3 mai 2024
ContrasensCe are Istoria cu Politica?

Ce are Istoria cu Politica?

Polonia acuză Rusia că rescrie Istoria WW2 iar Rusia acuză Occidentul că falsifică aceeași Istorie. La 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz – scrie Le Monde – polonezii trec sub tăcere faptul că sovieticii au făcut-o în vreme ce îi acuză pe ruși că au semnat pactul cu Germania pentru a împărți Polonia. “Cu omisiunile și exagerările sale, o astfel de versiune de istorie se regăsește în presa occidentală”, scrie publicația franceză. Istoria războiului a fost rescrisă în Occident, unde rolul URSS în înfrângerea Germaniei naziste a tot fost micșorat.

În vreme ce trece sub tăcere modul în care Germania și Franța au negociat cu Hitler din 1933 până în 1939, hrănind ambițiile acestuia cu teritorii asupra cărora nu aveau nici un drept. Rescrierea istoriei, din păcate, nu e nici o practică nouă și nici nu este doar o problemă care afectează doar mediul academic. Istoria a fost folosită dintotdeauna ca argument politic iar prezentul nu face excepție. De la momentul loviturii de stat de la Kiev, când Occidentul și-a trecut Ucraina în zona de influență, Rusia a fost permenent demonizată în scopuri politice și economice. Unul dintre efecte a fost că statele mici nu au mai avut voie să facă afaceri cu rușii în vreme ce statele mari – Germania, Franța – n-au avut nici o problemă.

Pentru statele mici a fost nevoie să se expună pe larg pericolul invaziei rusești pentru a fi forțate să accepte baze militare străine pe teritoriul național și să cumpere armamentul învechit scos de Occident din uz. “Trebuie să vă înarmați ca să descurajați agresiunea rusească”, ne spun pe toate canalele politicienii americani, germani și francezi, în vreme ce țările lor fac profituri consistente din afacerile cu Rusia. Ni se arată periodic file din istoria rescrisă pentru a justifică atenționările. Se trece sub tăcere faptul că Germania a “sfătuit” România să cedeze Basarabia și a forțat-o să cedeze Cadrilaterul și nordul Transilvaniei.

Că Franța și Anglia au forțat dezmembrarea Cehoslovaciei iar Polonia s-a infruptat din această țară laolaltă cu Ungaria și cu Germania. Că înainte de pactul de neagresiune dintre Rusia și Germania a existat un pact de neagresiune între Polonia și Germania. Că Polonia s-a opus tranzitarii trupelor sovietice care puteau apăra Cehoslovacia. Ceea ce este mai tragic e că, după modelul cu negarea Holocaustului, în Polonia oricine ar încerca să contrazică varianta istorică oficială, riscă procesul și pușcăria.

Că așa e când istoria se impune prin lege, nu că ar fi polonezii primii care fac așa ceva…

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri