13 septembrie 2024
ContrasensCe trebuie să învățăm din alegerile moldovenești

Ce trebuie să învățăm din alegerile moldovenești

Alegerile din Republica Moldova au arătat că țara are alegători mai atenți la detalii decât România. Desigur, la asta a contribuit și existența unei alternative; în ciuda declarațiilor despre influența rusă, dincolo de Prut există cu adevărat o ofertă electorală diversificată. Spre deosebire de România, unde, oricum s-ar numi partidele, acestea oferă același lucru.
Desigur, noi nu avem influențe externe în alegeri… Ce glumă bună, nu-i așa?! Nu vi se pare de prost gust ca politicienii noștri și tot felul de trimiși europeni să condamne amestecul rusesc în viața politică din R. Moldova în vreme ce alegerile din România sunt ghidonate de ambasadele occidentale?
Revenind la alegerile din Moldova, partidul de guvernământ le-a pierdut spectaculos în ciuda unor măsuri absolut nedemocratice luate pentru a încerca să împiedice Opoziția să câștige voturi. Derapajul antidemocratic al Chișinăului, aprobat tacit de democrațiile occidentale, nu a fost pe placul electoratului care a sancționat partidul Maiei Sandu. O Maia Sandu care a luat-o binișisor pe urmele lui Zelensky în ceea ce privește comportamentul dictatorial.
Iar abuzurile electorale sunt confirmate de OSCE care a publicat un raport referitor la alegerile din Moldova cu extrem de multe și grave acuzații. La Chișinău se vorbește că este cel mai grav raport al OSCE din ultimii ani.
Și nu e vorba doar de faptul că pe liste nu prea au fost promovate femeile sau că vreo 3000 de cetățeni au fost privați de dreptul de vot pentru că și-au schimbat domiciliul cu trei luni înainte de alegeri. Și acestea sunt pe listă, dar sunt fapte mai grave: un partid a fost declarat neconstituțional și dizolvat iar membrilor săi nu li s-a permis să candideze, nici măcar ca independenți, fiind făcuți responsabili în mod colectiv pentru acuzațiile aduse formațiunii politice.
E vorba de 8600 de candidați care nu au avut nici măcar posibilitatea de a contesta măsura. Alți 57.000 de candidați au fost scoși de pe liste cu două zile înainte de termenul limită de depunere a candidaturilor. Sub pretextul Stării de Urgență, care durează din februarie trecut, au fost limitate adunările publice, mitingurile electorale. Evident, fără un control constituțional.
Tot Starea de Urgență a fost folosită pentru a suspenda licențele unor televiziuni. OSCE spune că suspendarea s-a făcut fără justificare adecvată și fără respectarea standardelor internaționale privind libertatea de exprimare.

Sub pretextul combaterii dezinformării și a știrilor false, au fost închise șase posturi TV care erau critice sau nu pupau suficient de mult partidul de guvernanță.

Toate acestea și multe altele au determinat electoratul să pedepsească partidul Maiei Sandu, care nu a reușit să câștige niciuna din cele 11 municipalități ale țării.



spot_img

Alte titluri

spot_img

Ultimele știri