26 aprilie 2024
ActualitateCentru de excelenta performant la Universitatea "Vasile Alecsandri"

Centru de excelenta performant la Universitatea “Vasile Alecsandri”

Donatie americana de 18 milioane de dolari

10 statii grafice ultraperformante, un server si 10 pachete de licente standard comerciale pentru proiectarea, simularea produselor si proceselor industriale au fost donate Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau de catre o corporatie din Statele Unite. Urmare a donatiei, univesitatea bacauana a organizat si inaugurat „Centrul de excelenta pentru cercetare si formare profesionala in domeniul proiectarii, simularii, managementului industrial si al ciclului de viata”.

Univesitatea „Vasile Alecsandri” Bacau are incepând de luni, 24 octombrie, un „Centru de excelenta pentru cercetare si formare porfesionala in domeniul proiectarii, simularii, managementului industrial si al ciclului de viata”, inaugurat cu mare fast in prezenta mai multor reprezentanti de firme, dar si a autoritatilor locale, profesorilor, studentilor si oamenilor de afaceri. Acest centru s-a constituit ca urmare a donatiei software si hardware de 18 milioane de dolari oferita o corporatie americana (Lockheed Martin Overseas Corporation), in urma unei selectii drastice care a durat mai bine de jumatate de an. Pe lânga aceasta donatie, firma din Statele Unite a asigurat si pregatirea a 3 formatori de la Universitate „Vasile Alecsandri” Bacau, în vederea instruirii specialistilor din societatile bacauane de profil, dar si a celor din regiune. "Universitatea noastra a fost selectata din cele 90 de universitati din România, in functie de specificul regional. Având in vedere ca noi avem aici, in Bacau, o intreprindere constructoare de aeronave am intrat in aceasta selectie, alaturi de alte cinci institutii universitare din Galati, Ploiesti, Pitesti, in functie de specificul fiecareia si de cel regional – nave, petrol, gaze. Noi am fost alesi pentru profilul de aeronave", a explicat prof.univ.dr.ing. Valentin Nedeff, rectorul Univ. “V. Alecsandri” Bacau.



Incubator de proiecte

Donatia consta în 10 statii grafice ultraperformante, un server si 10 pachete de licente standard comerciale pentru proiectarea, simularea produselor si proceselor industriale, dar si pentru managementul ciclului de viata al produsului. Fiecare din cele 10 pachete de licente cuprinde 139 de module, care reprezinta o aplicatie personalizata pentru proiectare sau simulare. Dotarea cu mijloacele hardware si software a fost intermediata de firma „Siemens”, care colaboreaza cu Universitatea ”Vasile Alecsandri” din Bacau inca din anul 2005. Conducerea institutiei de invatamânt superior isi doreste ca acest Centru de Excelenta sa devina un incubator de proiecte comune între universitatea bacauana si mediul economic din zona. "Asa cum spune si denumirea lui, acest Centru este unul de formare a proiectantilor pentru cele mai de vârf ramuri ale industriei, respectiv proiectarea in aeronave, in constructii, cu programe la care nici nu gândeam pâna acum. Sunt puse la dispozitie aplicatii software High Tech în domeniul proiectarii si simularii ciclului de viata al produsului", a mai spus prof.univ.dr.ing. Valentin Nedeff. Tot in acest sens, Universitatea ”Vasile Alecsandri” din Bacau face un apel la toate firmele din domeniul industrial pentru a sprijini functionarea viitoare a Centrului si pentru dezvoltarea de proiecte comune, prin identificarea celor mai buni specialisti care vor fi formati în acest Centru de excelenta. De asemenea, împreuna cu mediul industrial din Bacau si din zona se va pune accentul pe dezvoltarea unor produse performante care sa fie competitive pe piata.
Roxana Neagu

"Este foarte important si Centrul, si momentul in sine. In strategia de dezvoltare a judetului Bacau, realizata in urma cu un an, pentru urmatorii 10-15 ani, cercetarea si inovarea joaca un rol priomordial. Iar aceste doua concepte «fac casa buna» aici la Universitatea «Vasile Alecsandri» Bacau. Nu e nimic mai important decât Educatia, ca sa parafrazez pe cineva, asa ca acest moment este unul foarte important in dinamica judetului si a municipiului Bacau."
Dragos Benea, presedinte CJ Bacau

"Aceasta donatie nu are nicio valoare fara oameni, fara cei care formeaza oameni. De aceea subliniez ca profesorul trebuie sa aiba calitatea de formator, nu de informator. Ingineria ofera masura, asa cum bine a spus Bratianu, si speram cu aceste sisteme sa asigure o buna formare prin aceste aplicatii software."
Adrian Iacob, reprezentat in România a corporatiei SUA

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri