9 mai 2024
ActualitateCentrele pentru adulții cu handicap vor fi reorganizate în 2020

Centrele pentru adulții cu handicap vor fi reorganizate în 2020

Dezinstituționalizarea adulților cu handicap este prevăzută în strategia națională și reprezintă o prioritate, dar se realizează plecând de la nevoile beneficiarilor. Simultan trebuie reformate centrele de îngrijire, asistență și recuperare astfel încât niciunul să nu aibă mai mult de 50 de rezidenți. Ideea este de a dezvolta servicii de tip familial, care să ofere un climat mult mai prietenos asistaților și condiții mai bune de recuperare.

În 2018, când a apărut OUG 69, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău avea șapte unități pentru adulți cu capacitatea peste 50 de locuri: Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Răcăciuni, cu 300 de locuri, CRRN Dărmănești – 96 de locuri, CRRPH Ungureni – 100 de locuri, CRRPH Comănești – 165 de locuri, CRRPD Tg. Ocna – 65 de locuri, CIAPD Comănești – 64 de locuri și CIAPD „C Negri” Tg. Ocna – 65 de locuri.

Reorganizarea a început de câțiva ani, astfel încât numărul beneficiarilor a mai scăzut. De exemplu, la CRRN Răcăciuni s-a ajuns de la 300 de persoane cu handicap la 191. Dintre acestea, 148 sunt din județul Bacău, iar 43 din alte județe. Procesul trebuie continuat până se va ajunge la 50 de rezidenți.



Nu e deloc ușor având în vedere faptul că mulți dintre acești asistați fie nu au familie, fie aceasta nu-i acceptă, ei fiind dați în grija statului încă din copilărie, fie familia are o situație economică precară. Pentru cei care nu pot fi integrați în familie, DGASPC Bacău a demarat proiecte cu finanțare europeană (prin POR) pentru construirea de locuințe protejate, cum sunt cele din Complexul de Servicii Comunitare Filipești, inaugurat în 2015, sau cele din Tg. Ocna, Moinești, Tamași și Răcăciuni, care urmează să fie construite.

Pentru fiecare centru de adulți din subordinea DGASPC s-a efectuat analiza situației beneficiarilor și actualizarea planurilor de intervenție, au fost căutate fonduri care pot fi atrase, s-au stabilit etapele de restructurare, acțiunile suportive față de beneficiari și angajați, tipurile de servicii care vor fi asigurate și numărul specialiștilor necesari.

Conform Planurilor de restructurare a celor șapte instituții, actualii beneficiari vor fi transferați într-un serviciu de tip „abilitare și reabilitare”, în „locuințe maxim protejate”, în grija unui asistent personal profesionist sau într-un centru de îngrijire pentru vârstnici. Centrele de abilitare și reabilitare vor fi înființate prin restructurarea centrelor vechi și vor avea 50 de locuri. Până în 2021, restructurarea trebuie finalizată.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri