2 mai 2024
ActualitateCine a deocheat Centrul de Transfuzii Bacău?

Cine a deocheat Centrul de Transfuzii Bacău?

Dacă în ultima perioadă, la nivel național s-au vehiculat tot felul de informații conform cărora țara este în criză de sânge, în Bacăul lucrurile stăteau altfel. Mai mult decât atât, Centrul de Transfuzii Bacău era dat drept exemplu pentru colectele bogate și pentru faptul că trimitea sânge și spitalelor universitare din Iași și București. Între timp, lucrurile s-au schimbat în urma unui caz confirmat de meningo-encefalită, în urma infecției cu virusul West Nile.

Conform directivelor europene în vigoare, în această situație, se izolează zona în sensul că nu mai sunt acceptați donatori din acea parte a orașului, timp de 28 de zile. În situația Bacăului, cazul confirmat fiind de pe strada Aviatori, s-a carantinat toată zona de la Narcisa până la extrema de sud a orașului. Cu toate acestea, și partea de nord a orașului are condiții speciale.

„Acceptăm la donare pe cei din partea de nord, dar, chestionarul pe care îl completează donatorii cuprinde anumite modificări, și în plus mai primesc o notificare prin care, dacă în termen de 15 zile cei care au fost la donare prezintă semne virale să ne anunțe de urgență. Dacă se întâmplă așa ceva, sângele de la acea persoană este rebutat”, a precizat dr. Adriana Ghindă care a mai spus că tot sângele colectat din zona de nord este carantinat pentru 15 zile.



Virusul West Niles este transmis prin înțepătura de țânțar și a creat o întreagă isterie în ultima vreme. Nu mai departe de zilele trecute, povesteau asistentele Centrului de Transfuzii Bacău, o băcăuancă s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe pentru că a fost pișcată de un țânțar pe care l-a prins și a venit cu el în pungă și a solicitat să facă analize să afle dacă a fost sau nu infectată cu acest virus.

În altă ordine de idei, Centrul de Transfuzii din Bacău nu se află în impas și chiar are rezerve în urma colectelor efectuate în județ. Numai săptămâna trecută, la Onești, într-o singură zi s-au colectat 70 de pungi.

„În urma acestei situații și având în vedere că suntem în perioada de vară când lumea e plecată în concediu iar alții sunt concentrați pe munca la câmp, noi stăm chiar bine. În urmă cu aproape două săptămâni aveam constant un număr de peste 40 de donatori pe zi”, a mai spus șefa Centrului de Transfuzii din Bacău care a specificat că efectul a fost și în urma unui apel al Ministrului Sănătății, Sorina Pintea, care a făcut un apel la populație pentru că în continuare este nevoie de sânge.

În final, dr. Adriana Ghindă a făcut un apel la băcăuani pentru a dona sânge, amintind că pe lângă faptul că prin gestul lor pot salva vieți, donatorii au și o serie de beneficii: scutire de la serviciu pentru ziua în care donează, șapte bonuri valorice, facilități în transportul public, respectiv gratuitate pentru o jumătate din abonamentul pe o linie, în luna următoare donării. În plus, donatorii fideli pot beneficia anual și de un set de analize complete gratuite.

„În urma unui caz confirmat de meningo-encefalită, urmare a infecției cu virusul West Nile, am primit atenționare de la Direcția de Sănătate Publică și am fost nevoiți să băgăm în carantină toată partea de sud a orașului, acolo unde este acest caz”.
dr. Adriana Ghindă, directorul Centrului de Transfuzii Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri