26 aprilie 2024
ActualitateCentrul de Transfuzii Bacău va avea program și după-amiază

Centrul de Transfuzii Bacău va avea program și după-amiază

Situația donatorilor și a actului de donare de sânge nu este una tocmai fericită, având în vedere că numărul celor care trec pragul centrelor de transfuzii la nivel național este în scădere. În această postură se află și Centrul de Transfuzii Bacău, care în ciuda eforturilor depuse de către personalul de aici rezervele de sânge au scăzut la limită.

„Suntem pe linia de plutire și încercăm să onorăm toate cererile. Cu toate acestea, au fost situații, și nu puține, când am intrat în rezerve”, ne-a declarat dr. Adriana Ghindă, director Centrul de Transfuzii Bacău. Printre motivele din cauza cărora a scăzut numărul donatorilor, pe lângă migrația populației care este evidentă și în acest sector, se evidențiază structura populației.

Donatorii vechi au îmbătrânit, cei din mediul rural au un nivel de trai mai scăzut și deplasarea lor la oraș pentru a dona costă, iar la nivelul tinerilor nu prea s-a făcut educație în acest sens. Populația activă, de cele mai multe ori este prinsă cu serviciul și nu poate părăsi orele de program, chiar dacă legislația în vigoare prevede zi liberă pentru donatori. Situațiile de acest gen ar putea continua. În consecință, Centrul de Transfuzii Bacău a luat decizia ca, începând de săptămâna viitoare, programul de colectare să fie extins în fiecare zi de marți și joi, între orele 16.00 și 19.00, tocmai pentru ca cetățenii să poată dona fără a fi constrânși de programul de la serviciu.



Trebuie subliniat și faptul că donarea se poate face la orice oră și nu trebuie confundată cu recoltarea de sânge pentru analize care se face doar dimineața înainte de micul dejun.

Se va cere ajutorul primarilor

Luna trecută a fost una slabă pentru Centrul de Transfuzii Bacău, chiar și în condițiile în care au existat și colecte mobile. S-au evidențiat în acest sens caravanele de la Onești și Buhuși care au fost bune, dar, în contrapartidă, a fost situația de la Stănișești de unde asistenții s-au întors doar cu șase pungi de sânge.

„În acest sens, vom încerca să apelăm la autoritățile locale din mediul rural pentru a ne sprijini activitatea. În alte județe au fost primari care, după ce s-au terminat cursurile în școli, au folosit autobuzele școlare pentru a transporta donatorii din satele învecinate în locul în care se făcea colecta. Sper din tot sufletul să fim sprijiniți. În fond, este o politică națională”, a mai spus șefa Centrului de Transfuzii Bacău care în final a făcut un apel către populație, să doneze sânge pentru că este nevoie de lichidul roșu care salvează vieți.

„Am luat decizia de a extinde programul de colectare tocmai pentru a atrage și oamenii activi, fără a le afecta programul de lucru. Noi sperăm să avem succes în acest sens și să sporim numărul donatorilor, așa cum s-a întâmplat în situații similare la alte centre din țară.”
dr. Adriana Ghindă, director Centrul de Transfuzii Bacău

Portretul donatorului ideal

Dr. Adriana Ghindă ne-a prezentat și portretul minim al donatorului ideal: o persoană activă cu vârsta între 25 și 55 de ani, cu o stare de sănătate bună, suficient de matur și care înțelege importanța acestui act.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri