26 aprilie 2024
ActualitateCEDO: "tratament inuman", în cazul unui deţinut care a murit de cancer

CEDO: “tratament inuman”, în cazul unui deţinut care a murit de cancer

Exigenţa inexplicabilă a unor magistraţi de la Curtea de Apel Bacău care a grăbit moartea unui deţinut din Penitenciarul Bacău, bolnav de cancer, a fost sancţionată de CEDO. În hotărârea dată astăzi, în cauza Dorneanu, CEDO a stabilit că “refuzul Curţii de Apel Bacău de a dispune întreruperea executării pedepsei pentru o persoană ce suferea de cancer în fază terminală reprezintă un tratament inuman”.

În urmă cu trei ani, instanţa de apel a casat o hotărâre a Tribunalului Bacău, prin care a fost întreruptă executarea pedepsei din motive medicale şi pentru ca deținutul să poată beneficia de tratamente adecvate, şi a dispus reîncarcerarea bolnavului, ignorând total expertiza medicală care confirma diagnosticul de cancer.

La câteva luni de la întoarcerea în arest, deţinutul a murit. Familia acestuia a deschis acţiune la CEDO pentru încălcarea clară a dreptului la viaţă.

În hotărârea dată astăzi, în cauza Dorneanu, CEDO a stabilit că “refuzul Curţii de Apel Bacău de a dispune întreruperea executării pedepsei pentru o persoană ce suferea de cancer în fază terminală reprezintă un tratament inuman”, se arată într-un articol postat de Casa de avocaţi Chiriţă şi asociaţii.



Florin Liviu Dorneanu (48 de ani) a fost unul dintre inculpaţii cercetaţi în celebrul dosar “Banca Transilvania”, proces care a durat mai bine de zece ani.

În februarie 2013, prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Dorneanu a fost condamnat, pentru înşelăciune, la o pedeapsă de 3 ani şi 4 luni închisoare cu executare.

Din perioada în care se judeca recursul, la sfârşitul anului 2012, Florin Liviu Dorneanu se afla sub tratament şi investigaţii medicale, fiind internat în mai multe spitale din cauza bolilor grave de suferea.

Chiar înainte de a fi arestat – pe 4 martie 2013, Dorneanu a stat internat în Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, Secţia Oncologie.

Dat fiind starea gravă în care se afla, avocatul său a cerut în instanţă întreruperea executării pedepsei pentru 3-6 luni, atrăgând atenţia că deţinutul nu poate continua tratamentul în arest şi că nu va supravieţui.

Printr-o expertiză medicală s-a stabilit că supravieţuirea lui Dorneanu depinde de calitatea supravegherii sale medicale, iar Tribunalul Bacău a dispus la 25 iunie 2013 întreruperea executării pedepsei pentru o perioadă de 3 luni şi punerea de îndată în libertate a lui Dorneanu.

A murit la patru luni după ce a fost reîncarcerat

Expertiza medicală a INML nu a fost, însă, luată în calcul şi de magistraţii de la Curtea de Apel Bacău care, la sfârşitul lunii august 2013, au admis recursul DNA, au anulat hotărârea Tribunalului şi au respins ca nefondată cererea de întrerupere a executării pedepsei.

Doi din cei trei magistraţi de la Curtea de Apel au mers pe mâna DNA, care a fost de părere că tratamentul recomandat se poate realiza şi în detenţie, prin internare în clinici ale Ministerului Sănătăţii, cu paza asigurată de ANP.

Curtea de Apel a dispus rearestarea lui Dorneanu şi trimiterea în Penitenciarul Bacău. Mai puţin de patru luni a rezistat deţinutul în arest. Dorneanu a murit pe 24 decembrie 2013 în Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău.

CEDO: “pe măsură ce maladia a avansat, dl. Dorneanu nu putea rămâne în mediul carceral”

CEDO a constatat că “între data încarcerării şi data decesului, dl. Dorneanu a făcut obiectul a 27 de transferuri de la un penitenciar la altul şi a 7 transferuri în spitale penitenciar, toate aflate la distanţe mari unele faţă de altele. Transferurile au durat câteva zile în care dl. Dorneanu nu a primit niciun fel de îngrijire medicală”.

De asemenea, CEDO “a constatat că, pe măsură ce maladia a avansat, dl. Dorneanu nu putea rămâne în mediul carceral, autorităţile naţionale având obligaţia de a se apleca şi asupra unor considerente umanitare.

Curtea consideră că, având în vedere boala reclamantului şi faptele pe care le-a comis, riscul de recidivă era minim. Curtea a constatat şi faptul că judecătorii nu au fost foarte interesaţi de modalităţile concrete în care reclamantului i se administrează tratamentul medical”. Nu în ultimul rând, CEDO consideră că instanţa s-a aplecat mai mult asupra considerentelor de procedură decât asupra celor umanitare şi l-au împiedicat pe Dorneanu să îşi trăiască ultimele zile în demnitate, nu legat cu cătuşele de un pat de spital.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri