26 aprilie 2024
ActualitateCodasi la grija pentru sanatate

Codasi la grija pentru sanatate

Bani putini si masuri haotice

Banii alocati in acest an sistemului sanitar public ne situeaza in coada tarilor europene. Organizatia Mondiala a Sanatatii ne trage de urechi, iar Comisia Europeana cere alocarea unei parti mai mari din PIB pentru sanatate si cheltuirea mai eficienta a fondurilor. Managerii spitalelor si medicii care dau zilnic piept cu subfinantarea sistemului sanitar cred ca lipsesc masurile coerente in domeniu. Dupa toate semnalele, subfinantarea se va transmite mostenire si anului care vine.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a cerut tuturor tarilor sa finanteze mai bine sistemul sanitar, in contextul crizei economice care afecteaza populatia. Scaderea nivelului de trai are drept consecinta imediata deteriorarea starii de sanatate a populatiei. Tot mai multi pacienti amâna sa solicite servicii medicale la timp, astfel incât bolile de care sufera se agraveaza, se cronicizeaza. Aceasta duce la o crestere a costurilor medicale si sociale cu fiecare pacient. O directiva pentru anul 2011 este alocarea unei parti mai consistente din PIB pentru sistemul sanitar. Potrivit datelor prezentate de OMS si Comunitatea Europeana, România este pe ultimul loc dupa acest indicator. “Nevoia financiara in sistemul sanitar românesc este foarte mare la acest moment, comparativ cu alte state, ne-a declarat Dan Stoica, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Bacau. Cheltuiala medie pe cap de locuitor este la jumatate fata de penultimul stat dintr-un clasament pentru Europa.”



Loc rezervat in coada clasamentului

Un raport al CE arata ca România imparte cu Cipru ultimul loc in Europa deoarece ambele tari aloca sub 6% din produsul intern brut (PIB) pentru sanatate. “De fapt noi alocam 3% din PIB pentru Sanatate, ne-a declarat dr. Catalin George Andriescu, presedintele Asociatiei medicilor de familie Bacau. Cu un asemenea buget, sistemul sanitar nici nu are cum sa functioneze. Guvernantii isi fac tratamentele in strainatate, iar noi, medici si pacienti, ramânem sa ne confruntam cu subfinantarea sistemului. Masurile luate pâna acum si cele preconizate pentru viitor sunt incoerente.” Tarile cu predilectie alese de cei care se trateaza “afara” sunt Franta, Germania si Austria, care aloca Sanatatii 10 % din PIB. Din PIB-ul lor!

Semne rele anul are

In acest an, subfinantarea sistemului sanitar s-a simtit din primele luni, deoarece o parte din bugetul pentru 2010 a fost cheltuit din 2009. Pentru a se incadra in bani, autoritatile sanitare centrale au impus masuri drastice de scadere a cheltuielilor: taieri salariale, eliminarea sporurilor si a altor drepturi ale angajatilor, prelungirea termenelor de decontare de catre casele de asigurari de sanatate a retetelor eliberate de farmacii, transferarea spitalelor publice catre autoritatile locale. Nici sfârsitul anului nu este mai propice activitatii medicale. Rectificarea bugetara acordata judetului Bacau pentru asistenta medicala in sistemul asigurarilor sociale de sanatate permite doar plata salariilor in spitale si, pe alocuri, achitarea unor facturi. Deoarece anul viitor se anunta mai sumbru, guvernantii au anuntat masuri care sa aduca mai multi bani la Sanatate, dar care ii vor afecta la buzunar pe contribuabili: taxarea la Sanatate a pensionarilor cu pensii peste 740 de lei si introducerea co-platii, nimic altceva decât inca o contributie pentru cei care au nevoie de servicii medicale.
Doina Mincu

„Un spital nu poate functiona doar cu bani pentru salarii, medicamente si materiale sanitare. Trebuie sa realizeze lucrari de intretinere si sa faca investitii in dotarea cu aparatura. Avem aparate si utilaje vechi, care trebuie inlocuite. La o parte din aparatura noastra de sterilizare, de exemplu, este pe cale de a expira autorizatia de functionare. Am primit bani de la Casa de Asigurari de Sanatate, dupa rectificare, suma care ne acopera salariile si plata unor furnizori. Restantele noastre sunt insa mult mai mari.”
Dr. Doru Androne, manager Spitalul Municipal Onesti

„Când au fost bani, s-au dat in dreapta si-n stânga. Acum a scazut colectarea, dar banii se arunca tot pe prostii, pe carduri de sanatate si roboti chirurgicali foarte scumpi, numai pentru a face pe placul unor celebritati.”
Dr. Catalin George Andriescu, presedintele Asociatiei medicilor de familie Bacau

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri