29 aprilie 2024
ReportajCel mai vechi asistent de la Urgente isi scoate palaria in fata...

Cel mai vechi asistent de la Urgente isi scoate palaria in fata medicilor

Peste 38 de ani in slujba vietii

Asistentul principal Emilian Alistar, de la Urgente, a depasit 38 de ani de cand lucreaza in Spitalul Judetean. A invatat meserie de la cei mai renumiti chirurgi bacauani. I-a placut sa profeseze in chirurgia generala si nu a tradat-o niciodata. Zilele trecute a fost pus in situatia de a-i acorda asistenta medicala de urgenta sotiei. Femeia avea ulcer duodenal perforat si a fost operata imediat. Sotul a asistat la operatie si are toata admiratia fata de priceperea si daruirea celor care i-au salvat sotia de la moarte.

Tamponeaza usor, cu indemanare, rana de la mana barbatului intins pe masa chirurgicala. Miscarile ii sunt sigure. In acelasi timp, si rapizi, pentru ca la usa cabinetului de chirurgie generala al Unitatii de Primire Urgente, zona zero a Spitalului Judetean de Urgenta (SJU), asteapta multe alte zeci de oameni. Dar Emilian Alistar, decanul de varsta al asistentilor medicali de la UPU, il asculta calm pe fiecare pacient in parte. Nu expediaza pe nimeni. Pe fiecare il ingrijeste cu rabdare iar in ochii lui i se citesc mila si compasiunea, sentimente pe care nu le-ai banui la acest om, cu statura lui impunatoare. "Am toata stima si respectul fata de pacientul in suferinta. Intotdeauna ma gandesc ca as putea sa ajung si eu ca el. La noi nu exista nu putem, trebuie sa-l ajutam pe om pentru ca nu a venit la noi degeaba. Ei, mai sunt si dintre cei care stau la usa cabinetului pentru a obtine un certificat medico-legal, pe un diagnostic care nu exista. Fata de acestia n-am nicio consideratie", ne marturiseste Emilian Alistar, asistent principal.

A "furat" meseria de la cei mai buni chirurgi

Cu zeci de ani in urma a ales sa se faca asistent medical de chirurgie generala si de atunci profeseaza aceasta meserie, cu daruire, pasiune si profesionalism. Este cel mai vechi asistent medical de la UPU. Are in spate peste 38 de ani de munca in chirurgia generala. S-a angajat in Spitalul Judetean, in data de 1 august 1973, de cand s-a infiintat aceasta unitate, si nu si-a schimbat locul de munca si nici meseria niciodata. Optiunea lui profesionala si decizia de a-i ramane fidel acestei meserii atata vreme li se datoreaza unor ilustri medici chirurgi bacauani care nu mai sunt printre noi si fata de care asistentul are o profunda admiratie si o mare consideratie: "Chirurgia am invatat-o la Scoala Tehnica Sanitara cu doctorul Sorin Olinic (tatal dr.Ciprian Olinic, medic chirurg, seful sectiei Chirurgie generala din SJU-n.n.). Lui ii datorez alegerea mea. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pentru ceea ce m-a invatat. Am studiat de placere, dar si de teama, pentru ca la orele lui nu puteai sa te prezinti cu lectia neinvatata. Apoi, am avut sansa sa profesez si sub indrumarea renumitului doctor Gheorghe Popovici unu si a doctorului Dragos Carmaciu. Doctorul Popovici imi spunea mereu ca meseria nu se invata, se fura. In timpul interventiilor chirurgicale ii urmaream atent fiecare miscare, nu scoteam o vorba. Abia dupa ce termina operatia ma lasa sa-l intreb despre ea. Asa am ajuns sa "fur" din tainele acestei profesii. La un strung, daca gresesti o piesa, o arunci si faci alta. La om nu ai cum. De aceea am fost tot timpul atent la ceea ce faceau medicii pe langa care am lucrat".



In timpul liber, fermier

Prin mana asistentului Emilian Alistar au trecut zeci de mii de pacienti. Pentru el ziua de lucru incepe la ora 5.30, dimineata, si se incheie tarziu, in noapte. Se trezeste foarte devreme pentru a ajunge la timp la serviciu, dar si pentru ca pana pleaca la munca sa mai rezolve niste treburi prin gospodarie. Din 1990 s-a mutat in comuna Tamasi. De 21 de ani, zilnic face naveta la Bacau. La Tamasi si-a construit o casa, cu propriile forte, pentru ca nu i-a mai placut sa stea la bloc, ca "intr-o cutie cu chibrituri" si sa manance pui crescuti cu "concentrate". "Cresc pasari, cultiv legume, am iaz cu peste, livada cu pomi, nu cumpar nimic de la oras. Am tot ce-mi trebuie si toate sunt naturale, muncite de mine si sotia mea. Pentru a avea hrana la pasari, am luat si pamant in arenda, pe care il lucram tot noi". La serviciu este prezent la ora 7.00 punct. Pana la ora 19.00, cand se termina ziua de lucru, acorda ingrijiri medicale uneori chiar si la 50 de pacienti. In cei 38 de ani de munca a avut parte de multe satisfactii profesionale. In perioada in care a lucrat sub indrumarea doctorului Popovici s-a vazut pus in situatia de a rezolva un caz cumplit. "Un profesor venit din Franta a avut un accident groaznic, isi aminteste Emilian Alistar. I se desprinsese scalpul de la frunte pana dupa cap. Doctorul Popovici era in operatie si mi-a spus sa-l cos eu pe pacient. Am facut-o. Profesorul a plecat in Franta si la catva timp a trimis o scrisoare prin care ne spunea ca este bine si ne multumea. Aceasta este cea mai mare bucurie in meseria noastra: sa salvezi vieti! Si cand omul iti multumeste esti si mai fericit. Dar, inerent, ai parte si de regrete, pentru ca, din nefericire, unii pacienti vin in stare extrem de grava si orice am face nu-i putem salva".

A asistat la operatia sotiei si se inclina in fata medicilor

Zilele trecute, viata l-a pus intr-o situatie extrema. Pentru prima data a fost nevoit sa acorde ingrijiri medicale de urgenta uneia dintre cele mai dragi fiinte. "Eram acasa si la un moment dat sotiei i-a venit rau, ne spune asistentul medical. Mi-am dat seama imediat ca este vorba despre un abdomen acut chirurgical. Am urcat-o imediat in masina si am adus-o la Urgente. La investigatii, s-a constatat ca a facut ulcer duodenal perforat". Pacienta a fost dusa urgent in sala de operatie si supusa unei interventii chirurgicale care a durat de la ora 23.20 pana la 1.45. A fost operata de catre medicii chirurgi Ciprian Olinic si Anca Holtea, carora li s-a alaturat medicul anestezist Valentin Tutunaru. Aceasta echipa i-a salvat sotia de la moarte. Cand vorbeste despre ea si medicii care au operat-o ochii i se umezesc. Pe obraz ii curg lacrimi de fericire si de multumire: "Medicii care au operat-o au dat dovada de cel mai inalt profesionalism pe care l-am putut vedea. Interventia a fost facuta cu laparoscopul si a fost foarte dificila. Mai ales ca sotia mea avea si peritonita in desfasurare, lucru constatat postoperator. O astfel de operatie cere multa pricepere si competenta profesionala. Am asistat la operatie de la inceput pana la sfarsit si mi-am dat seama ca atat medicii cat si asistentii sunt foarte buni profesionisti, daruiti meseriei. Cand toti dormeau in miez de noapte, cei care au fost de garda si-au pus tot sufletul si priceperea sa salveze o viata. Nu pot decat sa le multumesc din toata inima! La ora actuala Bacaul are medici foarte bine pregatiti, care isi fac meseria cu pasiune". Dupa aceasta intamplare cu final fericit, asistentul principal Emilian Alistar este decis sa profeseze, pentru a salva la randul lui alte vieti, inca multi ani de acum incolo. Chiar daca dupa 38 de ani de munca este platit cu un salariu de incadrare de numai 1.180 lei, "pe cand un parlamentar ia peste 10.000 de lei, unii neavand studii".
Elena Tintaru

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri