29 aprilie 2024
ActualitateCentru de Servicii Sociale, la Școala „Domnița Maria” Bacău

Centru de Servicii Sociale, la Școala „Domnița Maria” Bacău

Acest Centru are la bază un protocol de colaborare încheiat între Școala „Domnița Maria”, Asociația Ovidenia și Protoieria Bacău și își propune consilierea copiilor defavorizați și a părinților lor. Mai exact, școala pune la dispoziție locația și profesori voluntari care să facă lecții cu copiii beneficiari și să îi pregătească pentru diferite concursuri, olimpiade, Asociația Ovidenia asigură hrana caldă sau rece atunci când au loc întâlnirile, iar Protoieria Bacău acordă consiliere părinților și deleagă câte un preot, ocazional, pentru a le vorbi copiilor despre calitățile duhovnicești pe care trebuie să le aibă adultul de mâine. Programul acestui Centru, pentru început, va fi în zilele de marți, joi și vineri, între orele 12.00-16.00.

„Asociația Ovidenia s-a întemeiat în anul 2005 la inițiativa părintelui Ovidiu Radu. Era o nevoie a comunității de a avea mai multe servicii sociale de specialitate. Este vorba de servicii acreditate, apoi licențiate. În prezent, Asociația are două servicii acreditate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, unul pe îngrijirea vârstnicilor la domiciliu, iar al doilea, pentru un Centru pentru părinți și copii. Urmează ca după inaugurarea acestui Centru să depunem dosarul de licențiere și pentru astfel de servicii, de bună practică, pentru parteneriate roditoare între instituții, destinate educării copiilor aflați în dificultate. La «Ovidenia» avem atât angajați, cât și voluntari. Dacă dorești să ai servicii apreciate, licențiate, sunt anumite criterii legale pe care trebuie să le îndeplinești. Avem asistent social, lucrători sociali, șofer, contabil, jurist, la care se adaugă, și recunosc, greul pe care îl duc, voluntarii. Ei merg pe teren cu oamenii acreditați. Au fost pe baricade și în perioada de izolare, ducând alimente la ușile sau la porțile celor infectați cu Covid. Provin din medii sociale diferite. De curând, ni s-au alăturat și șomeri, cât sunt în căutarea unui loc de muncă.”
Răzvan Radu Dimitrie, asistent social în cadrul Protoieriei Bacău și voluntar la Asociația „Ovidenia”



Deschiderea oficială a Centrului a avut loc pe 4 martie, de la ora 11.00, și s-a desfășurat conform reglementărilor în vigoare (COVID-19). Au fost prezenți reprezentanți ai școlii, Protoieriei, Asociației Ovidenia, consilierul Sectorului Social-Filantropic și de Misiune al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, pr. Ilarion Mâță, și, bineînțeles, copiii ce vor fi beneficiarii.

Prof. Otilia Zaharia, directorul școlii: „Ne aflăm aici pentru a reîncepe o activitate pe care am mai avut-o, în parteneriat cu Protoieria Bacău. Activitate inițiată, cu mai bine de zece ani în urmă, de regretata directoare Elizabeta Cecilia Diaconu. Începem prin a dărui, prin a face fapte bune. Ne-am îndreptat atenția spre segmentul familiilor defavorizate. Suntem un grup de profesori care facem voluntariat, după ore, gen Școală după Școală. Ca școală, venim în cadrul proiectului cu spațiul, cu toate cadrele didactice care vor să facă voluntariat, dar și alte activități extrașcolare. Asociația «Ovidenia» sprijină cu o masă, gen catering, în funcție de cum pot și dumnealor. Înainte erau angrenați copii de la clasa I până în clasa a VIII-a. Acum, din cauza pandemiei, suntem limitați. Am identificat un număr de 18 copii care sunt într-adevăr dezavantajați, cu probleme mari. Din păcate, nu sunt singurii. Dar sunt copii care doresc să învețe. Ne propunem ca prin acest proiect, ca finalitate, să avem copii cu rezultate bune la învățătură. Programul se va derula după ora 12.00, vor fi preluați de profesorul voluntar, clădirea este în afara școlii, deci nu încurcă pe nimeni. Până la ora 13.00 copiii vor servi masa. Vor mai socializa între ei. Până la ora 15.00 își vor face temele pentru a doua zi sau dacă au anumite noțiuni pe care nu le-au înțeles la clasă, vor fi aici aprofundate. După acestă oră, vor veni și reprezentanți de la Protoieria Bacău, cu activități extracuriculare. În tandem și cu profesorii noștri de Educație fizică și profesorul de Religie. Asta până la ora 16.00, tocmai pentru ca elevii noștri să beneficieze și de alte activițăți. Ne-am propus așa: începem cu două zile, marțea și joia, cu temele despre care am spus, iar vinerea, ca să plece acasă cu ceva elan, că nu toata ziua fac numai școală, să fie o zi mai recreativă. Dacă de la anul, poate, intrăm în normal, sperăm să desfășurăm acest program în fiecare zi.”

Preot Eugen Ciprian Ciuche, Protopopiatul Bacău: „Este un moment foarte emoționant. Cum emoționantă este și bucuria copiilor de a primi în dar aceste activități, pentru sprijinul educațional de care vor avea parte. Ne gândim și la părinții lor, la familiile acestora, pentru că și ei vor beneficia în mod indirect de această pregătire suplimentară, de această apropiere a noastră. Vorbim de insuflarea unor valori morale, benefică nu numai în viața personală și de familie, ci și în comunitate.”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri