27 aprilie 2024
ActualitateChirurgie vasculară, UNICĂ ÎN JUDEȚ, doar la Spitalul Municipal de Urgență Moinești

Chirurgie vasculară, UNICĂ ÎN JUDEȚ, doar la Spitalul Municipal de Urgență Moinești

Intervențiile pe chirurgie vasculară pot fi efectuate și în Bacău. Mai exact, la Spitalul Municipal de Urgență Moinești, unde funcționează un astfel de compartiment, de 3 paturi, în cadrul Secției de Chirurgie generală. Unic în județ, unic și la nivel național, dat fiind faptul că este integrat într-un spital municipal, nu județean sau de rang superior.

Aceste intervenții sunt efectuate de dr. Cristian Păiuș, medic specialist, care a terminat Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, cu rezidențiat tot în București, la Institutul „Prof. dr. C.C. Iliescu” Fundeni, dar și la Paris, la Hôpital Pitié-Salpêtrière, în prezent doctorand la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași.

Deja, aici, la Spitalul Municipal de Urgență Moinești, s-au efectuat primele operații de Bypass arterial, o cale alternativă de irigare cu sânge a zonelor în care artera nativă este sever îngustată sau înfundată. „Arterele sunt vasele de sânge care duc sângele de la inimă către toate țesuturile corpului. La un moment dat, la anumiți pacienți, din cauza anumitor factori de risc, cum ar fi fumatul, tensiunea arterială, diabetul, dislipidemiile etc, se pot dezvolta anumite depozite de colesterol care îngustează vasul, atât de mult încât pacientul în cauză efectiv nu mai poate merge. Atunci intervin eu cu aceste bypass-uri arteriale periferice”, explică dr. Cristian Păiuș.
Statisticile arată că circa 12% din populație suferă de această boală, arteriopatia obliterantă sau boala arterială periferică – cunoscută sub denumirea de arterită. Sunt oameni care, din acest motiv, devin inactivi și depind de alții, pentru că nu mai pot fi autonomi. Primele semne ale afecțiunii sunt crampele musculare la nivel gambier, acea oboseală a piciorului și imposibilitatea ca persoana în cauză să se deplaseze chiar și pe distanțe scurte. În principiu, este o boală care afectează persoanele de peste 50 de ani.



Pentru a beneficia de o astfel de intervenție, pacientul asigurat trebuie doar să își ia o trimitere de la medicul de familie către specialitatea Chirurgie vasculară. Consultațiile se fac în Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Municipal de Urgență Moinești, apoi se stabilește diagnosticul, iar pacientul este internat, în regim de spitalizare continuă, timp în care i se fac toate investigațiile și intervențiile medicale necesare, inclusiv operația. Durata medie de spitalizare este de 7-10 zile, în funcție și de evoluția post-operatorie a pacientului, și de stadiul afecțiunii.

După o astfel de intervenție, persoana respectivă își recapătă capacitatea de a merge, aproape imediat, dacă se recuperează post-operator. Operația este una de tip paliativ, adică nu vindecă afecțiunea de bază, deci sunt șanse de recidivă, dar și de închidere a acestui bypass, dacă boala avansează. Dar totul depinde de la pacient la pacient, în funcție și de cât se respectă indicațiile terapeutice – exerciții zilnice de mers, alimentație echilibrată, renunțarea la fumat, controlul tensiunii arteriale, a diabetului și colesterolului.
Până acum au fost operați la Spitalul Municipal de Urgență Moinești patru pacienți cu o astfel de afecțiune, care au o evoluție foarte bună, dar sunt deja programați încă 10 pentru intervenții ulterioare. Deci, vorbim de un serviciu medical care se dezvoltă încet-încet, dar sigur și cu rezultate excelente.

„Am ales Spitalul Municipal de Urgență Moinești pentru că aici am găsit acea unitate medicală care promovează și implementează tot ce e nou, revoluționar, în sistem, care avansează la cel mai înalt nivel și specialitățile de nișă. Un spital, de altfel, foarte progresiv față de alte spitale.
Aici, prin implicarea directă a managerului spitalului, prof. dr. univ. Adrian Cotîrleț, pot să fac acele intervenții pentru care m-am pregătit. Ne vom dezvolta inclusiv pe intervenții minim invazive, pentru montarea de stenturi și angioplastii.
Este important ca pacienții să știe că astfel de proceduri de chirurgie vasculară se efectuează și în Moinești. Practic, am venit mai aproape de ei și, în acest fel, nu mai sunt nevoiți să facă drumuri lungi și obositoare în marile centre universitare, unde există chirurgie vasculară, cel mai aproape la Iași, pentru a beneficia de un astfel de serviciu medical, unde sunt și liste de așteptare foarte lungi.”

Dr. Cristian Păiuș, medic specialist chirurgie vasculară în Spitalul Municipal de Urgență Moinești

„Am mers pe ideea de diversificare a serviciilor medicale acordate bolnavilor care se adresează spitalului nostru. Tocmai în acest sens am creat și Compartimentul de chirurgie vasculară, iar în acest moment vorbim de 40 de specialități medicale în Spitalul Municipal de Urgență Moinești. Ne bucurăm că un medic specializat cu rezidențiat inclusiv în Franța, foarte bine pregătit, a ales să profeseze în spitalul nostru și sperăm să reușim, astfel, să creștem și complexitatea intervențiilor chirurgicale, fiindcă suntem dispuși să investim în continuare în aparatură și instrumentar medical. De la 1 ianuarie 2020, în acest compartiment va mai lucra un medic specialist în chirurgie vasculară, deci vom aveam doi medici în acest compartiment, care vor forma o echipă, și așteptăm rezultate foarte bune în activitatea lor.”
Prof. univ. dr. Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri