27 aprilie 2024
EducațieCe trebuie să știi dacă susții Evaluarea Națională 2019

Ce trebuie să știi dacă susții Evaluarea Națională 2019

Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a reprezintă modalitatea de testare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial.

Examenul se desfașoară, anual, într-o singură sesiune. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul să susțină examenul fără taxă.

Absolvenții claselor a VIII-a se pregătesc intens pentru a intra în examenul de final de studii gimnaziale – Evaluarea Națională (EN VIII). Pentru familiarizarea lor cu acest tip de testare, dar și pentru o primă verificare a cunoștințelor acumulate pe parcursul anilor de studii, în luna martie 2019 cu toții au susținut și o simulare de examen, alături, în premieră în acest an, de colegii lor mai mici, cei de clasa a VII-a.



Coordonarea la nivel național a proiectării, organizării și desfășurării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de Ministerul Educației prin Centrul Național de Evaluare și Examinare.

Coordonarea la nivel județean a organizării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de către Inspectoratul Școlar Județean Bacău.

 Calendarul Evaluării Naționale în anul 2019 este următorul:

 • 18 iunie: Limba și literatura română – probă scrisă;

• 20 iunie: Matematica – probă scrisă;

21 iunie: Limba și literatura maternă – probă scrisă (anul acesta, în județul Bacău, vor susține această probă în jur de 30 de elevi care au studiat la clasele de bilingv de la Școala Gimnazială „Dani Gergely” din Ghimeș Făget);

25 iunie: afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12.00);

25 iunie: depunerea contestațiilor (orele 14.00 – 20.00);

26-28 iunie: soluționarea contestațiilor;

29 iunie: afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.

 

Media obținută la EN VIII este un criteriu esențial pentru admiterea în învățământul liceal. La admiterea în liceu, va conta în proporţie de 80% media generală de la Evaluarea Naţională, iar 20% media generală de absolvire a claselor V-VIII.

 

Reguli pentru desfăşurarea examenului

 

În procesul de evaluare inițială a lucrărilor scrise și de rezolvare a contestațiilor, în cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult 0,50 puncte, notele obținute se trec, pe fiecare lucrare în parte, cu cerneală roșie, de către profesorii evaluatori, după ce este verificată concordanța cu borderourile individuale, și se semnează de aceștia. Nota finală se trece pe lucrare, în prezența profesorilor evaluatori, de către președintele comisiei.

Se interzice candidaților să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea. Cei care refuză depozitarea obiectelor menționate în sala stabilită de comisie în acest scop nu vor fi primiți în examen. În sălile de examen, toți cei prezenți nu trebuie să aibă asupra lor manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne, telefoane, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare etc, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Încălcarea acestor reguli va fi considerată fraudă / tentativă de fraudă, iar candidații respectivi vor fi eliminați de la proba respectivă, indiferent dacă materialele / obiectele interzise au fost folosite sau nu.

 Important!

* intrarea în examen se face în baza cărții de identitate. Elevii care nu au împlinit până la examen vârsta de 14 ani se legitimează cu certificatul de naștere.

 * candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă ori tentativă de fraudă primesc nota 1 pe lucrarea scrisă.

* toate sălile de examen, dar şi cele în care se descarcă şi multiplică subiectele, cele în care se scanează, predau, preiau, evaluează şi depozitează lucrările scrise, vor fi supravegheate video şi audio.

 * candidatul major/ părinţii ori reprezentanţii legali ai candidatului minor pot solicita comisiei de examen vizualizarea lucrărilor proprii/ propriului copil doar după afişarea rezultatelor finale, adică după soluţionarea contestaţilor. În această etapă, nu mai pot fi modificate notele.

 

6.100

Aceasta este cifra aproximativă a numărului de candidați din acest an. Câți dintre ei vor fi exact se va ști pe 7 iunie, când se încheie perioada de înscrieri.

 Calendar admitere la liceu 2019

După afișarea rezultatelor la EN VIII, urmează procedura de înscriere a elevilor pentru admiterea în liceu, conform următorului calendar:

* 3 – 7 iulie: Elevii de clasa a VIII-a completează fişele de înscriere la liceu

* 4 – 8 iulie: Verificarea fişelor de înscriere la liceu și corectarea eventualelor greşeli în baza de date computerizată

* 12 iulie: Repartizarea computerizată la liceu (etapa I)

* 15 – 18 iulie: Depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi;

* 18 iulie: Transmiterea de către unităţile de învăţământ liceal de stat a situaţiei locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaţilor admişi în această etapă de admitere;

* 19 – 23 iulie: Rezolvarea de către comisia judeţeană de admitere a situaţiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată, a repartizării candidaţilor care nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen şi a candidaţilor care nu au participat sau au participat, dar nu au fost repartizaţi în prima etapă a repartizării computerizate;

A doua etapă de admitere în învăţământul liceal

* 23 iulie – Afişarea situaţiei locurilor rămase libere, a locului de desfăşurare şi a graficului probelor de aptitudini sau de verificare a cunoştinţelor de limba modernă ori maternă;

* 24/25 iulie – Înscrierea candidaţilor la liceele care organizează probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoştinţelor de limba modernă sau maternă;

* 26/29 iulie – Desfăşurarea probelor de aptitudini;

* 24/30 iulie – Primirea cererilor de înscriere a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizaţi în etapa anterioară, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior etapei anterioare;

*9 31 iulie / 1 august – Repartizarea absolvenţilor care nu au participat sau nu au fost repartizaţi în etapa anterioară, care nu s-au înscris în perioada prevăzută sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior etapei anterioare, utilizând aplicaţia informatică centralizată, dar și transmiterea rezultatelor repartizării.

 

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri