17 mai 2024
EvenimentCentrul Simon Wiesenthal cere demolarea statuii lui Octavian Goga și a monumentului...

Centrul Simon Wiesenthal cere demolarea statuii lui Octavian Goga și a monumentului dedicat eliberării Basarabiei

Centrul Simon Wiesenthal, organizație internațională dedicată investigării și confruntării cu crimele împotriva umanității și promovării drepturilor omului, a adresat o solicitare urgentă președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, privind îndepărtarea a două monumente care ar onora “figuri controversate” din istoria românească.

Primul monument vizat este un bust amplasat pe Aleea Clasicilor, dedicat poetului și fostului premier român Octavian Goga. Acesta a fost unul dintre liderii Partidului Național Creștin. Guvernul condus de Goga a adoptat politici discriminatorii împotriva comunității evreiești, privând un număr semnificativ de evrei români de cetățenie.

Al doilea monument, situat în Parcul Valea Morilor, face parte dintr-un complex memorial dedicat eliberării Basarabiei și Bucovinei de Nord de către armata română în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Efraim Zuroff, directorul Centrului pentru Afaceri Est-Europene, a catalogat acest monument drept “extrem de ofensator și jignitor”, susținând că comemorează evenimente care au condus la crime în masă.



Organizația Centrul Simon Wiesenthal își exprimă preocuparea față de faptul că aceste monumente onorează figuri și evenimente asociate cu antisemitismul și colaborarea cu regimul nazist, cerând președintelui Maia Sandu să ia măsuri imediate pentru îndepărtarea acestora.

Octavian Goga, născut la 1 aprilie 1881 în Rășinari, Austro-Ungaria, și decedat la 7 mai 1938 în Ciucea, Cluj, România, a fost o figură complexă în istoria României. În afară de contribuțiile sale literare notabile, Goga a fost și politician, devenind cel de-al 37-lea prim-ministru al României pentru o perioadă scurtă, de 45 de zile, între 28 decembrie 1937 și 11 februarie 1938. Pe parcursul carierei sale, a ocupat și funcții ministeriale în diverse guverne și a fost membru al Academiei Române începând cu anul 1920.

În 1941, armata română, sub conducerea mareșalului Ion Antonescu, a eliberat Basarabia și Bucovina de Nord, teritoriile respective, care fuseseră anexate de Uniunea Sovietică în urma Pactului Ribbentrop-Molotov din 1939.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri