29 aprilie 2024
ContrasensCine este vinovat?

Cine este vinovat?

Astăzi se împlinesc 75 de ani de la bombardarea orașului japonez Hiroshima cu armament atomic. Atunci, s-a considerat atacul ca fiind justificat de necesitatea încheierii războiului. Ulterior, Hiroshima avea să devină sinonimă cu atacarea nejustificată a unui oraș, măcelărirea inutilă a zeci de mii de oameni și cu o suferință care nu s-a curmat nici după zeci de ani deoarece, cei care nu au fost uciși de explozie, au fost afectați de radiații. A fost justificat atacul? Unii spun că da, că a salvat viețile a sute de mii de soldați americani.

Alții spun că nici bomba de la Hiroshima și nici cea de la Nagasaki nu au convins Armata Imperială să se predea, ci acest lucru l-a făcut ofensiva sovietică din Manciuria. Stalin promisese că va atacă Japonia la o lună după victoria din Europa. Părerile sunt împărțite, dar un lucru e sigur: tot mai multă lume își amintește doar de victimile din Hiroshima și uită de victimele japonezilor.

Da, e mai “cool” să amintești, astăzi, de victimele bombei atomice decât de sutele de mii de chinezi, coreeni, filipinezi și alte nații din Asia de Sud Est. Războiul din Pacific nu a început în 1939, ca în Europa, fusese pornit cu mult înainte de către conducerea militară a Japoniei, aflată în căutarea de resurse pentru Imperiu. Armata Imperială sfâșiase hălci mari din China, ocupase Coreea, atacase, apoi, Filipinele, Hong Kong-ul, Tailanda, Malaiezia, Burma, Indiile Răsăritene Olandeze, Noua Guinee, Insulele Solomon, Singapore, Bali și Timor.

Acolo unde au ocupat teritorii, japonezii s-au purtat cu o cruzime inimaginabilă. Sute de mii de civili au fost uciși numai în orașul chinez Nanjing, într-un masacru de șase săptămâni. Masacre și violuri au avut loc, însă, în fiecare dintre teritoriile ocupate. După război a fost organizat un proces la Tokyo, în 1946, unde au fost judecați o parte din cei responsabili de masacre.

E bine să ne amintim de Hiroshima. Dar e bine să ne amintim și de ce s-a ajuns la bombardarea atomică a Japoniei. Desigur, uciderea civililor nu este justificată și constituie crimă de război. Mi-aș dori, însă, ca acei care-i plâng pe japonezii uciși de bomba atomică să-i plângă și pe civilii germani uciși de bombele Aliaților sau, de ce nu, pe civilii români uciși de bombardamentele americane…

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri