopuri”. Înființată în 2013, asociația a investit, până în prezent, peste 200.000 euro în știință și IT, literatură, sport, dezvoltare personală, dotările colegiului, burse școlare, educație în pandemie și, nu în ultimul rând, în ReGala Ferdinand, ediție de ediție.

Festivitatea a început cu derularea unor scurte discursuri ale foștilor absolvenți – în prezent, oameni împliniți, cu o carieră strălucită. Printre ei, s-a numărat şi Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, absolventă a colegiului în anul 1998: „Mă bucur mult pentru ocazia de a reveni într-un loc în care am petrecut niște ani minunați, cu influență majoră asupra formării și parcursului profesional care au urmat terminării liceului”, rememorează fosta elevă, pledând pentru educație ca singură soluție pentru dezvoltarea României Europene: „Pe drumul de formare nu există scurtături. Iar dacă voi credeți că le-ați găsit, acele drumuri nu vă pot asigura baza solidă de care aveți nevoie pentru a reuși mai departe în viață, ca cetățeni, ca profesioniști și ca părinți. Așadar, singurul drum este cel al educației serioase, al curiozității susținute pentru tot ceea ce vă înconjoară, al parteneriatului bazat pe respect reciproc, pe care trebuie să îl aveți cu școala și cu profesorii dumneavoastră”, adaugă Ramona Chiriac. Și Daniel Ungureanu, absolvent al promoției 1995, medic la Serviciul Județean de Ambulanță Vaslui, mărturisește cu emoție: „Acesta este liceul unde am învăţat să învăţ, să gândesc, să fiu creativ, să sper, să am curaj, dar mai presus de toate, să privesc cu încredere spre viitor.” Prof.univ. dr. Elena Mădălina Vătămănescu, șef de promoție în anul 2002, șef departament la Facultatea de Management și șef al Centrului de Cercetare în Management, SNSPA București, împărtășește elevilor o perspectivă sănătoasă de abordare a vieții: ,,Dragi co-liceeni, v-aș sfătui să uitați de lozinca „The sky is the limit”, acceptând că fiecare are propriile limite. Este bine să ne explorăm propriul potențial, așa cum este el. Visați pentru anii care vor veni, dar nu ratați clipa care se materializează sub ochii vostri. Încercați să fiți autentici în raport cu voi înșivă și în raport cu ceilalți.“

Sub semnul unei promisiuni a superlativului în modelarea ființei fragede și dirijarea ei spre perfecțiunea pe care o poate atinge, manifestările dedicate timp de o săptămână aniversării Colegiului Național „Ferdinand I” s-au încheiat cu ReGala, festivitatea prin care comunitatea ferdinandistă a dovedit, încă o dată, că „inimi mici si mari vibrează deopotrivă, în ritmul acelorași trăiri puse sub eticheta excelenței”, așa cum mărturisește doamna profesoară Roxana Roșu, adăugând: „Creativitatea și implicarea absolvenților, elevilor, profesorilor și părinților au dovedit și în acest al 155-lea an de existență că destinul nostru se scrie sub semnul performanței. Deși actorii se schimbă pe scena vieții colegiului nostru, finalul piesei, an de an, se colorează fericit în zodia Bucuriei, a Binelui, a Dragostei.”
La fel de emoționată, Nicoleta Grozav, Directorul adjunct al colegiului, spune: „O ființă a nesațului de a fi prin valori intelectuale, de a clădi, de a rămâne, pare să sălășluiască dintotdeauna între zidurile cetății și această Ființă obligă la a ieși din sine și a pune în mișcare potențialul superlativului latent în fiecare”. De aceea, continuă Directorul instituției, Nicu-Vasile Harasemciuc, „gratitudinea noastră se îndreaptă în primul rând spre Asociația Alumni Ferdinand, dar și spre Primăria Bacău, Consiliul Reprezentativ al Părinților, prin sprijinul financiar substanțial acordat. De asemenea, cancelaria „Ferdinand” manifestă încredere ipotezelor noastre promițătoare, ce devin, inepuizabil, izbânzi remarcabile. Mulțumim pentru că sunteți concordie comunitații Ferdinand!” Fostul director adjunct, prof. dr. Nicoleta Zărnescu, a salutat cu entuziasm reluarea manifestării marca Ferdinand, inițiată în 2014 de către directorul acelei perioade, Mirela Berza, amintind de importanța de „a recunoaște performanța și timpul valoros care conturează relația profesor-elev, evidențiată tocmai prin această recompensă a muncii, a bucuriei și a amprentei trecutului asupra viitorului”.

La finalul festivității, s-au acordat premii Comper celor mai mici dintre școlari, iar concursul de eseuri/scrisori, pe tema „Confesiuni la timpul viitor”, și cel dedicat blazonului liceului au pus în dificultate juriul, elevi de ciclu primar, gimnazial și liceal dovedind deosebite capacități creatoare. ReGala de sâmbătă a încheiat somptuos un timp al celebrării succesului, dar vreme de câteva zile, Colegiul “Ferdinand I” a fost într-o efervescență de viață cultural-spirituală contagioasă, fiecare zi a săptămânii fiind marcată de invitați de seamă și multe activități.

Miercuri, 23 noiembrie, într-o atmosferă pioasă, cu adâncă prețuire, amintirea unor cadre didactice care au lăsat o lumină în sufletul celor mai mulți din cancelarie, prin devotamentul lor profesional și prin puternicul sentiment al solidarității, a fost reînviată. Înr-o frumoasă slujbă de pomenire a colegilor plecați, rugăciunile de sfințire a laboratorului de informatică si a plăcii comemorative Cristina Sichim, gândurile și lacrimile s-au înălțat ca un rug aprins spre Creatorul a toate. Cuprinsă de emoție, doamna profesoară Ana Întuneric a mărturisit și a portretizat omul și profesorul de excepție, Cristina Sichim: „Om bun, om adevărat, simbol al dăruirii de sine, ea trece, din conștiințele noastre, pe o frumoasă placă de comemorare așezată în fața laboratorului de informatică”. Între evenimentele săptămânii trecute se numără și întâlniri care au funcționat ca principii dinamice pentru elevi, activând dorințe de împlinire, punând în mișcare gândul devenirii a ceea ce ar putea fi ei cândva. Printre aceștia, inginer Păduraru Gabriel, șef serviciu tehnic, invitat Transelectrica, a vorbit despre sistemul energetic național elevilor claselor a XI-a D si a XII-a E, coordonați de doamna prof. Nicoleta Vascan și de domnul prof. Dragoș Florescu. La fel de interesantă a fost și întâlnirea cu inginerul Sorin Albescu, care a discutat despre hidrotehnică – o putere de a stăvili apele, cu elevi ai claselor a IX-a D și E, coordonați de doamnele profesoare Mușat Mirela și Ciuche Gabriela. Întâlnirea cu actorul Ștefan Huluba, prilejuită de doamna prof. Cristina Frânculescu, ea însăși o iubitoare și cunoscătoare ale tainelor teatrului, a fost una plină de „energie, scormonire, de efervescență”, declară doamna profesoară, „certitudinile preschimbându-se în incertitudini și invers, dorințele înfiripându-se și promisiunile, împlinindu-se”.

Joi, 24 noiembrie, doamna prof. Nicoleta Nistor a inițiat, inspirațional, proiectul „Povești de succes”, un invitat deosebit fiind Mihai Grecea, absolvent al promoției 1993, regizor și supraviețuitor al incendiului de la Colectiv: „Spiritul ferdinandist mi-a arătat că bucuria și pasiunea reprezintă cheia succesului în carieră”, afirmă invitatul. O lecție captivantă despre profesii au ținut doamnele prof. Nicoleta Zărnescu, Mihaela Savin și Silvia Bogdăneanu, prilej cu care invitații dumnealor, avocat Radu Patriche și inginer Adrian Iordache, le-au vorbit elevilor despre competențele viitorului și provocările educației de azi. Atractivă a fost și “Amprenta eco”, o activitate despre modalitățile de economisire a resurselor, unde Maria Ionos, reprezentant al Agenției pentru Protecția Mediului, și doamna prof. Simona Bran au dezbătut probleme actuale ale lumii contemporane. Reguli de circulație rutieră, cu agentul Marian Ursu, activitate coordonată de doamnele prof. înv. primar, Cristina Antohe, Anca Năstase și Adriana Stefănescu, au reinițiat pe cei mici. „Atelierul de lectură”, animat de invitata claselor primare ale Colegiului Național “Ferdinand I”, doamna Mădălina Rotaru, a creat o plăcută incursiune în lumea poveștilor alături de copiii de la clasa pregătitoare, clasele a II-a A, a II-a B, a III-a A, a III-a B si a IV-a A, coordonați de doamnele prof. inv. primar Antonina Gheorghiu, Cristina Antohe, Anca Nastasă, Anișoara Țintaru, Maria Ojog și Adriana Istrate Ștefănescu. „Confesiuni dincolo de scenă”, invitat fiind actorul Matei Bogdan de la Teatrul Municipal Bacovia, a făcut prilejul unei destăinuiri despre reușita unui om-artist și emoția scenei, activitate coordonată de doamna prof. Laura Gavriliță. Poetului George Bacovia i s-au dedicat cel puțin două evenimente: „Bacovia… la el acasă”, activitate coordonată de doamna prof. Roxana Roșu, ce l-a readus în spirit pe poet pe coridoarele liceului și, fără îndoială, lansarea cărții „Iorgu”, eveniment prin care autorul, Adrian Jicu, si doamnele prof. Gigliola Ceunaș și Roxana Șova au ținut elevii în încordare intelectuală și emoțională, deopotrivă.

Vernisajul expoziției de artă naivă a maestrului Ioan Măric, organizat în holul central al colegiului, le-a oferit participanților bucuria de a interacționa cu pictorul si de admira 64 dintre tablourile maestrului. Evenimentul de mare amploare și impact pentru adolescenți a fost inițiat de doamna prof. Elena Ghiuș și realizat în colaborare cu doamnele prof. Mihaela Savin, Liliana Puiu, Beatrice Meluță și Laura Gavriliță. Vernisajul expozitiei de caricaturi VEM, coordonat de doamna prof. Oana Văsâi, a bucurat elevii și profesorii. De asemenea, meciul simultan de șah, desfășurat în holul central al liceului, a adus împreună un campion național, elevul Ștefan Fabian Mazilu, din clasa a X – a, și zece elevi curajoși ce i-au acceptat provocarea. Profesorii coordonatori, Marcela și Mihăiță Olteanu, au remarcat cu admirație rezistența elevului Axinte Matei, din clasa a II-a, ultimul care a cedat în fața campionului. Deosebit de interesantă a fost și activitatea coordonată de doamna prof. Otilia Iftimescu, ce a discutat cu elevii clasei a X-a F despre „Cunoașterea legilor și consecințele nerespectării lor”, dezbatere antrenată de avocatul Daniel Miclăuș avut ca invitat. Și întâlnirea online cu Ștefan Chitic, fost absolvent al colegiului, în prezent, manager al Departamentului de Baze de Date Globale pentru Design și Marci Industriale în Geneva, Elveția, a întreținut curiozitatea elevilor clasei a XI-a B, la activitatea coordonată de doamna prof. Nicoleta Bardașu.

La Colegiul National „Ferdinand I”, prin efortul si daruirea unui antrenor pasionat, prof. Dragoș Bogdan Cernat, crește și o echipă frumoasă de copii, pregatiți într-un domeniu care ia tot mai mare amploare la nivel national – Rugby-tag. Meciul demonstrativ a atras aprecieri merituoase: „Rugby-ul reprezintă triumful generozității asupra egoismului, al spiritului colectiv asupra individualismului, al onestității asupra tentației de a trișa. Rugby-ul este o stare de spirit,o aventură umană, o ascensiune, fizică și morală, deopotrivă”, afirmă profesorul. Doamna prof. Daniela Roșioru a purtat discuții pe teme ca finanțele, dezvoltare personală și profesională, investiții și sustenabilitate, dar și energii renovabile ori criptomonede, în cadrul întâlnirii cu Ovidiu Bucătaru, manager financiar al companiei băcăuane „Grup Șerban Holding”, dar și părintele unei micuțe ferdinandiste.

Vineri, 25 noiembrie, adevărat moment de anvergură sufletească, dezvelirea plăcii omagiale „Ferdinand 155″, a avut loc în curtea interioară a colegiului, în prezența tuturor cadrelor didactice, a elevilor, dar și a colegilor pensionari, bucuria deplină fiind împărtășită de pr. Alexandrescu și de pr. Chiribău.

Așadar, este evident semnul sub care și-a dus existența Colegiul Național „Ferdinand I”, cel ce continuă să poarte, la cei 155 de ani, promisiunea superlativului (și) în educație. Este semnul Excelenței! La mulți ani, Colegiul Național „Ferdinand I”!

Au consemnat prof. Anamaria Muraru-Tancău și Director adjunct , prof. Nicoleta Grozav

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri