26 aprilie 2024
ActualitateCeangaii din Moldova - un subiect, doua abordari

Ceangaii din Moldova – un subiect, doua abordari

S-a intamplat ca de curand sa fie prezentat acelasi subiect – ceangaii din Moldova – la aceeasi ora, pe doua canale TV diferite. Le deosebeau ritmul (alert, in cazul unui post specializat pe realitati imediate domol, pentru un post axat pe subiecte de anvergura) si, desigur, continutul. V-ati amintit probabil ceva din relatarea privind un film realizat de maghiari in zona Pustiana si Cleja, din care reiesea ca romano-catolicii de aici si din alte parti sunt persecutati, ca nu beneficiaza de anumite drepturi etc. Va mai amintiti ca primarul din Cleja, Ion Joca, dar si alti locuitori au declarat cu indignare ca este vorba despre o minciuna. Daca ati fi avut curiozitatea sa mutati canalul pe TVR2, exact la aceeasi ora, ati fi asistat la o dezbatere, derulata in mai multe episoade, privitoare la identitatea acestei comunitati. Timp de jumatate de ora (atat dura fiecare episod din ciclul initiat de Redactia Religie-Istorie), cu argumente indubitabile, fara pic de partinire, specialisti in domeniile implicate intr-un astfel de caz au apelat la suporturi stiintifice de cea mai mare autoritate, incat totul s-a transformat intr-o pledoarie coerenta, motivata in intregul ei si in fiecare articulatie, a adevarului ca acesti oameni constituie o minoritate religioasa si nicidecum una etnica.

Au participat istorici (dr. Dumitru Zaharia, fost director al Arhivelor Statului Bacau, reputat specialist in domeniu, autor al unui numar impresionant de studii despre catolicii din Moldova Domnita Hordila, arheolog, Silviu Vacaru si Danut Dobos, doctor in istorie), teologi (Petre Gherghel, episcopul de Iasi, Isidor Martinca, decanul Facultatii de Teologie Romano-Catolica Bucuresti, dr. Anton Despinescu, Cornel Cadar, consilier cultural, pr. Stefan Erdes), antropologi (cerc. dr. Ana Tarca, de la Sectia de Antropologie a Academiei Romane, care a demonstrat prin argumente tinand de somatica/infatisarea acestor oameni apartenenta la grupul carpatic), etnologi (dr. Ion H. Ciubotaru, autor a trei volume coplesitoare ca informatie si argumentare – &#8222Catolicii din Moldova – universul culturii populare”, ultimul lansat in ianuarie si la Bacau), dialectologi (dr. Stelian Dumistracel, coautor al &#8222Noului atlas lingvistic roman – Moldova si Bucovina”, care a sustinut cea mai mare parte a demonstratiei privind identitatea lingvistica a acestei populatii, precum si dr. Ioan Danila si drd. Petronela Gabureanu, de la Universitatea Bacau, conducatori de organizatii nonguvernamentale (ing. Gh. Bejan, presedintele Asociatiei Romano-Catolicilor &#8222Dumitru Martinas&#8221).

La multumirile adresate in final, printre altele, Arhivelor Statului Bacau, care au pus la dispozitie fondul de documente al temei, si Universitatii Bacau – Facultatea de Litere, pentru sprijinul acordat in realizarea documentarii, noi transmitem echipei redactionale, conduse de Adina Vucovici, felicitari pentru profesionalism si echidistanta.Scris de Ioan DANILA



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri