27 aprilie 2024
ActualitateCe aduce Bugetul pentru județul Bacău?

Ce aduce Bugetul pentru județul Bacău?

Adoptarea Bugetului de stat a stârnit, în lumea politică, două tipuri de reacții: partidele aflate la putere au exaltat, afirmând că, pentru Bacău ar fi o mare victorie, fiind „cea mai mare alocare” de fonduri de care a avut parte vreodată județul, în vreme ce Opoziția a spus că nu e nimic deosebit, ba chiar Bacăul a primit mult mai puțin decât alte județe.

Să vedem ce va primi județul de la Bugetul de stat. Conform senatorului USR Sebastian Cernic, județul va primi 15 milioane lei pentru punerea în funcțiune a turbinei de cogenerare a SACET Bacău, 700 mii lei pentru noul pod peste râul Bistrița, 350 mii lei pentru parcarea 9 Mai-Bd. Unirii, 2.2 milioane lei pentru str. Prelungirea Bradului, 2.5 milioane lei pentru str. Siretului din Șerbănești, 2.5 milioane lei pentru str. Salciei din Șerbănești. Total: 23,25 de milioane de lei. „O mare victorie băcăuană, odată cu adoptarea Anexei 7/03 din proiectul legii bugetului de stat pentru 2021. Pentru prima dată, Bacăul este pe harta primelor obiective naționale ale unui guvern”, a scris senatorul Cernic pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, viceprimarul Cristian Ghingheș (PLUS) se arată extrem de bucuros: „După mulți ani de secetă de investiții în zona Moldovei, bugetul de stat prevede fonduri serioase pentru proiecte care vizează în mod direct Bacăul! Astfel, bugetul votat în Parlament nu include doar finalizarea Centurii Bacău și continuarea demersurilor pentru A7 și A13, ci și sume pentru 6 proiecte ale municipiului Bacău”, a spus el.



Mai moderat, deputatul PNL Mircea Fechet spune că trebuie să fim realiști și să vedem că bugetul este unul construit în vremuri de criză sanitară și economică, astfel încât să acopere toate nevoile unei societăți. „În acest context, este evident pentru orice om de bună credință că amendamentele depuse de PSD sau AUR sunt fanteziste și ar arunca deficitul României în aer“, a declarat acesta.

„Un act pueril”

De cealaltă parte, PSD, prin vocea europarlamentarului Dragoș Benea, spune că includerea obiectivelor de investiții cum ar fi autostrada Bacău – Brașov sau Ploiești – Pașcani este firesc să fie prinse în buget deoarece sunt contracte multianuale deja semnate. Cât despre celelalte obiective de investiții din Bacău, Dragoș Benea spune că acestea puteau fi finanțate de municipalitate iar de la buget să vina bani pentru investiții serioase, cum e cazul Brașovului care a primit bani pentru Aeroportul Internațional.

„Să te împăunezi că ai primit bani pentru două străzi lăturalnice e un act pueril menit să acopere faptul că județul Bacău nu a beneficiat de alocări semnificative“, spune Dragoș Benea. Acesta mai spune că partidele din coaliție s-au păruit pe sub mese pentru funcția de prefect și n-au fost în stare să livreze un personaj care să conteze în decizii la nivel guvernamental.

Amendamentele PSD, respinse

Într-o conferință de presă susținută joi, parlamentarii PSD au precizat că toate amendamentele pe care le-au depus la Legea Bugetului au fost respinse fără dezbateri, votând împotrivă chiar și deputații și senatorii de Bacău ai puterii. Amendamentele au vizat zona de Sănătate, dar și o problemă de mediu de la Comănești. Deputatul Ionel Floroiu a acuzat parlamentarii PNL de ipocrizie după ce, în campanie, la o dezbatere de la Podu Turcului, au spus că este nevoie de o componentă de primiri urgențe la spitalul din localitate, dar au votat împotriva unui amendament care propunea acest lucru. „Am depus un amendament pentru alocarea unui milion de lei în acest scop dar acesta a fost respins inclusiv cu votul parlamentarilor PNL de Bacău, inclusiv cu votul celor doi parlamentari care au fost la fața locului și au constatat necesitatea unitătii de primiri urgențe”, a spus Floroiu. Alte amendamente respinse au vizat dotarea Spitalului Județean de Urgență cu aparatură nouă pentru blocul operator, finalizarea lucrărilor la Spitalul Municipal sau rezolvarea problemei rețelei de apă de la Comănești, care arunca în apele Trotușului apele uzate fără să fie epurate.

Este o victorie pentru Bacău?

Dacă parlamentarii puterii au desfăcut sticlele de șampanie pe tema bugetului, cei de la PSD spun că nu e nici un motiv de bucurie. Dragoș Benea a declarat că în județul Suceava s-au alocat bani pentru fiecare comună cu primar PNL iar în județul Bacău, în afară de localitatea reședință de județ nu s-a mai alocat nimic. „Acea anexa 7/03 prin care s-au alocat banii localităților este un model de terorism fiscal. Dacă în municipiul Bacău s-au primit niște bani pentru două străzi lăturalnice, primarii PNL nu au primit nimic“. În ceea ce privește valoarea alocărilor, președintele Consiliului Județean, Valentin Ivancea, a spus că anul trecut, numai instituția pe care o conduce a alocat 23 de milioane de lei Spitalului Județean și alte 18 milioane către DSP. În total, 41 de milioane de lei față de 23,25 de milioane cât a primit întreg județul, anul acesta, de la Bugetul de stat.

Primăria a trimis înapoi banii pentru consolidarea blocurilor

Dragoș Benea a mai precizat că, după ce a promis în campania electorală că va consolida blocurile afectate de cutremur și-i va scuti pe proprietari de trei sferturi din impozit, în noiembrie 2020, după ce a devenit primar, Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu a trimis înapoi la Ministerul Dezvoltării 4,3 milioane de lei, bani care fuseseră primiți de municipalitate pentru imobilele cu probleme. „Având în vedere că pâîn acest moment nu au putut fi obținute autorizațiile de construire, propunem ca suma de 4.320.000 lei alocată de la bugetul de stat să fie disponibilizată”, se arată într-o adresa a municipalității datată 17 noiembrie 2020.

În replică, Ionuț Avram, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bacău, spune că suma respectivă a fost alocată pentru a putea fi contractată în anul 2020, fiind aprobată prin bugetul de stat al anului 2020. “Dacă până la sfârșitul anului sumele nu pot fi contractate, ele se disponibilizează pentru rectificarile bugetare, astfel încât să fie asigurate resurse financiare pentru alte obiective de Investiții necesare. Pentru 2021, se vor realoca sumele, în baza unui alt contract de finanțare, aferent bugetului de stat pe anul 2021. Prin urmare, obiectivele de Investiții respective se vor regăsi în bugetul pe anul 2021, în funcție de alocările de la bugetul de stat. Acestea sunt regulile financiar-bugetare iar contractele nu au putut fi demarate pentru motivele expuse chiar în adresa prezentată de domnul europarlamentar“, a spus Ionuț Avram.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri